Obilná káva: zdravá alternatíva espressa. Vaše črevá budú fungovať ako hodinky

Obilná káva v šálke s klasmi obilia – zdravá alternatíva espressa
Foto: shutterstock/New Africa

29.8. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/New Africa).

Obilná (cereálna) káva je zdravou alternatívou klasického espressa. Neobsahuje kofeín, nezaťažuje žalúdok a podporuje črevá, ktoré budú fungovať ako hodinky.

Obilná káva v šálke s klasmi obilia – zdravá alternatíva espressa
Namiesto espressa siahnite po obilnej káve. Zlepší činnosť čriev a nezaťaží srdce ani žalúdok.
Foto: shutterstock/New Africa

Prečo siahnuť po obilnej káve namiesto klasickej?

Ak patríte medzi ľudí, ktorým klasická káva spôsobuje búšenie srdca alebo ťažkosti so žalúdkom, obilná káva je riešením. Je vyrobená z pražených obilnín – najčastejšie jačmeňa, raže či pšenice – a často aj z čakanky. Na rozdiel od „klasickej čiernej“ neobsahuje kofeín, takže nezaťažuje srdce ani nervový systém.

Lekári ju odporúčajú aj pri vysokom krvnom tlaku, pretože na rozdiel od espressa nemá stimulačné účinky, ktoré by mohli zhoršiť stav. Okrem toho je bohatá na vlákninu (až 11 g na 100 g), ktorá priaznivo pôsobí na trávenie a zdravú črevnú mikroflóru.

Zdravotné benefity cereálnej kávy

Obilná káva pripravená zo zŕn a praženého prášku – zdravá alternatíva pre trávenie
Vďaka obsahu vlákniny obilná káva prirodzene podporuje činnosť čriev a pomáha udržiavať rovnováhu trávenia.
Foto: shutterstock/Lazhko Svetlana

Obilná káva je nielen chutná, ale aj výživná. Obsahuje:

  • vitamíny skupiny B – dôležité pre nervy a energiu,
  • horčík, fosfor, zinok a železo – posilňujú kosti, zuby a imunitu,
  • polyenoly z jačmeňa – prírodné antioxidanty,
  • vlákninu – podporuje pravidelné trávenie a zdravie čriev.

Pravidelné pitie obilnej kávy môže prispieť k zníženiu cholesterolu a zlepšeniu funkcií tráviaceho systému. Niet divu, že si ju pochvaľujú nielen starší ľudia, ale aj tí, ktorí sa chcú starať o svoje zdravie.

Ako piť obilnú kávu, aby chutila čo najlepšie?

Obilná káva má špecifickú chuť, ktorá pripomína oriešky, karamel a mierne aj čakanku. Najlepšie chutí samotná, pripravená podobne ako klasická zalievaná káva.

Ak máte radi jemnejšie nápoje, pokojne pridajte:

  • mlieko alebo rastlinný nápoj – pre krémovú konzistenciu,
  • med alebo škoricu – namiesto cukru, ktorý by zbytočne znižoval jej benefity,
  • kvapku karamelu – pre sladkastú chuť bez pocitu viny.

Nápoj, ktorý sa oplatí mať doma

Obilná káva v šálke s jemnou penou, zdravá alternatíva klasickej kávy
Obilná káva si zaslúži miesto v každej kuchyni – je chutná, šetrná k telu a pritom prináša množstvo zdravotných benefitov.
Foto: shutterstock/Diana Vucane

Obilná káva sa kedysi varila v každej domácnosti. Dnes sa vracia ako tradičná a zdravá alternatíva k espressu. Ak chcete podporiť trávenie, nezaťažovať srdce a pritom si vychutnať príjemnú chuť, siahnite po nej aj vy.

Mohlo by vás zaujímať aj:
– Kedy zbierať cesnak? Najlepšie spôsoby, ako ho sušiť a skladovať, aby vydržal celú zimu
– Je to prírodné sladidlo, ktoré môže urýchliť chudnutie. Stačí štipka do rannej kávy

Redakcia Slová Ženy