Všetci sa ma pýtajú na tieto recepty. Večere z rýb hotové za menej ako 20 minút
Ste neustále v pohybe, nemáte čas variť, no aj tak chcete jesť ľahko, zdravo a chutne? Presne pre takéto dni vznikli tieto recepty. Ide o jednoduché rybie večere, ktoré zvládnete pripraviť do 20 minút, bez stresu a s minimom riadu. Niet divu, že sa ma na ne pýtajú stále dokola – sú rýchle, spoľahlivé a chutia aj tým, ktorí ryby bežne nevyhľadávajú.

Foto: shutterstock/Konstantin Kopachinsky
Treska pečená v papilote (papieri) so zeleninou a bylinkami
Pečenie rýb v papieri na pečenie je jeden z najjednoduchších spôsobov, ako dosiahnuť šťavnaté mäso a plnú chuť bez zbytočnej námahy. Ryba sa pripravuje vo vlastnej pare a nasaje arómu zeleniny aj byliniek.
Ingrediencie:
• 2 filety z tresky (cca 150 g každý)
• hrsť cherry paradajok
• niekoľko plátkov cukety
• 2 strúčiky cesnaku (na plátky)
• čerstvý tymian alebo rozmarín
• 2 lyžice olivového oleja
• soľ, čerstvo mleté čierne korenie
Postup:
1. Rúru predhrejte na 200 °C.
2. Na dva väčšie kusy papiera na pečenie položte filety z tresky.
3. Na rybu rozložte paradajky, cuketu a cesnak, pridajte bylinky, pokvapkajte olejom a dochuťte.
4. Papier zabaľte do pevného balíčka.
5. Pečte približne 15 minút.
6. Podávajte ihneď, napríklad s kuskusom alebo pečenými zemiakmi.
Losos z panvice v krémovej špenátovej omáčke

Foto: shutterstock/YARUNIV Studio
Toto jedlo vyzerá ako z reštaurácie, no jeho príprava zaberie sotva štvrť hodiny. Tajomstvo je dobre rozpálená panvica a chrumkavá koža.
Ingrediencie:
• 2 filety z lososa s kožou (cca 150 g každý)
• 2 veľké hrste čerstvého špenátu
• 1 strúčik cesnaku
• 100 ml smotany na šľahanie (alebo husté kokosové mlieko)
• 1 lyžica oleja
• soľ, korenie, štipka muškátového orieška
Postup:
1. Lososa osušte a dochuťte soľou a korením.
2. Na panvici rozohrejte olej a položte rybu kožou nadol.
3. Opekajte 4–5 minút, kým koža nezíska zlatistú farbu, potom obráťte a opekajte ešte 2–3 minúty.
4. Rybu odložte bokom.
5. Na tú istú panvicu pridajte cesnak, po chvíli špenát.
6. Keď zvädne, prilejte smotanu, dochuťte a krátko povarte.
7. Vráťte lososa späť na panvicu a nechajte ho len prehriať.
Aljašská treska na masle s citrónom a kôprom

Foto: shutterstock/Vitaliy Purtov
Jednoduchá klasika, ktorá nikdy nesklame. Jemné mäso bielej ryby v kombinácii s maslom, citrónom a kôprom chutí čisto a sviežo.
Ingrediencie:
• 2 filety z aljašskej tresky (alebo inej bielej ryby)
• 2 lyžice hladkej múky
• 2 lyžice masla
• šťava z polovice citróna
• pol zväzku nasekaného kôpru
• soľ, biele korenie
Postup:
1. Rybu opláchnite, osušte a dochuťte.
2. Jemne ju obaľte v múke.
3. Na panvici rozohrejte maslo a opekajte filety z oboch strán 3–4 minúty dozlatista.
4. Stiahnite plameň, pridajte citrónovú šťavu a kôpor.
5. Rybu krátko obalte v omáčke a podávajte napríklad s kašou alebo mladými zemiakmi.
Slová na záver
Rýchle rybie večere nemusia byť nudné ani kompromisné. Stačí pár kvalitných surovín, jednoduchý postup a do 20 minút máte na stole jedlo, ktoré zasýti aj poteší. Ak hľadáte ďalšie praktické recepty pre bežné dni, sledujte rubriku Kuchyňa Slová Ženy.
Redakcia Slová Ženy
