Deformované paradajky s jazvami: Čo je „mačacia tvár“ a sú bezpečné na jedenie?
22.8. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/Tamas Panczel – Eross).
Sezóna paradajok je v plnom prúde a na mnohých kríkoch sa objavujú plody s jazvami, prasklinami a zvláštnym vzhľadom. Záhradkári sa často pýtajú, či ide o chorobu a či sú takéto paradajky vôbec jedlé. Odpoveď vás možno prekvapí.

Foto: shutterstock/Tamas Panczel – Eross
Čo je „cat face“ na paradajkách?
„Cat face“ alebo mačacia tvár je bežná deformácia paradajok. Plody dostávajú vrásky, praskliny a jazvy, ktoré mnohým pripomínajú tvár mačky – odtiaľ aj názov. Dôležité je zdôrazniť, že ide len o estetickú chybu. Paradajky si zachovávajú rovnaké živiny, vôňu aj chuť. Ak vám teda neprekáža ich vzhľad, môžete ich bez obáv jesť.
Prečo vzniká mačacia tvár na paradajkách?
Najčastejším dôvodom sú teplotné výkyvy počas kvitnutia. Ak rastliny zažijú chlad pod 10 °C alebo náhle rozdiely medzi dňom a nocou, kvety sú poškodené a plody sa vyvíjajú s jazvami.
- rizikom je aj nesprávne alebo neúplné opelenie,
- deformácie môžu vyvolať aj strapky (drobné škodce poškodzujúce kvety),
- niektoré veľkoplodé odrody sú na „cat face“ náchylnejšie,
- existuje aj teória, že k deformáciám prispieva príliš silné rezanie rastlín, ktoré narúša tvorbu rastových hormónov.
Ako predísť deformáciám paradajok?
Aj keď „cat face“ paradajkám neškodí, zdravý a krásny vzhľad láka k jedeniu. Preto sa oplatí dodržiavať pár zásad:
- pestujte menšie odrody ako koktejlové či slivkové paradajky,
- vyberajte odrody odolné voči chladu,
- s presádzaním počkajte, kým sa počasie stabilizuje,
- pri prvých známkach škodcov (najmä strapiek) reagujte rýchlo – odstráňte napadnuté listy a podporte prirodzených predátorov, napr. osy,
- použite tieniace siete, aby rastliny netrpeli prudkým slnkom a náhlymi zmenami teplôt.
Sú paradajky s mačacou tvárou bezpečné na jedenie?

Foto: shutterstock/Northerner
Áno. Deformované paradajky s mačacou tvárou sú jedlé a nijako neohrozujú zdravie. Môžete ich použiť do šalátov, polievok či omáčok. Možno nevyzerajú dokonale, no chuťovo sú na nerozoznanie od krásne guľatých plodov.
Mohlo by vás zaujímať aj:
– Záhradníci naň nedajú dopustiť. Čo dokáže výluh z kostihoja s paradajkami?
– Listy paradajok sa krútia a vädnú? Rozdrvte cesnak a pridajte ho do vody
Redakcia Slová Ženy
