Japonský obed za pár minút. Kuracie teriyaki chutí ako z reštaurácie

Kuracie teriyaki s ryžou v miske
Foto: shutterstock/Nitr

Niekedy stačí pár minút a niekoľko bežných surovín, aby vznikol obed, ktorý chutí ako z dobrej reštaurácie. Japonská kuchyňa síce pôsobí exoticky, no v skutočnosti je prekvapivo jednoduchá. Jedným z najlepších dôkazov je kuracie teriyaki – rýchle, aromatické jedlo, ktoré bez problémov zvládnete aj počas pracovného týždňa.

Kuracie teriyaki s ryžou v miske
Kurací teriyaki patrí medzi najobľúbenejšie jedlá japonskej kuchyne.
Foto: shutterstock/Nitr

Rýchle kuracie teriyaki. Recept, ktorý vždy vyjde

Kuracie teriyaki patrí medzi najznámejšie jedlá japonskej kuchyne. Je sladko-slaný, jemne aromatický a jeho príprava je jednoduchšia, než by sa mohlo zdať. Výhodou je, že všetko pripravíte na jednej panvici a bez exotických ingrediencií.

Ingrediencie:

  • 500 g kuracích pŕs alebo vykostených kuracích stehien
  • 3 lyžice sójovej omáčky (ideálne svetlej alebo s nižším obsahom soli)
  • 2 lyžice medu alebo trstinového cukru
  • 1 lyžica ryžového octu alebo limetkovej šťavy
  • 2 strúčiky cesnaku (pretlačené)
  • približne 1 cm čerstvého zázvoru (nastrúhaného)
  • 1 lyžica oleja na vyprážanie
  • sezam na posypanie (voliteľné)
  • jarná cibuľka alebo pažítka na ozdobu

Postup:

  • Kuracie mäso nakrájajte na menšie kúsky.
  • V miske zmiešajte sójovú omáčku, med, ryžový ocot, cesnak a zázvor.
  • Na panvici rozohrejte olej a mäso opečte dozlatista.
  • Prilejte omáčku, stiahnite plameň a krátko duste, kým mierne zhustne.
  • Posypte sezamom a jarnou cibuľkou.
  • Podávajte s ryžou alebo zeleninou.

S čím chutí kurací teriyaki najlepšie? Overené kombinácie

Kuracie teriyaki sa výborne hodí k jazmínovej alebo basmati ryži, ale aj k ryžovým rezancom. Skvelo ho dopĺňajú zeleninové prílohy na pare – brokolica, mrkva či hrášok.

Veľmi príjemným kontrastom je čerstvá uhorka v sladkokyslom náleve, ktorá jedlo odľahčí a dodá mu sviežosť. Ak máte radi pikantnejšie chute, môžete pridať trochu pasty gochujang alebo chilli vločky. Dôležité je neprehnať to – ide skôr o jemné zvýraznenie, nie o prebitie chuti.

Cenná rada: Pikantné doplnky podávajte radšej bokom. Každý si tak dochutí porciu podľa seba.

Jeden trik, vďaka ktorému bude omáčka ešte lepšia

Ak chcete, aby mal teriyaki hlbšiu a zaujímavejšiu chuť, pridajte do omáčky trochu ananásovej šťavy alebo mirinu (sladkého japonského rýžového vína). Omáčka získa jemne ovocný tón a pôsobí vyváženejšie – presne tak, ako v japonských domácnostiach či bistrách.

Ďalší jednoduchý trik je krátke marinovanie mäsa. Stačí 30 minút v pripravenej omáčke pred smažením a kurča bude ešte aromatickejšie a šťavnatejšie.

Ako skladovať kuracie teriyaki bez straty chuti

Hotové kuracie teriyaki je ideálne aj ako obed na ďalší deň. Najlepšie ho uchovávajte v uzatvárateľnej sklenenej nádobe v chladničke, kde vydrží 2 až 3 dni.

Pri zohrievaní pridajte trochu vody, aby sa omáčka nepripaľovala a opäť získala správnu konzistenciu. Jedlo môžete aj zamraziť – najpraktickejšie sú menšie porcie v uzatvárateľných vreckách. V mrazničke vydrží približne 2 až 3 mesiace bez výraznej straty chuti.

Slová na záver

Celé jedlo pripravíte na jednej panvici za pár minút.
Foto: shutterstock/Nadezhda Nesterova

Japonská kuchyňa nie je o zložitosti, ale o rovnováhe chutí a jednoduchosti. Kuracie teriyaki je presne ten typ jedla, ktoré vyzerá luxusne, chutí výnimočne a pritom ho zvládnete pripraviť aj v bežný pracovný deň. Stačí pár správnych surovín a malý trik navyše.

Ak vás bavia podobné rýchle, chutné a praktické nápady do kuchyne, viac inšpirácií nájdete každý deň v rubrike Kuchyňa Slová Ženy.

Redakcia Slová Ženy