Recept na maslové buchty: po týchto nezostane ani omrvinka
28.8. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/Sergii Koval).
Nadýchané, jemné a voňavé – také sú pravé domáce maslové buchty. Stačí pár základných surovín, trocha trpezlivosti pri kysnutí a upečiete pečivo, ktoré by vám závideli aj v pekárni.

Foto: shutterstock/Sergii Koval
Ako pripraviť cesto na maslové buchty? Začína sa výberom múky
Tajomstvom nadýchaných buchiet je správna múka. Na kysnuté cesto sa na Slovensku najlepšie hodí hladká múka, polohrubá múka alebo špeciálne múky označené ako „na kysnuté cesto“ či „na kysnuté pečivo“. Niektoré značky dokonca ponúkajú špeciálnu múku ako napríklad Babičkina voľba, ktorá je určená presne na buchty, záviny či vianočky.
Správna múka zabezpečí, že buchty budú vláčne, kypré a krásne nadýchané.
Domáce maslové buchty – suroviny
Na asi 15 nadýchaných buchiet budete potrebovať:
- 600 g pšeničnej múky (hladká, prípadne polohrubá),
- 250 ml vlažného mlieka,
- 30 g čerstvého droždia,
- 100 g masla,
- 2 vajcia,
- 2 lyžice cukru,
- štipku soli.
Postup krok za krokom

Foto: shutterstock/Jeanette Virginia Goh
- Kvások: Do misy rozdrobte droždie, pridajte lyžičku cukru a trochu vlažného mlieka. Nechajte postáť, kým nezačne kvasiť.
- Maslo: V hrnčeku si roztopte maslo a nechajte ho vychladnúť.
- Cesto: Do veľkej misy preosejte múku, pridajte kvások, zvyšok mlieka, cukor, maslo, vajcia a soľ. Všetko spolu poriadne spracujte na hladké a elastické cesto.
- Kysnutie: Cesto prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 1,5 hodiny, kým zdvojnásobí objem.
- Tvarovanie: Cesto opäť premiesite, rozdeľte na 15 kúskov a vytvarujte malé bochníčky.
- Druhé kysnutie: Buchty naukladajte na plech s papierom na pečenie, prikryte a nechajte ešte 30 minút podkysnúť.
- Pečenie: Potrite rozšľahaným vajcom a pečte v rúre vyhriatej na 180 °C (horný a dolný ohrev) približne 20–25 minút.
- Chladenie: Po upečení nechajte buchty vychladnúť na mriežke.
Tip, ako buchty vylepšiť
Do cesta môžete pridať čokoládu, orechy, hrozienka alebo sušené ovocie, prípadne buchty naplniť džemom či tvarohom. Vždy budú chutiť trochu inak – a zakaždým famózne.
Mohlo by vás zaujímať aj:
– Piškótový koláč „patišpanj“ z Balkánu. Nadýchaný aj bez prášku, len z 3 ingrediencií
– Recept na najlepšie krehké cesto od mojej babičky. Jedna ingrediencia v ňom vyvoláva vášnivé diskusie
Redakcia Slová Ženy
