Väčšina ľudí sa tejto hube vyhýba. Len skúsení hubári vedia, aká je chutná
Keď sa povie jesenné hubárčenie, väčšina z nás si predstaví hríb smrekový, kozák či masliak. No les skrýva aj menej známe druhy, ktoré sú rovnako chutné a pritom často zostávajú nepovšimnuté. Jednou z takých húb je suchohríb plstnatý (Xerocomus subtomentosus), ktorý skúsení hubári nazývajú aj „naťahel, alebo riečičkár“.

Foto: shutterstock/Looka
Hoci sa mu mnohí vyhýbajú, je to jedlý a veľmi chutný druh, ideálny na sušenie, mrazenie či marinovanie. A práve október je čas, keď ho nájdete v najlepšej forme.
Suchohríb plstnatý – ako ho spoznať?
Suchohríb plstnatý je menej populárny ako hríb smrekový či kozák, no oplatí sa ho poznať.
Jeho klobúk má priemer 3 až 10 cm, farbu olivovohnedú až žltohnedú a povrch je matný, zamatovo plstnatý – pripomína zamat alebo jeleniu srsť. U mladých húb je klobúk polguľovitý, neskôr sa splošťuje.
Rúrky sú žlté, u starších plodníc prechádzajú do olivova. Hlúbik je pomerne tenký, vysoký až 13 cm, svetložltý alebo jemne hnedastý. Dužina má svetlý, krémový odtieň a po rozkrojení nemení farbu – čo je dobré znamenie pri určovaní.
Na prvý pohľad ho možno zameniť s horkáčom (Podhríb žlčový/Tylopilus felleus) – ten síce nie je jedovatý, ale kvôli horkosti je nepoužiteľný. Horkáč má svetlejší klobúk, hrubší hlúbik s tmavou sieťkou a bledšiu dužinu.
Cenná rada: Ak si nie ste istí, vždy si overte nález v hubárskej aplikácii alebo sa poraďte so skúsenejším hubárom. Niektoré druhy sú si veľmi podobné.
Kde a kedy ho nájdete
Suchohríb plstnatý rastie od júna až do konca októbra. Nájdete ho v listnatých, ihličnatých aj zmiešaných lesoch, najmä tam, kde rastú duby alebo borovice. Obľubuje piesčité pôdy a často rastie v skupinách – ak nájdete jeden, určite sa rozhliadnite po okolí.
Výhodou je, že býva menej červivý než napríklad kozáky, hoci úplne odolný nie je. Po daždi bývajú exempláre najkrajšie a zdravé, zatiaľ čo počas sucha sa do nich rýchlo pustia „nepozvaní obyvatelia“.
V kuchyni má široké využitie

Foto: shutterstock/Suchutchaya
Suchohríb plstnatý je mimoriadne všestranný. Môžete ho sušiť, mraziť, marinovať alebo spracovať čerstvý. Má jemnú, lahodnú chuť a príjemnú vôňu, ktorá sa výborne hodí do polievok, omáčok aj rizota.
Čerstvé kúsky stačí osmažiť na masle so soľou a cesnakom – výborné ako príloha k mäsu.
Sušený suchohríb zasa dodá silu hubovej polievke či kapustnici.
Cenná rada: Ak sa rozhodnete huby mraziť, najprv ich krátko poduste alebo sparte. Zachovajú si tak lepšiu textúru aj chuť.
Záver
Suchohríb plstnatý patrí medzi tie nenápadné, ale vynikajúce huby, ktoré by si zaslúžili viac pozornosti.
Nie je ťažké ho spoznať, dá sa pripraviť na mnoho spôsobov a pri troche šťastia ho nájdete aj na okraji lesa. Ak ho najbližšie uvidíte, neobchádzajte ho – z lesa si odnesiete cenný a chutný úlovok.
Redakcia Slová Ženy
