Vedci zistili, ako konzumácia syra ovplyvňuje mozog. Prekvapivé závery

Rôzne druhy syra na drevenej doske ako symbol zdravej výživy pre mozog
Foto: shutterstock/Ryzhkov Photography

Nový výskum japonských vedcov priniesol prekvapivé zistenie – pravidelná konzumácia syra môže chrániť mozog pred demenciou. Podľa štúdie zverejnenej v prestížnom časopise Nutrients môže už jedna porcia syra týždenne znížiť riziko tohto ochorenia o štvrtinu.

Rôzne druhy syra na drevenej doske ako symbol zdravej výživy pre mozog
Syr, ktorý sme považovali za kalorickú bombu, môže byť v skutočnosti potravou pre mozog.
Foto: shutterstock/Ryzhkov Photography

O 24 % menšie riziko demencie

Výskum, do ktorého sa zapojilo približne 8 000 ľudí vo veku nad 65 rokov, ukázal, že tí, ktorí jedli syr aspoň raz týždenne, mali o 24 % nižšie riziko rozvoja demencie než tí, ktorí syr vôbec nekonzumovali.
Hoci sa absolútne čísla zdajú malé – 3,4 % oproti 4,45 % –, v prepočte na tisíc ľudí to znamená desať prípadov demencie menej.

Zaujímavé je aj to, že u ľudí, ktorí napriek tomu ochoreli, sa diagnóza objavila o týždeň neskôr v porovnaní s kontrolnou skupinou.

Prečo syr pomáha mozgu?

Vedci v laboratóriu skúmajú vzorky syra v rámci výskumu o demencii
Výsledky štúdie v časopise Nutrients prekvapili aj odborníkov – syr sa ukazuje ako ochranca pamäti.
Foto: shutterstock/Abramov Michael

Vedci uvádzajú viacero dôvodov, prečo má syr pozitívny vplyv na zdravie mozgu:

  • obsahuje bielkoviny a aminokyseliny, ktoré pomáhajú chrániť neuróny,
  • je zdrojom vitamínu K2, ktorý udržiava zdravé cievy a stabilizuje hladinu vápnika v krvi,
  • a vďaka fermentácii podporuje rovnováhu črevného mikrobiómu, ktorý má úzky vzťah s funkciou mozgu.

Navyše, aj po zohľadnení ďalších faktorov – ako je strava, príjem mäsa, rýb, ovocia či socioekonomické podmienky – ochranný efekt syra zostal zreteľný.

Ktoré druhy syra sú najlepšie?

Z opýtaných ľudí až 72 % uviedlo, že syr jedia raz až dvakrát týždenne. Najobľúbenejší bol tavený syr (82,7 %), nasledovali biele plesňové syry, ako brie či camembert (7,8 %).

Vedci upozorňujú, že nie je dôležité množstvo, ale pravidelnosť – malé porcie niekoľkokrát týždenne môžu mať dlhodobý pozitívny efekt.

Demencia – tichá epidémia 21. storočia

Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) trpí demenciou viac než 50 miliónov ľudí na svete. Očakáva sa, že do roku 2050 sa tento počet zvýši na viac ako 150 miliónov. Len vo Veľkej Británii postihuje demencia jedného z jedenástich seniorov nad 65 rokov.

Vedci preto zdôrazňujú, že aj malé zmeny v strave môžu mať veľký vplyv – a syr, ktorý bol doteraz považovaný za „zakázaný“ kvôli tuku, sa ukazuje ako spojenec mozgu a pamäti.

Čo si z toho vziať

Staršia žena s úsmevom číta knihu ako symbol dobrej pamäti a zdravej mysle
Štúdia ukazuje, že aj drobná zmena v jedálničku môže pomôcť udržať mozog vo forme.
Foto: shutterstock/Halfpoint

Syr netreba jesť denne, ale pravidelnosť a kvalita sú rozhodujúce. Ak si kúsok syra doprajete niekoľkokrát do týždňa – ideálne spolu s ovocím alebo celozrnným pečivom – robíte pre svoj mozog viac, než si myslíte.

Redakcia Slová Ženy