Nikdy ich neskladujte na tomto mieste. Paradajky prídu o chuť aj vitamíny

Čerstvé cherry paradajky uložené na drevenej doske na kuchynskom stole
Foto: shutterstock/Brent Hofacker

Paradajky sú jednou z tých potravín, ktoré nakupujeme celoročne a často ich berieme „do zásoby“. Málokto však vie, že pri nesprávnom skladovaní strácajú svoju sladkosť, arómu aj cenné vitamíny. Stačí jedna chyba — a z najzdravšieho letného pokladu sa stane mdlá zelenina bez chuti.

Čerstvé cherry paradajky uložené na drevenej doske na kuchynskom stole
Čerstvé paradajky si najlepšie zachovajú chuť aj vôňu, keď ich necháte na chladnom a tienistom mieste mimo chladničky.
Foto: shutterstock/Brent Hofacker

Paradajky síce botanicky patria medzi ovocie, no v kuchyni ich používame ako zeleninu. Sú plné vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré podporujú imunitu, srdce aj zrak. Najväčším pokladom paradajok je lykopén – najsilnejší prírodný antioxidant, ktorý chráni bunky pred poškodením.
Ak ich však uložíme na nesprávne miesto, množstvo lykopénu môže klesnúť až o polovicu a paradoxne stratíme všetko to, kvôli čomu paradajky jeme.

Kde by ste paradajky nikdy nemali skladovať?

Paradajky sú obľúbené najmä v lete, no kupujeme ich aj počas jesene a zimy. Rozličné odrody nám umožňujú doladiť chuť šalátov, omáčok či sendvičov. V pestovaní ani v kuchyni s nimi problémy nemáme – ten najväčší prichádza až pri skladovaní.

Najčastejšia chyba? Dávať paradajky do chladničky.

  • nízka teplota ničí lykopén,
  • paradajky stratia arómu a prirodzenú sladkosť,
  • ich dužina zmení konzistenciu – stane sa múčna, vodová a menej šťavnatá,
  • proces dozrievania sa úplne zastaví.

Ďalšia chyba je opačný extrém – teplé, slnečné miesto, napríklad misa s ovocím na kuchynskej linke. Tu sa paradajky rýchlo kazia a mäknú.

A pozor aj na to, s čím ich skladujete. Banány, jablká a hrušky produkujú etylén, ktorý spôsobí, že paradajky prezrejú a pokazia sa niekoľkonásobne rýchlejšie.

Mohlo by vás zaujímať aj: Zemiaky mi neklíčia ani nehnijú. Dedko mi ukázal jednoduchý trik na ich skladovanie

Zelenina uložená v chladničke vrátane paradajok, papriky a kukurice
Paradajky v chladničke strácajú chuť aj vôňu – nízka teplota im škodí oveľa viac, než si väčšina ľudí uvedomuje.
Foto: shutterstock/thodonal88

Ako správne skladovať paradajky, aby si zachovali chuť aj vitamíny?

Najlepšie miesto je chladná, tienistá a suchá miestnosť – napríklad špajza alebo kuchynská skrinka ďalej od sporáka.

  • ideálna teplota: okolo 18 °C,
  • nikdy menej ako 10 °C,
  • paradajky ukladajte v jednom rade, nie na seba,
  • jemné odrody (napr. malinové) skladujte bez stopiek, aby si nepoškodzovali šupku,
  • nechajte ich voľne dýchať – nie v plastovom sáčku.

Takto uložené paradajky si zachovajú sviežu chuť, vysoký obsah lykopénu a vôňu, ktorá robí rozdiel medzi priemerným a výnimočným jedlom.

Redakcia Slová Ženy