Francúzi si na nej pochutnávajú. Vonia a chutí ako cesnak

Tanečnica cesnaková rastúca na odumretom konári v lese.
Foto: shutterstock/weinkoetz

Les dokáže vždy prekvapiť – aj skúsených hubárov. Popri dubákoch, suchohríboch či bedliach v ňom rastie huba, ktorá svojou vôňou a chuťou dokonale pripomína cesnak. Volá sa tanečnica cesnaková (Mycetinis alliaceus) a vo Francúzsku ju považujú za delikatesu.

Tanečnica cesnaková rastúca na odumretom konári v lese.
Tanečnica cesnaková je drobná huba, ktorá vonia ako cesnak – v lese ju spoznáte podľa typickej vône po pretrhnutí.
Foto: shutterstock/weinkoetz

Cesnak pozná každý – len jeho vôňa dokáže zmeniť obyčajné jedlo na gurmánsky zážitok. No len málokto vie, že v slovenských lesoch rastie huba, ktorá ho dokonale nahradí. Má jemnú cesnakovú arómu, výborne sa suší a sušením sa jej vôňa ešte zosilňuje. V kuchyni ju používajú Francúzi, Nemci aj Taliani – a my ju často nechávame bez povšimnutia.

Tanečnica cesnaková – nenápadná huba s nezameniteľnou vôňou

Sezóna zberu húb je v plnom prúde. Väčšina hubárov sa sústreďuje na hríby, kuriatka či suchohríby, no tanečnica cesnaková si zaslúži rovnakú pozornosť.
Rastie od augusta do októbra – najčastejšie na odumretých konárikoch buka alebo hraba. Nie je jedovatá a v zmesi s inými hubami je dokonca veľmi chutná.

Jej klobúk má 2 až 5 centimetrov, spočiatku je klenutý, neskôr sa splošťuje a má často tupý hrboľ. Povrch býva vráskavý a suchý, farbou prechádza od belavej až po sivohnedú.

Pod klobúkom sa nachádzajú riedke, široké lupene, ktoré majú krémovú farbu.
Hlúbik je tenký a dlhý, na vrchu hnedastý, nižšie čierny a zamatový, na spodku jemne chlpatý.
Dužina je belavá a má výraznú cesnakovú vôňu – práve tá ju robí tak výnimočnou.

Ako ju spoznať v lese

Tanečnicu cesnakovú si ľahko pomýlite s drobnými nejedlými hubami, no existuje jeden istý znak: stačí ju pretrhnúť a privoňať.
Z rozlomeného plodnice sa okamžite uvoľní vôňa čerstvého cesnaku. Je taká intenzívna, že sa často prenesie aj na ostatné huby uložené v košíku.

Cenná rada: Ak ju nájdete, zbierajte ju spolu s hríbmi alebo suchohríbmi – po usušení im dodá jedinečnú arómu a prehĺbi chuť polievok či omáčok.

Ako ju využiť v kuchyni

Hubová polievka s kúskami húb a čerstvými bylinkami podávaná s chrumkavým toastom.
Tanečnica cesnaková dodá hubovej polievke jemnú cesnakovú arómu a hĺbku chuti – presne tak, ako ju poznajú francúzski gurmáni.
Foto: shutterstock/amberto4ka

Tanečnica cesnaková je jedlá a vo Francúzsku sa používa ako prírodná cesnaková prísada.
Môžete ju pridať do:

  • hubových zmesí,
  • omáčok a polievok,
  • rizota alebo cestovín.

Je výborná aj v sušenej forme, kedy sa jej vôňa zintenzívni a zvýrazní chuť pokrmu. Sušené kúsky stačí pomlieť a používať ako prírodné korenie namiesto cesnaku.

Prečo ju Francúzi milujú

V západnej Európe je tanečnica cesnaková považovaná za lesný gurmánsky poklad.
Francúzi ju sušia, nakladajú do oleja alebo používajú v kombinácii s maslom – podobne ako my cesnak. Jej aróma sa uvoľňuje pomaly a dodáva jedlám jemnú, no výraznú cesnakovú dochuť bez ostrosti.

Záver

Tanečnica cesnaková je drobná, nenápadná huba, ktorá skrýva prekvapivú silu. Vonia, chutí a správa sa ako cesnak, no pritom je čisto lesného pôvodu. Ak ju nabudúce v lese uvidíte, neprehliadnite ju – možno práve ona dodá vašim jesenným receptom úplne nový rozmer.

Redakcia Slová Ženy