Tento zdravý proteínový chlieb pripravíte bez múky. Je chrumkavý a chutný
16.8. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/Konmac).
Chrumkavé, voňavé pečivo má svoje čaro. Ak však nechcete alebo nemôžete jesť múku, nemusíte sa pečiva vzdávať. Tento jednoduchý recept na proteínový chlieb vás presvedčí, že aj bez múky si môžete dopriať lahodný a zdravý krajec. Navyše je plný semien, orechov a bielkovín.

Foto: shutterstock/Konmac
Domáca verzia chrumkavého chleba plného proteínov a bez múky je jednoduchá na prípravu a ideálna aj pre tých, ktorí sa vyhýbajú lepku.
Chlieb bez múky? Dá sa to a chutí úžasne
Tradičný chlieb sa pečie z pšeničnej alebo ražnej múky, čo však môže byť problém pre ľudí s intoleranciou lepku či pre tých, ktorí sa snažia obmedziť sacharidy. Riešením je recept, ktorý nevyžaduje ani gram múky a napriek tomu má chrumkavú kôrku a nadýchaný stred s orieškovou chuťou.
Tajomstvo spočíva v kombinácii semien, orechov a vajec, ktoré spolu vytvoria kompaktné cesto. Namiesto múky sa spoliehame na prírodné „spojky“ – nasadené chia semienka, psyllium a vajcia. Všetko drží pohromade aj vďaka troche kvalitného tuku, napríklad olivového oleja.
Prečo je tento chlieb zdravý a sýty
Tento proteínový chlieb je nielen bez lepku, ale aj bohatý na bielkoviny a vlákninu. Vďaka semienkam a orechom poskytuje zdravé tuky, ktoré prospievajú srdcu, a dlhodobo zasýtia. Hodí sa na raňajky, desiatu aj večeru – so slanou aj sladkou oblohou.
Ak chcete mať doma stále po ruke zdravé pečivo, ktoré vás zasýti a dodá energiu, tento recept si zapíšte.
Recept na proteínový chlieb bez múky
Budete potrebovať:
- 50 g semien chia
- 60 g nasekaných vlašských orechov
- 3 vajcia
- 100 g slnečnicových semien
- 50 g ľanových semien
- 100 g tekvicových semien
- 1 lyžička soli
- 3 lyžice olivového oleja
- ½ lyžičky sódy bikarbóny
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- 1 lyžica psyllia
- obľúbené sušené bylinky (napr. oregano)
Postup prípravy
- Predhrejte rúru na 170 °C.
- V miske zmiešajte všetky suché suroviny – orechy, ľanové seminka, soľ, sódu bikarbónu, chia semienka a bylinky.
- V inej miske rozšľahajte vajcia spolu s citrónovou šťavou a olivovým olejom.
- Spojte mokré a suché ingrediencie a miešajte, kým nevznikne husté, lepivé cesto.
- Cesto vložte do podlhovastej formy vyloženej papierom na pečenie, vrch uhlaďte a posypte tekvicovými a slnečnicovými semienkami.
- Pečte približne 50 minút, kým chlieb nezíska zlatistú kôrku.
- Nechajte vychladnúť na mriežke, aby zostal chrumkavý.
Tipy, ako ho podávať

Foto: shutterstock/sweet marshmallow
- S tvarohovou nátierkou a čerstvými bylinkami
- S avokádom a vajíčkom na mäkko
- S domácim džemom na sladkú verziu
Výsledkom je pečivo, ktoré je výživné, krásne drží tvar, má chrumkavý povrch a voňavú orieškovú chuť.
Mohlo by vás zaujímať aj:
– Recept na najlepšie krehké cesto od mojej babičky. Jedna ingrediencia v ňom vyvoláva vášnivé diskusie
– Pridajte lyžičku do mrkvového šalátu. K jablku sa už nevrátite
Redakcia Slová Ženy
