Perfektný recept pre ženy nad 50 rokov. Kolagénový vývar pre zdravie a krásu. Stojí za to jesť ho nielen v nedeľu
Kolagénový vývar je viac než len obyčajná polievka. Je to skutočný elixír mladosti, ktorý posilňuje kĺby, zlepšuje pleť, vlasy aj nechty a navyše podporuje imunitu. Ak sa varí pomaly a dlho, stáva sa tekutým zlatom – ideálnym najmä pre ženy po päťdesiatke.

Foto: shutterstock/Fikri Nyzar
Kolagénový vývar – zdravie ukryté v jednej miske
Domáci kolagénový vývar je výživná bomba. Vzniká dlhým varením kostí, ktoré uvoľňujú kolagén, želatínu, minerály a aminokyseliny. Práve kolagén je základnou stavebnou bielkovinou spojivového tkaniva – teda aj pokožky, kĺbov, vlasov a nechtov.
Počas pomalého varenia sa kolagén mení na želatínu, ktorá má blahodarný účinok na trávenie a regeneráciu črevnej sliznice. Okrem toho vývar obsahuje vápnik, horčík, fosfor, draslík, zinok, železo a ďalšie cenné látky, ktoré pomáhajú udržiavať vitalitu tela.
Prečo by ženy po 50-ke mali jesť kolagénový vývar pravidelne
Vekom sa tvorba kolagénu v tele prirodzene spomaľuje. Koža stráca pružnosť, kĺby tuhnú a vlasy slabnú. Pravidelná konzumácia kolagénového vývaru pomáha tento proces spomaliť.
Vďaka obsahu aminokyselín, kolagénu a kyseliny hyalurónovej:
- zmierňuje bolesť a stuhnutosť kĺbov
- zlepšuje hydratáciu a pevnosť pokožky
- posilňuje vlasy a nechty
- podporuje činnosť tráviaceho systému
- zvyšuje imunitu počas chladných mesiacov
Cenná rada: Najlepší kolagénový vývar je ten, ktorý sa po vychladnutí zmení na želé. Práve to je znak, že sa z kostí uvoľnilo maximum kolagénu.
Recept na kolagénový vývar – krok za krokom
Ingrediencie:
- 2,5 kg hovädzích a kuracích kostí (napr. špikové kosti, kolená, rebrá, krídla, krky, korpusy, dokonca aj kuracie labky)
- 2 mrkvy, 1 petržlen, kúsok zeleru, pór, 1 opálená cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 PL citrónovej šťavy
- 2 bobkové listy, 4 guľôčky nového korenia, čierne korenie, soľ, kúsok čerstvého zázvoru
- 5 litrov studenej vody
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
- Rúru predhrejte na 200 °C a vložte do nej hovädzie kosti na 20 minút (tento krok zvýrazní chuť aj farbu vývaru).
- Vychladnuté kosti vložte do veľkého hrnca, zalejte studenou vodou a pridajte citrónovú šťavu. Nechajte stáť 30 minút.
- Potom priveďte k varu a odoberte penu, ktorá sa vytvorí na povrchu.
- Pridajte zeleninu, cesnak a koreniny.
- Znížte plameň na minimum a varte aspoň 12 hodín, ideálne aj 24.
- Po dovarení vývar sceďte, dochuťte a podávajte s nasekanou petržlenovou vňaťou.
Cenná rada: Ak chcete vývar ešte výživnejší, pridajte na posledné dve hodiny varenia kuracie krídla alebo labky – sú bohaté na kolagén.

Foto: shutterstock/nelea33
Dá sa kolagénový vývar zmraziť?
Áno! Keďže príprava vývaru je časovo náročná, oplatí sa uvariť väčšie množstvo a rozdeliť ho do nádob. Správne uskladnený kolagénový vývar vydrží v chladničke približne 5 dní a v mrazničke až 6 mesiacov.
Pred použitím ho stačí nechať rozmraziť v chladničke a jemne zohriať. Chuť ani účinky sa tým nestrácajú.
Čo si z toho vziať
Kolagénový vývar je jednoduchý, ale nesmierne účinný spôsob, ako podporiť ženské zdravie po päťdesiatke. Zlepšuje pleť, znižuje bolesti kĺbov a dodáva telu látky, ktoré s pribúdajúcim vekom chýbajú. Nejde o módny trend, ale o návrat k múdrosti našich starých mám – k pomaly varenému, liečivému vývaru, ktorý doslova lieči zvnútra.
Redakcia Slová Ženy
