Francúzi si na nej pochutnávajú. Vonia a chutí ako cesnak
Les dokáže vždy prekvapiť – aj skúsených hubárov. Popri dubákoch, suchohríboch či bedliach v ňom rastie huba, ktorá svojou vôňou a chuťou dokonale pripomína cesnak. Volá sa tanečnica cesnaková (Mycetinis alliaceus) a vo Francúzsku ju považujú za delikatesu.

Foto: shutterstock/weinkoetz
Cesnak pozná každý – len jeho vôňa dokáže zmeniť obyčajné jedlo na gurmánsky zážitok. No len málokto vie, že v slovenských lesoch rastie huba, ktorá ho dokonale nahradí. Má jemnú cesnakovú arómu, výborne sa suší a sušením sa jej vôňa ešte zosilňuje. V kuchyni ju používajú Francúzi, Nemci aj Taliani – a my ju často nechávame bez povšimnutia.
Tanečnica cesnaková – nenápadná huba s nezameniteľnou vôňou
Sezóna zberu húb je v plnom prúde. Väčšina hubárov sa sústreďuje na hríby, kuriatka či suchohríby, no tanečnica cesnaková si zaslúži rovnakú pozornosť.
Rastie od augusta do októbra – najčastejšie na odumretých konárikoch buka alebo hraba. Nie je jedovatá a v zmesi s inými hubami je dokonca veľmi chutná.
Jej klobúk má 2 až 5 centimetrov, spočiatku je klenutý, neskôr sa splošťuje a má často tupý hrboľ. Povrch býva vráskavý a suchý, farbou prechádza od belavej až po sivohnedú.
Pod klobúkom sa nachádzajú riedke, široké lupene, ktoré majú krémovú farbu.
Hlúbik je tenký a dlhý, na vrchu hnedastý, nižšie čierny a zamatový, na spodku jemne chlpatý.
Dužina je belavá a má výraznú cesnakovú vôňu – práve tá ju robí tak výnimočnou.
Ako ju spoznať v lese
Tanečnicu cesnakovú si ľahko pomýlite s drobnými nejedlými hubami, no existuje jeden istý znak: stačí ju pretrhnúť a privoňať.
Z rozlomeného plodnice sa okamžite uvoľní vôňa čerstvého cesnaku. Je taká intenzívna, že sa často prenesie aj na ostatné huby uložené v košíku.
Cenná rada: Ak ju nájdete, zbierajte ju spolu s hríbmi alebo suchohríbmi – po usušení im dodá jedinečnú arómu a prehĺbi chuť polievok či omáčok.
Ako ju využiť v kuchyni

Foto: shutterstock/amberto4ka
Tanečnica cesnaková je jedlá a vo Francúzsku sa používa ako prírodná cesnaková prísada.
Môžete ju pridať do:
- hubových zmesí,
- omáčok a polievok,
- rizota alebo cestovín.
Je výborná aj v sušenej forme, kedy sa jej vôňa zintenzívni a zvýrazní chuť pokrmu. Sušené kúsky stačí pomlieť a používať ako prírodné korenie namiesto cesnaku.
Prečo ju Francúzi milujú
V západnej Európe je tanečnica cesnaková považovaná za lesný gurmánsky poklad.
Francúzi ju sušia, nakladajú do oleja alebo používajú v kombinácii s maslom – podobne ako my cesnak. Jej aróma sa uvoľňuje pomaly a dodáva jedlám jemnú, no výraznú cesnakovú dochuť bez ostrosti.
Záver
Tanečnica cesnaková je drobná, nenápadná huba, ktorá skrýva prekvapivú silu. Vonia, chutí a správa sa ako cesnak, no pritom je čisto lesného pôvodu. Ak ju nabudúce v lese uvidíte, neprehliadnite ju – možno práve ona dodá vašim jesenným receptom úplne nový rozmer.
Redakcia Slová Ženy
