Hríb zrnitohlúbikový: v lesoch rastie ako z vody, no mnohí sa ho stále boja
Sezóna húb je v plnom prúde a lesy doslova praskajú pod nohami zberačov. No aj medzi skúsenými hubármi sa nájdu takí, ktorí sa pri pohľade na červený hlúbik radšej otočia na opätku. Hríb zrnitohlúbikový (Neoboletus luridiformis), známy aj ako siniak či modrák, rozdeľuje hubársku komunitu – a niekedy aj internet.

Foto: shutterstock/Jaroslav Machacek
Hnedý klobúk, hlúbik posiaty červenými zrnkami a modranie po rozkrojení – to všetko vyvoláva rešpekt. Niektorí hubári si myslia, že ide o nebezpečného „satana“. Iní v ňom vidia delikatesu, ktorá v správnej úprave chutí ako hríb smrekový. Ako to teda je?
Hríb, ktorý rozvíril internetové vášne
Na facebookových skupinách sa vedú vášnivé diskusie, ktoré by pokojne mohli konkurovať politickým debatám. Jeden používateľ zavesí fotografiu nálezu – a v priebehu minút sa pod ňou rozprúdi hádka:
„Vyhoď to, to je satan!“ píše jeden.
„Samé nezmysly! To je zrnitohlúbikový, výborný do omáčky,“ oponuje druhý.
Dôvodom zmätku je práve červený hlúbik – farba, ktorá v prírode často varuje pred nebezpečenstvom. V prípade tohto hríba je však len vizuálnym trikom. Na rozdiel od hríba satanského (Rubroboletus satanas) je hríb zrnitohlúbikový jedlý, ak sa dôkladne tepelne upraví.
Ako ho rozpoznať – aby ste sa už nikdy nepomýlili

Foto: shutterstock/bogdan ionescu
Hríb zrnitohlúbikový má klobúk s priemerom 5–15 cm, spočiatku polguľovitý, neskôr plocho rozprestretý. Farba býva tmavohnedá, matná a zamatová.
Rúrky sú žltozelené, no póry na spodnej strane sa rýchlo sfarbujú do oranžovočervena – a pri dotyku modrejú.
Hlúbik je bruchatý, na vrchole žltkastý a v strede bodkovaný červenými zrnkami.
Dužina je žltá a po rozkrojení okamžite intenzívne modrie – práve tento efekt odstraší každého neskúseného hubára.
Cenná rada: Ak si nie ste istí, skúste jednoduché pravidlo – hríb satanský má veľmi svetlý, takmer biely klobúk. Zrnitohlúbikový má naopak tmavý. A hlavne – hríb satanský je v strednej Európe extrémne vzácny a chránený, takže je malá šanca, že naň vôbec narazíte.
Kde ho hľadať a kedy rastie

Foto: shutterstock/shuttertim82
Tento hríb miluje ihličnaté a zmiešané lesy. Najradšej rastie pod smrekmi a bukmi, ale často sa objavuje aj na okrajoch lesov, pri vresoviskách či v horských oblastiach.
Obdobie výskytu je od mája do novembra, s vrcholom v septembri a októbri.
Zaujímavosťou je, že v posledných rokoch sa s ním stretávajú aj hubári v nížinách a na severe Slovenska. „Rastie ako z vody,“ hovoria zberatelia z Oravy či Spiša.
Delikatesa, ktorá si zaslúži druhú šancu

Foto: shutterstock/Marian Weyo
Aj keď sa mnohí boja jeho farby, hríb zrnitohlúbikový patrí medzi najchutnejšie huby našich lesov. Má výraznú vôňu, mäsitú dužinu a silnú „hubovú“ chuť.
Skvelo sa hodí:
- do omáčok a polievok,
- na sušenie (po vyschnutí stmavne, no chuť zostáva výborná),
- aj do marinád a octových zmesí, ak ide o menšie kúsky.
Len jedna podmienka: musí sa dobre uvariť alebo opiecť. Nedostatočne tepelne upravené plodnice môžu spôsobiť žalúdočné ťažkosti.
Čo si z toho vziať
Hríb zrnitohlúbikový je dôkazom, že aj v lese sa neoplatí súdiť podľa vzhľadu. Jeho červený hlúbik možno vyzerá nebezpečne, ale v skutočnosti skrýva výbornú chuť a vôňu. Ak ho nabudúce uvidíte – nebojte sa ho zaradiť do svojho košíka. Možno práve on sa stane vašou najlepšou hubárskou trofejou tohto roka.
Redakcia Slová Ženy.
