Piškótový koláč „patišpanj“ z Balkánu. Nadýchaný aj bez prášku, len z 3 ingrediencií

Nadýchaný piškótový koláč pripravený z troch ingrediencií.
Foto: shutterstock/Ahanov Michael

22.8. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/Ahanov Michael).

Nadýchaný ako obláčik a pritom bez prášku do pečiva či iných prísad – taký je tradičný balkánsky koláč „patišpanj“. Stačia tri základné ingrediencie, ktoré má každý doma, a trocha trpezlivosti. Výsledkom je ľahký a jemný piškót, ktorý sa neprepadne a zostane krásne nadýchaný.

Nadýchaný piškótový koláč pripravený z troch ingrediencií.
Balkánsky piškót „patišpanj“ je ľahučký, nadýchaný a neobsahuje ani gram prášku do pečiva.
Foto: shutterstock/Ahanov Michael

Prečo tento piškót nespadne?

Nie je nič horšie než piškót, ktorý sa po vytiahnutí z rúry zrazí. Balkánsky recept má však tajomstvo – správne vyšľahané vajíčka s cukrom a opatrne primiešaná múka.

  • Vajcia s cukrom šľahaj mikserom aspoň 7–10 minút, až kým hmota nebude svetlá a nadýchaná.
  • Múku vždy preosej a pridávaj ju postupne, jemne premiešavaj špachtľou alebo pri nízkych otáčkach mixéra.
  • Počas pečenia nikdy neotváraj rúru – náhla zmena teploty môže spôsobiť, že cesto klesne.
  • Po dopečení nechaj koláč chvíľu chladnúť v rúre s pootvorenými dvierkami.

Tieto triky zabezpečia, že piškót bude krásne nadýchaný a ľahučký.

Recept na tradičný balkánsky piškót (patišpanj)

Šľahanie vajec s cukrom pri príprave piškótového cesta.
Tajomstvo nadýchaného piškótu je správne vyšľahanie vajec s cukrom do jemnej peny.
Foto: shutterstock/Daria_vg

Ingrediencie:

  • 10 vajec
  • 10 lyžíc polohrubej múky
  • 10 lyžíc kryštálového cukru

Postup:

  1. Vajcia a cukor vyšľahaj do hustej, bledej peny (7–10 minút).
  2. Preosej múku a po častiach ju jemne primiešaj.
  3. Cesto vlej do vymastenej a múkou vysypanej formy s vyšším okrajom.
  4. Peč v rúre vyhriatej na 150 °C približne 65 minút.
  5. Nechaj mierne vychladnúť v rúre, až potom vyber.

Ako podávať piškótový koláč

Plátky nadýchaného piškótového koláča servírované s cukrom a citrónovou kôrou.
Piškót chutí výborne samotný, ale ešte lepší je s cukrom alebo citrónovou kôrou.
Foto: shutterstock/Elena Veselova

Na Balkáne sa podáva samotný – posypaný cukrom alebo jemne preliaty citrónovou šťavou. Výborne sa hodí aj ako základ pre torty a zákusky. Vďaka svojej ľahkej štruktúre sa kombinuje s krémami, ovocím alebo šľahačkou.

Mohlo by vás zaujímať aj:
– Koláč, o ktorý sa doma pobijete. Recept na kysnutý jahodový koláč s maslovou posýpkou
– Recept na najlepšie krehké cesto od mojej babičky. Jedna ingrediencia v ňom vyvoláva vášnivé diskusi

Redakcia Slová Ženy