Papája obklopuje črevá ako deka. Vitamínová bomba, ktorú Slováci takmer nejedia
31.7. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/Bams Sumit).
Papája patrí medzi exotické plody, ktoré sa v našich obchodoch objavujú čoraz častejšie. Napriek tomu po nej Slováci siahajú len výnimočne. Táto tropická kráska má osviežujúcu chuť, upokojuje podráždené črevá a dodáva telu vitamíny aj antioxidanty, ktoré oceníte v lete aj v zime.

Foto: shutterstock/Bams Sumit
Exotické ovocie si k nám pomaly hľadá cestu, ale papája zatiaľ ostáva trochu v tieni známejších plodov, ako sú mango či ananás. A pritom je to ovocie, ktoré v krajinách svojho pôvodu – v Strednej a Južnej Amerike – považujú nielen za pochúťku, ale aj za súčasť prirodzenej prevencie zdravia.
Papája je ľahká, voňavá a plná enzýmov, ktoré podporujú trávenie. V tropických oblastiach sa konzumuje denne, no u nás sa na tanieri objavuje len zriedka – a to je veľká škoda.
Papája – exotický plod s dlhou históriou
Papája pochádza zo Strednej a Južnej Ameriky, kde bola už v časoch Mayov a Aztékov považovaná nielen za zdroj potravy, ale aj za liečivú rastlinu. Dnes sa pestuje v mnohých tropických a subtropických oblastiach sveta.
Strom papáje pripomína štíhlu palmu s dlhými listami. Jeho plody majú podlhovastý alebo hruškovitý tvar a pri dozrievaní menia farbu zo zelenej na zlatožltú alebo oranžovú. Vnútri sa nachádza mäkká, šťavnatá dužina a čierne semienka.
Ako chutí papája?
Chuť papáje je jemne sladká, svieža a pripomína melón, len je krémovejšia a menej vodnatá. Najlepšie chutí vychladená, nakrájaná na kúsky alebo rozmixovaná do smoothie. Hodí sa aj do šalátov, sorbetov či k ľahkým jedlám. Dokonca aj semienka sa dajú využiť – ich chuť je pikantná, korenistá a niektorí ich používajú ako prírodné dochucovadlo.
Vitamínová bomba pre celé telo
Papája je skutočnou zásobárňou cenných látok. Obsahuje:
- vitamíny A, C, E a skupiny B,
- minerály ako draslík, horčík a železo,
- množstvo antioxidantov – karotenoidy, luteín a likopén.
Vďaka nim dokáže chrániť bunky pred poškodením, spomaľovať starnutie a posilňovať imunitu. Okrem toho obsahuje vlákninu, ktorá prirodzene podporuje činnosť čriev a čistí tráviaci trakt.
Črevám prináša úľavu, pokožke krásu
Enzým papain obsiahnutý v papáji uľahčuje trávenie a rozklad bielkovín. Pri pravidelnej konzumácii pôsobí na tráviaci trakt ako jemná prikrývka – upokojuje, regeneruje a prináša pocit ľahkosti.
Ďalšie prínosy papáje:
- podporuje hydratáciu organizmu,
- posilňuje imunitný systém vďaka vysokej dávke vitamínu C,
- pomáha udržiavať zdravú hmotnosť,
- zlepšuje vzhľad pokožky a vlasov vďaka vitamínu A a antioxidantom.
Prečo ju zaradiť do jedálnička

Foto: shutterstock/
Papája je ľahko dostupná aj u nás – často ju nájdete v supermarketoch či v predajniach s exotickým ovocím. Stačí ju rozkrojiť, odstrániť semienka a vychutnať si jemnú sladkú dužinu.
Ak ste ju ešte neskúsili, stojí za to dať jej šancu. Je to jednoduchý spôsob, ako dopriať telu dávku tropického zdravia a uľaviť tráveniu.
Mohlo by vás zaujímať aj:
– Najčastejšia chyba pri pití chia vody: Prečo vám môže zastaviť trávenie
– Táto káva vás nielen prebudí, ale aj omladí. Pridajte len jednu lyžicu
Redakcia Slová Ženy
