Začína sezóna superovocia. Podporuje mozog a srdce a stojí veľmi málo

Zrelé plody hurmikaki v miske na drevenom stole
Foto: shutterstock/Avocado_studio

Jeseň prináša nielen tekvice a jablká, ale aj jeden nenápadný oranžový poklad. Je sladký ako med, plný vitamínov a stojí len pár eur. Ak ho ešte nepoznáte, teraz je ideálny čas zaradiť ho do jedálnička – posilní imunitu, ochráni srdce a zlepší koncentráciu.

Zrelé plody hurmikaki v miske na drevenom stole
Oranžové hurmikaki práve dozrieva. Využite jeho sezónu naplno – je zdravé, chutné a dostupné pre každého.
Foto: shutterstock/Avocado_studio

Jeseň patrí hurmikaki: ovocie, ktoré posilňuje telo aj myseľ

Od októbra do decembra sa na pultoch obchodov objavuje ovocie, ktoré by v jedálničku nemalo chýbať – hurmikaki, známe aj ako hurma alebo persimona. Tento plod so sýto oranžovou farbou je nielen chutný, ale aj mimoriadne výživný.

Hurmikaki obsahuje vitamín C, ktorý prirodzene posilňuje imunitný systém a pomáha telu brániť sa proti jesenným prechladnutiam.

Okrem toho je zdrojom draslíka, ktorý udržiava zdravý krvný tlak a podporuje činnosť srdca. Vláknina zasa znižuje hladinu „zlého“ cholesterolu, čím chráni cievy pred upchávaním.

Malý plod, veľká sila

Hurmikaki pôsobí na organizmus komplexne – od hlavy až po srdce. Vďaka antioxidantom pomáha telu bojovať proti oxidatívnemu stresu, teda poškodeniu buniek spôsobenému voľnými radikálmi. To znamená, že spomaľuje starnutie a prispieva k celkovej vitalite.

Zároveň obsahuje magnezium, železo a vápnik, ktoré majú ukľudňujúci a posilňujúci účinok. Pomáhajú pri únave, zlepšujú sústredenie a tlmia stres.

Cenná rada: Ak trpíte nízkym krvným tlakom alebo sa často cítite vyčerpaní, skúste zaradiť hurmikaki do raňajok – jeho prírodné cukry a minerály vás rýchlo „postavia na nohy“.

Ako ho jesť? Najlepšie dozreté a sladké

Hurmikaki môžete jesť na surovo ako jablko, alebo – ak je mäkké a úplne zrelé – vyjedať dužinu lyžičkou.

V kuchyni je však ešte všestrannejšie. Výborne sa hodí:

  • do šalátov (napríklad s rukolou, kozím syrom, orechmi a balzamikom),
  • k mäsu či rybám (skvele dopĺňa kurča aj lososa),
  • do jogurtu, granoly, ovsenej kaše alebo palaciniek,
  • na tousty – napríklad s tvarohom, medom a orieškami.

Ak kúpite tvrdé plody, nechajte ich pár dní dozrieť pri izbovej teplote – len tak sa naplno rozvinie ich medová chuť.

Poháre s chia pudingom a kúskami hurmikaki na drevenom stole
Hurmikaki chutí skvele aj v raňajkových pohároch – s jogurtom, chia semienkami a medom vytvára jemne sladký jesenný dezert.
Foto: shutterstock/Sergii Koval

Prečo sa oplatí zaradiť hurmikaki do jesenného jedálnička

  • posilňuje imunitu vďaka vitamínu C
  • zlepšuje funkciu srdca a krvný obeh
  • chráni mozog a podporuje koncentráciu
  • spomaľuje starnutie buniek
  • pomáha tráveniu a čistí črevá

Jednoducho povedané – ide o superovocie dostupné pre každého.

Slová na záver

Hurmikaki je dôkazom, že zdravie nemusí byť drahé. Stačí pridať jeden plod denne do šalátu či raňajkovej misky a vaše telo to pocíti – na energii, pokožke aj nálade. Jeseň je na to ideálny čas.

Redakcia Slová Ženy