Susedka mi prezradila recept na dokonalú praženicu. Už nikdy ju neurobím inak

Krémová praženica posypaná pažítkou na tanieri, pripravená podľa jednoduchého receptu.
Foto: shutterstock/StepPro

2.9. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/StepPro).

Praženica patrí medzi najjednoduchšie jedlá, ktoré pripravujeme takmer každé ráno. Väčšina ľudí ju smaží na masle. No čo ak sa maslo nahradí niečím iným? Tajomstvo mojej susedky zmenilo praženicu na krémový, jemný a neodolateľne chutný pokrm.

Krémová praženica posypaná pažítkou na tanieri, pripravená podľa jednoduchého receptu.
Takto vyzerá praženica, keď namiesto masla použijete prekvapivú ingredienciu – je jemná a krémová.
Foto: shutterstock/StepPro

Na čom smažiť praženicu? Zabudnite na maslo

Tradične siahneme po masle – dodáva jedlu chuť aj vôňu. No existuje spôsob, ako praženicu posunúť na celkom novú úroveň. Stačí vymeniť maslo za niečo, čo má väčšina z nás doma v chladničke – majonéza.

Možno to znie prekvapivo, ale výsledok vás dostane. Majonézový základ dodá praženici krémovosť, jemnosť a intenzívnejšiu chuť. Stačí natrieť horúcu panvicu lyžičkou majonézy a následne pridať rozšľahané vajíčka.

Prečo je praženica na majonéze lepšia?

Majonéza obsahuje oleje a žĺtok, ktoré spolu vytvárajú hodvábnu konzistenciu. Na rozdiel od masla sa nepripáli a vajíčka ostávajú vláčne. Navyše, ak si strážite kalórie, siahnite po verzii light alebo vegánskej alternatíve. Praženica tak ostane ľahšia a šetrnejšia k vašej diéte.

Ako pripraviť krémovú praženicu na majonéze – recept krok za krokom

Sklenená miska plná krémovej majonézy, pripravená ako ingrediencia na prípravu praženice.
Foto: shutterstock/Sunlight_s

Ak chcete skúsiť tento netradičný trik, tu je jednoduchý recept pre jednu porciu:

  • 2 vajcia
  • ½ malej cibule
  • trochu pažítky
  • malý kúsok údenej slaniny
  • 1,5 lyžičky majonézy
  • soľ a čierne korenie

Postup:

  1. Slaninu nakrájajte na malé kocky.
  2. Na panvici rozohrejte majonézu a pridajte k nej slaninu spolu s nasekanou cibuľou.
  3. V miske rozšľahajte vajcia so soľou a korením.
  4. Vlejte ich na panvicu a na malom plameni neustále miešajte, kým nevznikne jemná, krémová hmota.
  5. Hotovú praženicu posypte pažítkou a podávajte s čerstvým chlebom a šťavnatými paradajkami.

Malý trik pre dokonalý výsledok

Praženica pripravovaná na panvici pri nízkej teplote, miešaná drevenou vareškou.
Tajomstvom jemnej a krémovej praženice je pomalé miešanie na nízkej teplote.
Foto: shutterstock/Colin Hui

Najdôležitejšie je nízke teplo a trpezlivosť. Praženicu pripravujte na jemnom ohni a stále ju miešajte. Vďaka tomu sa vajcia nezrazia, ale zostanú vláčne a lahodne krémové.

Mohlo by vás zaujímať aj:
– Ľahké, nadýchané a výnimočné. Recept na vaječné obláčiky na raňajky
– Moja mama ich vždy smaží takto. Kuriatka sú vďaka tomu jemné, voňavé a zlatisté

Redakcia Slová Ženy