Špaldový chlieb – rýchly a jednoduchý spôsob, ako pripraviť zdravý a chutný domáci chlieb

Domáci špaldový chlieb s chrumkavou kôrkou, položený na drevenom stole vedľa zŕn špaldy.
Foto: shutterstock/D.Georgiev

Domáce pečivo si získava čoraz viac priaznivcov. Niet sa čomu čudovať – jeho chuť, vôňa a kvalita sú neporovnateľné s tým, čo nájdeme v obchode. Jednou z najobľúbenejších možností je špaldový chlieb – jemný, chrumkavý a výživný. A čo je najlepšie? Upiecť si ho zvládnete aj doma.

Domáci špaldový chlieb s chrumkavou kôrkou, položený na drevenom stole vedľa zŕn špaldy.
Zlato-hnedý bochník špaldového chleba – dôkaz, že aj zdravé pečivo môže vyzerať lákavo a voňať ako z domácej pekárne.
Foto: shutterstock/D.Georgiev

Vôňa čerstvo upečeného chleba, praskajúca kôrka a mäkká striedka – to všetko dokáže premeniť obyčajné ráno na sviatok. Špalda, ako stará odroda pšenice, sa stáva symbolom návratu k prirodzenejšiemu stravovaniu.

Prečo práve špalda?

Špalda je prastará odroda pšenice, ktorú poznali už v staroveku. Dnes sa k nej mnohí vracajú – má vysoký obsah vlákniny, bielkovín a minerálov, no zároveň býva lepšie tolerovaná ako klasická pšenica. Jej jemne oriešková chuť a výborná stráviteľnosť robia z tohto chleba ideálnu voľbu pre každodenné stolovanie.

Cenná rada: Ak máte citlivé trávenie, skúste špaldu namiesto klasickej pšeničnej múky. Vďaka nižšiemu obsahu lepku môže byť pre telo prijateľnejšia.

Špaldový chlieb z droždia – jednoduchý recept pre začiatočníkov

Ak nemáte kvások, nevadí. Špaldový chlieb z droždia je skvelý začiatok vašej domácej pekárskej cesty.
Potrebujete len pár surovín:

  • 500 g špaldovej múky
  • 300 ml teplej vody
  • 25 g čerstvého droždia
  • 1,5 lyžičky soli
  • 1 PL olivového oleja
  • voliteľné: slnečnicové alebo tekvicové semienka, ľan, sezam.

V mise zmiešajte múku, soľ, droždie a semienka. Pridajte vodu a olej, a vypracujte cesto približne 10 minút – rukou alebo hákom mixéra.

Zakryte utierkou a nechajte hodinu kysnúť. Potom vytvarujte bochník, vložte do formy a nechajte ešte polhodinu podkysnúť.

Pečte v rúre predhriatej na 200 °C (horný a dolný ohrev) asi 40 minút, kým kôrka nezíska zlatohnedú farbu.

Výsledkom je voňavý, domáci chlieb, ktorý chutí najlepšie ešte teplý – s maslom alebo domácim džemom.

Plátky špaldového chleba natreté maslom na drevenom lopári, pripravené na raňajky.
Jednoduché raňajky, ktoré voňajú domovom – čerstvý špaldový chlieb a trocha masla, viac netreba.
Foto: shutterstock/New Africa

Obmieňajte chute a experimentujte

Ak si pečenie zamilujete, skúšajte rôzne varianty.
Do cesta môžete pridať:

  • sušené paradajky a olivy pre stredomorský nádych,
  • lyžicu medu alebo jogurt pre jemnejšiu chuť,
  • kefír alebo cmar, ktoré chlebu dodajú vláčnosť.

Zmiešajte špaldovú múku s ražnou alebo celozrnnou a vytvorte tak ešte výživnejšiu verziu. Možností je veľa – a každý bochník môže byť originál.

Čo si z toho vziať

Upiecť špaldový chlieb doma je rýchle, lacné a neuveriteľne uspokojujúce.
Máte kontrolu nad tým, čo jete – žiadne konzervanty, zbytočné prísady ani umelé kypriace látky. A navyše, vôňa čerstvého chleba, ktorá sa rozlieha po byte, je pocit, ktorý žiadny obchod nenahradí.

Redakcia Slová Ženy