Dajte si ho do rannej kávy namiesto cukru. Je to zdravšie, dodá vám to energiu a neskutočne to chutí
20.7. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/Pixel-Shot).
Ranná káva so sladidlom je pre mnohých každodenným rituálom. No čo ak vám povieme, že existuje jednoduchší, chutnejší a zdravší spôsob, ako si ju osladiť – a zároveň posilniť telo aj myseľ? Skúste pridať do kávy lyžičku kvalitného kakaa. Výsledok vás prekvapí.

Foto: shutterstock/Pixel-Shot
Zdravšia alternatíva ku klasickému cukru
Príliš veľa cukru môže viesť k priberaniu, výkyvom energie a dlhodobým zdravotným problémom. Dobrou správou je, že existuje jednoduchá a chutná alternatíva – prírodné nesladené kakao. Okrem toho, že dodá káve hĺbku a jemnú čokoládovú arómu, je aj bohatým zdrojom horčíka, železa a antioxidantov. Ako upozorňuje Health.com, kakao môže prispieť k zdraviu srdca, podporiť mozgové funkcie a zlepšiť energetický metabolizmus – a to bez náhlych výkyvov cukru v krvi.
Čo všetko získate v jednej lyžičke kakaa?
- Magnezium – uvoľňuje nervy, zmierňuje stres a únavu
- Železo – podporuje imunitu a bojuje proti anémii
- Flavonoidy – chránia bunky pred starnutím, posilňujú srdce
- Teobromín – jemne stimuluje podobne ako kofeín, no bez „nárazu“
- Prírodné antidepresíva – kakao podporuje tvorbu serotonínu a endorfínov
Ako si ho pripraviť?
Do čerstvo pripravenej horúcej kávy pridajte jednu plochú lyžičku nesladeného prírodného kakaa. Premiešajte ešte pred pridaním mlieka či rastlinného nápoja. Vznikne tak jemne krémový, aromatický nápoj, ktorý pripomína mocha – bez umelín a nadbytočných kalórií.
Lahodné ráno bez výčitiek
Takto pripravená káva má nielen bohatšiu chuť, ale aj dlhší povzbudzujúci účinok. Vďaka teobromínu bude váš organizmus „naštartovaný“ dlhšie a bez náhleho poklesu energie. Navyše vás príjemne naladí – aj počas zamračených rán.
Dôležitá poznámka: na čo si dať pozor?
Nie všetky kakaové výrobky sú vhodné. Vyhnite sa „instantným“ kakaovým zmesiam s prídavkom cukru, sušeného mlieka a aróm. Vyberajte čisté, nealkalizované kakao, ktoré neprešlo chemickým spracovaním.
Hoci je kakao zdravé, s množstvom to netreba preháňať – obsahuje teobromín a trochu kofeínu, ktoré vo vyšších dávkach môžu narušiť spánok či vyvolať nepokoj. Na rozdiel od kávy však účinkujú miernejšie a pôsobia dlhšie, bez náhleho energetického „prepadu“.
Skúste to už zajtra

Foto: shutterstock/iz_zi
Vymeniť cukor za kvalitné kakao v káve je jednoduchý trik, ktorý môže zlepšiť vaše zdravie, náladu aj líniu. Jediná lyžička denne premení obyčajné ráno na malý rituál s veľkým účinkom. Ochutnajte – možno sa už k cukru nevrátite.
Mohlo by vás zaujímať aj:
– Vždy pridávajte k paradajkám. Budú oveľa zdravšie
– Hovorí sa, že je to zlato na tanieri. Má veľa vitamínov, zlepšuje metabolizmus a spomaľuje starnutie
Redakcia Slová Ženy
