Tento krém k mrkvovému koláču chutí ako z cukrárne. Lepší nenájdete
Mrkvový koláč patrí medzi najobľúbenejšie jesenné dezerty – voňavý, šťavnatý a jemne korenistý. No tajomstvo, prečo chutí ako z dobrej cukrárne, sa neskrýva v ceste, ale v kréme. Ten je základom celého koláča a rozhoduje o tom, či bude výsledok len obyčajný… alebo nezabudnuteľný.

Foto: shutterstock/Kwanbenz
Ako pripraviť najlepší krém k mrkvovému koláču?
Aby mrkvový koláč získal ideálnu chuť, musíme sa sústrediť na krém. Ten by mal byť hladký, jemný a chuťovo presne taký, aby sa spojil s korenistým cestom do dokonalej kombinácie. Prekvapí ťa, že na jeho prípravu stačia iba tri suroviny.
Potrebovať budeš:
• 250 g krémového smotanového syra
• 500 g mascarpone
• 2 lyžice práškového cukru
Krok číslo jeden je dôležitý – syr aj mascarpone musia byť dobre vychladené. Až potom ich spolu s práškovým cukrom vyšľaháme do hladkého, nadýchaného krému.
Týmto krémom potom naplníme korpus koláča, potrieme vrch a vytvoríme dekoráciu. Je to jednoduché, rýchle a výsledok chutí profesionálne.
Čo potrebuješ na mrkvový koláč? Tieto suroviny maj doma
Aj ten najlepší krém potrebuje kvalitné cesto. Mrkvový koláč je našťastie jednoduchý, suroviny dostupné celoročne.
Do cesta potrebuješ:
• 2 hrnčeky hladkej múky
• 1 hrnček repkového oleja
• 2/3 hrnčeka trstinového cukru
• 1/2 hrnčeka kryštálového cukru
• 1/2 hrnčeka vlašských orechov (nasekané)
• 2 hrnčeky nastrúhanej mrkvy
• 1 PL perníkového korenia
• 1 ČL prášku do pečiva
• 1 ČL sódy bikarbóny
• 5 vajec

Foto: shutterstock/CuteIdeas
Ako urobiť mrkvový koláč s krémom? Toto je jednoduchý postup
Recept je rýchly a zvládne ho aj začiatočník.
1. Múku zmiešaj s práškom do pečiva, perníkovým korením a sódou.
2. Do misy daj vajcia, oba druhy cukru a vyšľahaj do peny.
3. Zníž otáčky a postupne prilievaj olej.
4. Pridaj suché ingrediencie, premiešaj.
5. Primiešaj mrkvu a orechy.
6. Cesto daj do formy vyloženej papierom.
7. Peč pri 180 °C približne 40 minút.
Po vychladnutí koláč rozrež na dva pláty, potri krémom a spoj. Vrch potri zvyškom krému a ozdob – napríklad posýpkou z namrveného vrchného dielu cesta.
Mohlo by vás zaujímať aj: Milionárske rezy: krehký, sladký a maslový koláč, ktorý chutí ako milión dolárov na účte
Ako ešte vylepšiť mrkvový koláč? Toto stojí za vyskúšanie
Mrkvový koláč je vďačný základ – môžeš ho posunúť ešte ďalej.
Výborné sú tieto doplnky:
• Ananás (najlepšie čerstvý) – dodá šťavnatosť a jemnú sladkosť.
• Sušené hrozienka – naviažu vlhkosť a spravia cesto mäkké.
• Kandizovaná pomarančová kôra – podčiarkne jesennú chuť.
• Kokosové lupienky – pre tropicko-jemnú arómu.
Redakcia Slová Ženy
