Máte radi cestoviny? Zistite, koľkokrát týždenne ich môžete jesť

Foto: shutterstock/Pixel-Shot

Mnohí si kladú otázku, ako často vlastne jesť cestoviny. Na jednej strane sú súčasťou jednej z najzdravších výživových smerníc – stredomorskej stravy, na druhej strane majú povesť kalorickej bomby. Znamená to teda, že si ich môžeme dopriať pokojne každý deň, alebo by sme mali brzdiť?

Môžete jesť cestoviny každý deň? Odborníci majú jasno.
Foto: shutterstock/Pixel-Shot

Na obed najčastejšie volíme zemiaky, ryžu alebo cestoviny. Tentoraz sa pozrieme práve na tie posledné. V stredomorskej kuchyni hrajú hlavnú úlohu, no vždy v kombinácii so zeleninou, kvalitnými tukmi a bielkovinami. Práve spôsob prípravy rozhoduje o tom, či sú cestoviny ľahké a výživné, alebo ťažké a zbytočne kalorické.

Koľkokrát do týždňa môžete jesť cestoviny a ktoré sú najlepšie?

Podľa výživových poradcov sa cestovín netreba báť. Naopak – môžete ich jesť aj každý deň, ak dodržíte správne porcie a zvolíte vhodný druh. Cestoviny sú zdrojom energie, preto sa po nich cítime sýti a výkonní.

Pri klasických vaječných cestovinách sa vitamíny A a B vyskytujú len v malom množstve. Ak siahate po bielych cestovinách, najlepšou voľbou sú tie z pšeničnej múky durum. Odborníci však ešte viac odporúčajú tmavé, celozrnné a bezvaječné cestoviny.

Celozrnné cestoviny majú približne 336 kcal na 100 g, no ich veľkou výhodou je, že obsahujú celé zrno vrátane otrúb a klíčka. Vďaka tomu sú bohatým zdrojom vlákniny, vitamínu E, vitamínov skupiny B a minerálov ako horčík, železo, zinok či selén.

Ich pravidelná konzumácia podporuje trávenie, pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi a zabezpečuje dlhší pocit sýtosti. To znamená menej maškrtenia medzi jedlami.

Je pravda, že celozrnné cestoviny obsahujú o niečo viac tuku než klasické – približne 2 g na 100 g výrobku. Ide však o nenasýtené tuky, ktoré majú pozitívny vplyv na srdcovo-cievny systém.

Výskumy navyše potvrdzujú, že pravidelná konzumácia celozrnných výrobkov môže znižovať riziko srdcových ochorení, cukrovky 2. typu a niektorých druhov rakoviny.

Celozrnné cestoviny so zeleninou ako zdravý obed
Celozrnné cestoviny v kombinácii so zeleninou patria k základom zdravej stravy.
Foto: shutterstock/Liliya Kandrashevich

Cenná rada

Ak chcete z cestovín vyťažiť maximum, neprevarte ich. Konzistencia „al dente“ má nižší glykemický index a nezaťažuje trávenie.

Mohlo by vás zaujímať aj: Cestoviny sa lepia a strácajú chuť? Skúsení šéfkuchári prezrádzajú trik na dokonalé varenie

Ako jesť cestoviny, aby neboli kalorické a ťažké?

Aj keď môžete cestoviny jesť často, dôležitá je kontrola porcií. Odporúčaná dávka pre dospelého človeka je 75 až 100 g suchých cestovín. Ideálne je prispôsobiť množstvo individuálnym potrebám a pohybovej aktivite.

Ak nechcete zbytočne pridávať kalórie, vyhnite sa ťažkým smotanovým a syrovým omáčkam. Oveľa lepšou voľbou sú paradajkové omáčky, jogurtové základy alebo ľahké pesto.

Plnohodnotné jedlo vznikne vtedy, keď cestoviny skombinujete s chudým bielkovinovým zdrojom (kuracie mäso, ryba, tofu, strukoviny) a dostatkom zeleniny. Odporúčaná porcia zeleniny je 80 až 100 g, pokojne aj viac.

Cestoviny nemusia byť len slané. Sladká verzia s tvarohom a ovocím, napríklad s čučoriedkami či malinami, je rýchla a výživná alternatíva, najmä ak použijete celozrnné cestoviny a mierne osladíte.

Slová na záver

Cestoviny s paradajkovou omáčkou a bylinkami
Jednoduchá paradajková omáčka dodá chuť bez zbytočných kalórií.
Foto: shutterstock/New Africa

Cestoviny nemusia byť strašiakom v jedálničku. Pri správnom výbere, rozumnej porcii a vhodnej kombinácii surovín môžu byť súčasťou zdravej stravy aj každý deň. Kľúčom je rovnováha a jednoduchosť, presne tak, ako to poznáme zo stredomorskej kuchyne.
Viac praktických výživových tipov nájdete každý deň v rubrike Tipy Slová Ženy.

Redakcia Slová Ženy