Špaldový chlieb – rýchly a jednoduchý spôsob, ako pripraviť zdravý a chutný domáci chlieb
Domáce pečivo si získava čoraz viac priaznivcov. Niet sa čomu čudovať – jeho chuť, vôňa a kvalita sú neporovnateľné s tým, čo nájdeme v obchode. Jednou z najobľúbenejších možností je špaldový chlieb – jemný, chrumkavý a výživný. A čo je najlepšie? Upiecť si ho zvládnete aj doma.

Foto: shutterstock/D.Georgiev
Vôňa čerstvo upečeného chleba, praskajúca kôrka a mäkká striedka – to všetko dokáže premeniť obyčajné ráno na sviatok. Špalda, ako stará odroda pšenice, sa stáva symbolom návratu k prirodzenejšiemu stravovaniu.
Prečo práve špalda?
Špalda je prastará odroda pšenice, ktorú poznali už v staroveku. Dnes sa k nej mnohí vracajú – má vysoký obsah vlákniny, bielkovín a minerálov, no zároveň býva lepšie tolerovaná ako klasická pšenica. Jej jemne oriešková chuť a výborná stráviteľnosť robia z tohto chleba ideálnu voľbu pre každodenné stolovanie.
Cenná rada: Ak máte citlivé trávenie, skúste špaldu namiesto klasickej pšeničnej múky. Vďaka nižšiemu obsahu lepku môže byť pre telo prijateľnejšia.
Špaldový chlieb z droždia – jednoduchý recept pre začiatočníkov
Ak nemáte kvások, nevadí. Špaldový chlieb z droždia je skvelý začiatok vašej domácej pekárskej cesty.
Potrebujete len pár surovín:
- 500 g špaldovej múky
- 300 ml teplej vody
- 25 g čerstvého droždia
- 1,5 lyžičky soli
- 1 PL olivového oleja
- voliteľné: slnečnicové alebo tekvicové semienka, ľan, sezam.
V mise zmiešajte múku, soľ, droždie a semienka. Pridajte vodu a olej, a vypracujte cesto približne 10 minút – rukou alebo hákom mixéra.
Zakryte utierkou a nechajte hodinu kysnúť. Potom vytvarujte bochník, vložte do formy a nechajte ešte polhodinu podkysnúť.
Pečte v rúre predhriatej na 200 °C (horný a dolný ohrev) asi 40 minút, kým kôrka nezíska zlatohnedú farbu.
Výsledkom je voňavý, domáci chlieb, ktorý chutí najlepšie ešte teplý – s maslom alebo domácim džemom.

Foto: shutterstock/New Africa
Obmieňajte chute a experimentujte
Ak si pečenie zamilujete, skúšajte rôzne varianty.
Do cesta môžete pridať:
- sušené paradajky a olivy pre stredomorský nádych,
- lyžicu medu alebo jogurt pre jemnejšiu chuť,
- kefír alebo cmar, ktoré chlebu dodajú vláčnosť.
Zmiešajte špaldovú múku s ražnou alebo celozrnnou a vytvorte tak ešte výživnejšiu verziu. Možností je veľa – a každý bochník môže byť originál.
Čo si z toho vziať
Upiecť špaldový chlieb doma je rýchle, lacné a neuveriteľne uspokojujúce.
Máte kontrolu nad tým, čo jete – žiadne konzervanty, zbytočné prísady ani umelé kypriace látky. A navyše, vôňa čerstvého chleba, ktorá sa rozlieha po byte, je pocit, ktorý žiadny obchod nenahradí.
Redakcia Slová Ženy
