Stačí tak málo. Toľko minút denne potrebuje telo, aby si samo vytvorilo vitamín D
S ubúdajúcimi slnečnými dňami sa čoraz častejšie pýtame, ako si udržať dostatok vitamínu D. Práve tento „slnečný vitamín“ má zásadný vplyv nielen na pevnosť kostí, ale aj na imunitu a celkovú vitalitu. Francúzska Národná agentúra pre bezpečnosť potravín potvrdzuje: postačí len niekoľko minút denne.

Foto: shutterstock/fractalmonster
Ako dlho stačí byť na slnku?
Podľa Francúzskej národnej agentúry pre zdravie a bezpečnosť potravín (Anses) stačí denne 15 až 20 minút pobytu na slnku v dopoludňajších alebo popoludňajších hodinách.
To je čas, počas ktorého si naše telo dokáže prirodzene vyprodukovať dostatočné množstvo vitamínu D – bez potreby doplnkov či špeciálnej diéty.
Treba však pamätať, že intenzita slnečného žiarenia sa počas roka mení.
Na jeseň a v zime je slnko nižšie nad obzorom a UVB žiarenie, ktoré stimuluje tvorbu vitamínu D, má slabší účinok. Preto v tomto období môže byť potrebný dlhší pobyt na svetle – 30 až 40 minút denne, najmä pre ľudí so svetlou alebo tmavšou pokožkou, keďže pigment ovplyvňuje vstrebávanie žiarenia.
Ak počasie nepraje, využite slnečné víkendy na dlhšie prechádzky – aj krátke vystavenie sa prirodzenému svetlu má význam.
Okrem tvorby vitamínu D zlepšuje náladu, posilňuje imunitu a pomáha telu udržiavať cirkadiánny rytmus – teda prirodzený denný biorytmus.
Mohlo by vás zaujímať aj: Lekár varuje: Žijeme v slnkovom deficite. Preto sme v zime slabší
Vitamín D v jedle: kde ho hľadať?

Ak slnko nesvieti dostatočne, dá sa vitamín D doplniť aj prostredníctvom stravy. Anses odporúča denný príjem 15 mikrogramov (600 IU) pre dospelého človeka.
Najlepším zdrojom sú tučné ryby – losos, makrela, tuniak či sardinky.
Okrem toho sa oplatí zaradiť do jedálnička:
- vaječné žĺtky,
- huby (najmä kuriatka a dubáky),
- rybí tuk (tran),
- tmavú čokoládu,
- a mliečne výrobky obohatené o vitamín D.
Tieto potraviny dokážu pokryť bežnú dennú potrebu, najmä ak ich kombinujeme s krátkym pobytom na svetle.
Mohlo by vás zaujímať aj: Nedostatok slnka ničí mozog aj srdce. Vitamín D z tabletky nestačí
Kedy zvážiť doplnky vitamínu D

Foto: shutterstock/Kmpzzz
Ak napriek slnečným prechádzkam a zdravej strave pociťujete únavu, bolesti kĺbov či časté prechladnutia, je vhodné nechať si skontrolovať hladinu vitamínu D v krvi.
V prípade výrazného nedostatku môže lekár odporučiť doplnky výživy, no treba byť opatrný – nadmerný príjem môže byť škodlivý.
Odborníci z Anses varujú, že prekročenie 4000 IU denne môže viesť k bolestiam hlavy, nevoľnosti či problémom s obličkami.
Preto je dôležité držať sa odporúčaní a nepodľahnúť presvedčeniu, že viac vitamínov znamená viac zdravia.
Mohlo by vás zaujímať aj: Užívate vitamín D nesprávne? Telo ho takmer vôbec nevyužije
Čo si z toho vziať

Foto: shutterstock/iredman
Telo má úžasnú schopnosť vyrábať si vitamín D samo – stačí mu štvrťhodinka denného svetla.
Ak to počasie nedovolí, jedlo môže byť spoľahlivou náhradou. Dôležité je udržiavať rovnováhu: trocha slnka, trocha rýb a štipka trpezlivosti – a imunita sa vám odvďačí.
Redakcia Slová Ženy
