Toto exotické ovocie funguje ako prírodný liek. Poznáte jujubu?
Na pohľad pripomína sušené slivky či datle, ale je to úplne iné ovocie. Má oválny tvar, červeno-hnedý odtieň a pod tenkou šupkou ukrýva bielu, sladkú a jemne chrumkavú dužinu. Jujuba – čínska ďatla – je ovocná rarita, ktorá si získala povesť prírodného lieku.

Foto: shutterstock/Kritchai7752
V Ázii sa používa tisíce rokov a jej účinky oceňovali už civilizácie z obdobia 7. tisícročia pred n. l. Kým čerstvé plody sú u nás prakticky nedostupné, sušené jujuby si dnes jednoducho objednáte cez internet.
Čo je jujuba? Malé ovocie s veľkou silou
Jujuba je oválne exotické ovocie s tenkou šupkou a výraznou sladkosťou. Chuťou pripomína kombináciu jabĺk, datlí a trochu karamelu. Čerstvé plody sú vzácne, preto sa najčastejšie stretneme so sušenou formou, ktorá si zachováva väčšinu živín.
V Ázii ide o symbol zdravia a dlhovekosti. V tradičnej medicíne ju používajú na posilnenie vitality, zlepšenie spánku a upokojenie nervového systému.
V čom je jujuba taká výnimočná? Nutričná bomba pre telo aj myseľ

Foto: shutterstock/BU6969
S pribúdajúcimi rokmi sa regenerácia spomaľuje a telo potrebuje viac vitamínov, minerálov a antioxidantov. Práve preto sú jujuby pre seniorov – aj mladších ľudí – mimoriadne hodnotné.
Obsahujú:
- vitamín C – podporuje imunitu a zdravú pleť
- vitamíny skupiny B – regenerujú nervy, svaly a podporujú mozog
- železo – bojuje proti únave a anémii
- vápnik, fosfor, horčík – udržujú pevné kosti a zuby
- antioxidanty – chránia bunky pred poškodením
- bielkoviny a vlákninu – prospievajú tráveniu
Cenná rada:
Ak si dáte jujuby ako poobednú desiatu, ich prirodzené cukry vás zasýtia a dodajú energiu bez rýchleho „cukrového pádu“.
Zdravotné účinky: pôsobí ako prírodný liek
Účinky jujuby sú tak bohaté, že sa o nej často hovorí ako o „malom lieku v ovocí“. Podľa tradičných zdrojov aj moderných pozorovaní – a ako uvádza aj Heathline vo svojom prehľade o jujube – má toto ovocie mimoriadne široké spektrum benefitov.
Podľa tradičných zdrojov aj moderných pozorovaní môže jujuba:
- upokojiť nervový systém,
- zlepšovať pamäť a koncentráciu,
- znižovať riziko neurodegeneratívnych ochorení (napr. Alzheimer),
- stabilizovať hladinu cukru v krvi,
- podporovať zdravé trávenie,
- zlepšovať kvalitu spánku,
- chrániť pečeň,
- znižovať hladinu cholesterolu,
- podporovať imunitu.
Antioxidanty v jujube pomáhajú pri ochrane buniek pred poškodením a môžu znižovať riziko viacerých civilizačných chorôb.
Mohlo by vás zaujímať aj: Tieto oriešky chránia mozog pred demenciou. Vedci odporúčajú dve hrste denne
Ako jujubu jesť? Jednoduché nápady do bežného jedálnička

Foto: shutterstock/XIE WENHUI
Jujuby sú chutnou a zdravou maškrtou samy o sebe, no výborne sa hodia aj do každodenných jedál. Môžete ich pridať do ovsených vločiek a granúl, do jogurtu alebo kefíru, do domáceho müsli, do koláčov a rôzneho pečenia. Rovnako dobre chutia aj v kompótoch, džemoch, sirupoch či teplých čajoch.
V ázijskej kuchyni sa používajú aj v dezertoch, sladkých polievkach a jemných pastách, ktoré sú dôležitou súčasťou tradičných receptov.
Záver
Jujuba je dôkazom, že malé ovocie môže mať obrovský význam. Sladká chuť, jemná textúra a široká škála zdravotných benefitov z nej robia ideálnu potravinu pre tých, ktorí hľadajú prirodzenú podporu pre zdravie.
Redakcia Slová Ženy
