Čo sa deje s vaším mozgom, keď prestanete jesť cukor? Výsledok vás prekvapí

Žena odmieta kúsok čokoládovej torty a namiesto toho si vyberá misku so zeleninovým šalátom – rozhodnutie pre zdravší život bez cukru.
Foto: shutterstock/Pormezz

16.8. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/Pormezz).

Lekári a vedci už roky varujú, že nadmerná konzumácia cukru negatívne ovplyvňuje mozog. Zistite, čo sa stane, keď ho zo svojho jedálnička vynecháte.

Žena odmieta kúsok čokoládovej torty a namiesto toho si vyberá misku so zeleninovým šalátom – rozhodnutie pre zdravší život bez cukru.
Odmietnuť sladký zákusok môže byť prvým krokom k lepšiemu zdraviu mozgu aj celého tela.
Foto: shutterstock/Pormezz

Odstavenie od cukru môže byť pre telo i myseľ šokom, ale dlhodobé prínosy sú pre zdravie mozgu neoceniteľné.

Prečo je cukor problémom pre mozog?

Dlhodobý nadbytok cukru v strave vedie k zápalom, oxidačnému stresu a inzulínovej rezistencii. To môže negatívne ovplyvniť pamäť, schopnosť učiť sa a dokonca zvyšovať riziko neurodegeneratívnych ochorení, ako je Alzheimerova choroba.

Neurologička dr. Sairah Bashir vysvetľuje, že cukor pôsobí ako „palivo“ pre mozgový systém odmien. Keď ho z jedálnička náhle vyradíte, mozog musí prejsť obdobím adaptácie, čo sa môže prejaviť na nálade aj výkonnosti.

Ako reaguje telo na „cukrový detox“?

Podľa lekárky dr. Brinthy Vasagar náhle vysadenie cukru môže spôsobiť úzkosť, zmeny nálad, tzv. mozgovú hmlu či mierne depresívne príznaky. Dôvodom je znížená stimulácia dopamínu – chemickej látky zodpovednej za pocit odmeny a motivácie.

Tieto príznaky však netrvajú večne. Už po niekoľkých dňoch až týždňoch si mozog zvykne na stabilnejšiu hladinu energie a začne fungovať efektívnejšie.

Čo získa váš mozog bez cukru?

Odborníci sa zhodujú, že dlhodobé obmedzenie cukru prináša výrazné benefity:

  • lepšia koncentrácia a pamäť
  • stabilnejšia nálada
  • zníženie zápalov v tele
  • lepšia regulácia emócií

Dr. Bashir zdôrazňuje, že prirodzene sa vyskytujúci cukor v ovocí nemá tak negatívny účinok ako priemyselne pridávaný cukor.

Ako na to bez šoku pre organizmus?

Žena v športovom oblečení držiaca misku s ovsenou kašou a čerstvým ovocím ako zdravou alternatívou sladkostí.
Nahradiť sladkosti čerstvým ovocím a výživnými raňajkami je jednoduchý krok k lepšiemu zdraviu mozgu.
Foto: shutterstock/Drazen Zigic

Odborníci odporúčajú začať malými krokmi:

  • vylúčte sladené nápoje
  • obmedzte vysoko spracované potraviny
  • ak máte chuť na sladké, siahnite po ovocí

V prechodnom období stavte na bielkoviny, vlákninu a zdravé tuky, ktoré udržia sýtosť a zabránia náhlym výkyvom cukru v krvi. Pomáha aj pravidelné stravovanie a dostatočný pitný režim.

Pozor na „bezcukrové“ pasce

Produkty označené ako „bez cukru“ často obsahujú umelé sladidlá. Tie môžu podľa dr. Vasagar zvyšovať chuť na sladké a sťažovať proces odpútania sa od cukru.

Mohlo by vás zaujímať aj:
– Je to prírodné sladidlo, ktoré môže urýchliť chudnutie. Stačí štipka do rannej kávy
– Dajte si ho do rannej kávy namiesto cukru. Je to zdravšie, dodá vám to energiu a neskutočne to chutí

Redakcia Slová Ženy