Papája obklopuje črevá ako deka. Vitamínová bomba, ktorú Slováci takmer nejedia

Papája nakrájaná na plátky v miske
Foto: shutterstock/Bams Sumit

31.7. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/Bams Sumit).

Papája patrí medzi exotické plody, ktoré sa v našich obchodoch objavujú čoraz častejšie. Napriek tomu po nej Slováci siahajú len výnimočne. Táto tropická kráska má osviežujúcu chuť, upokojuje podráždené črevá a dodáva telu vitamíny aj antioxidanty, ktoré oceníte v lete aj v zime.

Papája nakrájaná na plátky v miske
Toto exotické ovocie upokojuje trávenie a chráni imunitu. Prečo ho jedia v trópoch denne?
Foto: shutterstock/Bams Sumit

Exotické ovocie si k nám pomaly hľadá cestu, ale papája zatiaľ ostáva trochu v tieni známejších plodov, ako sú mango či ananás. A pritom je to ovocie, ktoré v krajinách svojho pôvodu – v Strednej a Južnej Amerike – považujú nielen za pochúťku, ale aj za súčasť prirodzenej prevencie zdravia.

Papája je ľahká, voňavá a plná enzýmov, ktoré podporujú trávenie. V tropických oblastiach sa konzumuje denne, no u nás sa na tanieri objavuje len zriedka – a to je veľká škoda.

Papája – exotický plod s dlhou históriou

Papája pochádza zo Strednej a Južnej Ameriky, kde bola už v časoch Mayov a Aztékov považovaná nielen za zdroj potravy, ale aj za liečivú rastlinu. Dnes sa pestuje v mnohých tropických a subtropických oblastiach sveta.

Strom papáje pripomína štíhlu palmu s dlhými listami. Jeho plody majú podlhovastý alebo hruškovitý tvar a pri dozrievaní menia farbu zo zelenej na zlatožltú alebo oranžovú. Vnútri sa nachádza mäkká, šťavnatá dužina a čierne semienka.

Ako chutí papája?

Chuť papáje je jemne sladká, svieža a pripomína melón, len je krémovejšia a menej vodnatá. Najlepšie chutí vychladená, nakrájaná na kúsky alebo rozmixovaná do smoothie. Hodí sa aj do šalátov, sorbetov či k ľahkým jedlám. Dokonca aj semienka sa dajú využiť – ich chuť je pikantná, korenistá a niektorí ich používajú ako prírodné dochucovadlo.

Vitamínová bomba pre celé telo

Papája je skutočnou zásobárňou cenných látok. Obsahuje:

  • vitamíny A, C, E a skupiny B,
  • minerály ako draslík, horčík a železo,
  • množstvo antioxidantov – karotenoidy, luteín a likopén.

Vďaka nim dokáže chrániť bunky pred poškodením, spomaľovať starnutie a posilňovať imunitu. Okrem toho obsahuje vlákninu, ktorá prirodzene podporuje činnosť čriev a čistí tráviaci trakt.

Črevám prináša úľavu, pokožke krásu

Enzým papain obsiahnutý v papáji uľahčuje trávenie a rozklad bielkovín. Pri pravidelnej konzumácii pôsobí na tráviaci trakt ako jemná prikrývka – upokojuje, regeneruje a prináša pocit ľahkosti.

Ďalšie prínosy papáje:

  • podporuje hydratáciu organizmu,
  • posilňuje imunitný systém vďaka vysokej dávke vitamínu C,
  • pomáha udržiavať zdravú hmotnosť,
  • zlepšuje vzhľad pokožky a vlasov vďaka vitamínu A a antioxidantom.

Prečo ju zaradiť do jedálnička

Čerstvá papája rozkrájaná na plátky na drevenej doske, s viditeľnými čiernymi semienkami a oranžovou dužinou.
Papája – dáma z trópov, ktoré posilní zdravie aj krásu.
Foto: shutterstock/

Papája je ľahko dostupná aj u nás – často ju nájdete v supermarketoch či v predajniach s exotickým ovocím. Stačí ju rozkrojiť, odstrániť semienka a vychutnať si jemnú sladkú dužinu.

Ak ste ju ešte neskúsili, stojí za to dať jej šancu. Je to jednoduchý spôsob, ako dopriať telu dávku tropického zdravia a uľaviť tráveniu.

Mohlo by vás zaujímať aj:

– Najčastejšia chyba pri pití chia vody: Prečo vám môže zastaviť trávenie
– Táto káva vás nielen prebudí, ale aj omladí. Pridajte len jednu lyžicu

Redakcia Slová Ženy