Začína sezóna superovocia. Podporuje mozog a srdce a stojí veľmi málo
Jeseň prináša nielen tekvice a jablká, ale aj jeden nenápadný oranžový poklad. Je sladký ako med, plný vitamínov a stojí len pár eur. Ak ho ešte nepoznáte, teraz je ideálny čas zaradiť ho do jedálnička – posilní imunitu, ochráni srdce a zlepší koncentráciu.

Foto: shutterstock/Avocado_studio
Jeseň patrí hurmikaki: ovocie, ktoré posilňuje telo aj myseľ
Od októbra do decembra sa na pultoch obchodov objavuje ovocie, ktoré by v jedálničku nemalo chýbať – hurmikaki, známe aj ako hurma alebo persimona. Tento plod so sýto oranžovou farbou je nielen chutný, ale aj mimoriadne výživný.
Hurmikaki obsahuje vitamín C, ktorý prirodzene posilňuje imunitný systém a pomáha telu brániť sa proti jesenným prechladnutiam.
Okrem toho je zdrojom draslíka, ktorý udržiava zdravý krvný tlak a podporuje činnosť srdca. Vláknina zasa znižuje hladinu „zlého“ cholesterolu, čím chráni cievy pred upchávaním.
Malý plod, veľká sila
Hurmikaki pôsobí na organizmus komplexne – od hlavy až po srdce. Vďaka antioxidantom pomáha telu bojovať proti oxidatívnemu stresu, teda poškodeniu buniek spôsobenému voľnými radikálmi. To znamená, že spomaľuje starnutie a prispieva k celkovej vitalite.
Zároveň obsahuje magnezium, železo a vápnik, ktoré majú ukľudňujúci a posilňujúci účinok. Pomáhajú pri únave, zlepšujú sústredenie a tlmia stres.
Cenná rada: Ak trpíte nízkym krvným tlakom alebo sa často cítite vyčerpaní, skúste zaradiť hurmikaki do raňajok – jeho prírodné cukry a minerály vás rýchlo „postavia na nohy“.
Ako ho jesť? Najlepšie dozreté a sladké
Hurmikaki môžete jesť na surovo ako jablko, alebo – ak je mäkké a úplne zrelé – vyjedať dužinu lyžičkou.
V kuchyni je však ešte všestrannejšie. Výborne sa hodí:
- do šalátov (napríklad s rukolou, kozím syrom, orechmi a balzamikom),
- k mäsu či rybám (skvele dopĺňa kurča aj lososa),
- do jogurtu, granoly, ovsenej kaše alebo palaciniek,
- na tousty – napríklad s tvarohom, medom a orieškami.
Ak kúpite tvrdé plody, nechajte ich pár dní dozrieť pri izbovej teplote – len tak sa naplno rozvinie ich medová chuť.

Foto: shutterstock/Sergii Koval
Prečo sa oplatí zaradiť hurmikaki do jesenného jedálnička
- posilňuje imunitu vďaka vitamínu C
- zlepšuje funkciu srdca a krvný obeh
- chráni mozog a podporuje koncentráciu
- spomaľuje starnutie buniek
- pomáha tráveniu a čistí črevá
Jednoducho povedané – ide o superovocie dostupné pre každého.
Slová na záver
Hurmikaki je dôkazom, že zdravie nemusí byť drahé. Stačí pridať jeden plod denne do šalátu či raňajkovej misky a vaše telo to pocíti – na energii, pokožke aj nálade. Jeseň je na to ideálny čas.
Redakcia Slová Ženy
