Vyzerá to ako pralinky, ale chutí to ako najlepšie tiramisu. Potrebujete len mascarpone a chvíľku času
Mini tiramisu guľky sú dôkazom, že dokonalý dezert nemusí vyžadovať ani rúru, ani dlhé státie v kuchyni. Kto miluje krémové mascarpone, jemnú kávovú arómu a eleganciu talianskych dezertov, ten sa do tejto rýchlej verzie zamiluje už po prvom súste. Pripomínajú luxusné pralinky, no chutia ako tiramisu z tej najlepšej kaviarne.

Foto: shutterstock/Marcus Z-pics
Moderná verzia talianskej klasiky. Tiramisu, ktoré nepotrebuje rúru
Talianska kuchyňa si získala svet najmä svojou jednoduchosťou a eleganciou. Tiramisu je jedným z jej najikonickejších dezertov – no dnes má svoju modernú podobu v podobe malých nepečených guličiek.
Kombinácia mascarpone, kakaa a výrazného espressa vytvára chuť, ktorá je jemná, krémová, no zároveň krásne intenzívna. A čo je najlepšie – príprava trvá len pár minút.
Mini tiramisu guľky. Malá forma, veľký efekt
Tieto malé dezertné guľky sú ideálne, keď chcete niečo elegantné, rýchle a efektne vyzerajúce. Namiesto vrstvenia v pohároch získate porcie pripomínajúce pralinky – krásne, hladké a dokonale kompaktné.
Výborne chutia dobre vychladené, keď krémová štruktúra najlepšie vynikne. Sú skvelé aj na rodinné posedenie, aj na sviatky, aj len tak ku káve.
Ingrediencie
• 1 šálka mascarpone
• 1 šálka rozdrvených piškót
• 2 lyžice espressa
• 4 lyžice práškového cukru
• ½ lyžičky vanilkového extraktu
• 4 lyžice orieškového krému (napríklad Nutella)
• 3 lyžice kakaa na obaľovanie

Foto: shutterstock/Tex_27.99
Postup prípravy
• V miske zmiešajte mascarpone, práškový cukor, vanilku a vychladnuté espresso.
• Pridajte rozdrvené piškóty a miešajte, kým nevznikne hustá, jednotná hmota.
• Odložte do chladničky na 30 minút, aby mierne stuhla.
• Z vychladenej hmoty tvarujte malé guľky a do každej vložte trochu orieškového krému.
• Hotové guľky obaľte v kakau, aby získali typický vzhľad tiramisu.
• Uložte ich na tácku, zakryte potravinovou fóliou a nechajte chladiť aspoň 2 hodiny.
Keď sú poriadne vychladené, majú lahodne jemnú, krémovú konzistenciu.
Tiramisu v mini verzii. Elegantný dezert, ktorý si prispôsobíte sebe
Tiramisu guľky sú dôkazom, že jednoduchosť a elegancia idú ruka v ruke. Mascarpone a espresso vytvárajú chuť talianskej kaviarne, no forma malých nepečených guliek dodáva dezertu moderný charakter.
Môžete si ich upraviť presne podľa seba:
• pre milovníkov orieškov – pistáciové maslo alebo pražené mandle
• pre ovocné chute – malina alebo čučoriedka ukrytá v strede
• pre klasiku – pár kvapiek likéru amaretto
Každá verzia je výnimočná a stále nádherne krémová.
Záver
Mini tiramisu guľky sú skvelou voľbou vždy, keď chcete dezert, ktorý pôsobí luxusne, chutí dokonale a hotový je za pár minút. Spojenie mascarpone a kávy nikdy nesklame – a v tejto modernej podobe ešte viac zažiari.
Redakcia Slová Ženy
