Skúsení hubári mlčia, no vedia svoje. Tieto huby rastú aj v novembri

Košík s čerstvými hubami nazbieranými v jesennom lese.
Foto: shutterstock/KieferPix

Aj keď listy opadli a ranné hmly sú husté, v lesoch to ešte stále žije. Skúsení hubári neodkladajú košíky – dobre totiž vedia, že november skrýva svoje vlastné poklady. Chce to len trpezlivosť, teplé oblečenie a znalosť tých správnych miest.

Košík s čerstvými hubami nazbieranými v jesennom lese.
Les v novembri skrýva svoje poklady – skúsení hubári sa domov vracajú s plnými košíkmi.
Foto: shutterstock/KieferPix

Aké huby sa dajú zbierať v novembri?

Hoci čas hríbov, masliakov či kozákov sa pomaly končí, november ešte ponúka množstvo druhov, ktoré odolávajú chladu a vlhkosti.

Patria medzi ne najmä suchohríby, čírovky, podpňovky či lieviky trúbkovité. Tí, ktorí sa do lesa vyberú aj v neskorej jeseni, sa často vracajú s preplneným košíkom.

Suchohríb hnedý (Imleria badia)

Suchohríb hnedý (máselňák) rastúci v machu v ihličnatom lese.
Pevný a aromatický suchohríb hnedý je typickou „poslednou hubou“ sezóny. Objavíte ho v ihličnatých lesoch aj v novembri.
Foto: shutterstock/New Africa

Tento hnedý, pevný suchohríb je typickou „poslednou hubou“ sezóny. Rastie v ihličnatých lesoch, najmä pod borovicami a smrekmi.

Aj keď už nie je taký hojný ako v septembri, prekvapí veľkosťou a plnou chuťou. Výborne sa hodí na sušenie aj do omáčok.

Mohlo by vás zaujímať aj: Mnohí ho vyhadzujú, lebo po dotyku zmodrie. Nevedia, o aký poklad prichádzajú

Čírovka zelenkastá (Tricholoma equestre)

Čírovka zelenkastá (Tricholoma equestre) rastúca v ihličnatom lese medzi ihličím.
Táto žltozelená huba rastie v borovicových lesoch aj neskoro na jeseň – skúsení hubári ju nikdy neprehliadnu.
Foto: shutterstock/LFRabanedo

Ľudovo nazývaná aj sviňurka, sviňúvka, zelenka, patrí medzi najobľúbenejšie novembrové huby.

Má žltozelenkastý klobúk a jemnú orieškovú arómu. Nájdete ju na piesčitých miestach a okrajoch borových lesov, kde sa ešte prebíja jesenné slnko.

Podpňovka obyčajná (Armillaria mellea)

Podpňovka obyčajná (Armillaria mellea) rastúca v trsoch na pni stromu v lese.
Tieto medovo sfarbené podpňovky rastú aj v novembri – skúsení hubári ich zbierajú až do prvých mrazov.
Foto: shutterstock/DinkeyDoodle

Tvorí celé kolónie na pňoch a kmeňoch stromov.

Zbierať ju možno až do prvých mrazov. Má príjemnú vôňu a po krátkom povarení sa hodí na dusenie, do zmesi s mäsom alebo na mrazenie.

Čírovka sivá (Tricholoma portentosum)

Čírovka sivá (Tricholoma portentosum) rastúca v machu v listnatom lese počas jesene.
Čírovka sivá je nenápadná, no chutná jesenná huba, ktorú nájdete aj pod machom v novembri.
Foto: shutterstock/Fotema

Hoci je nenápadná, má jemnú chuť a výbornú arómu.

Rastie v ihličnatých aj zmiešaných lesoch a často sa ukrýva pod lístím. Mnohí hubári ju zbierajú ešte aj v decembri, ak neprídu silné mrazy.

Lievik trúbkovitý (Craterellus cornucopioides)

Lievik trúbkovitý rastúci v lese medzi opadaným lístím.
Lievik trúbkovitý je nenápadná, no výnimočne aromatická huba – sušením získava ešte intenzívnejšiu vôňu a chuť.
Foto: shutterstock/Adrian_am13

Tmavá, trúbkovitá huba, ktorú si cení najmä francúzska kuchyňa.

Má intenzívnu vôňu a pri sušení získa ešte výraznejšiu chuť. Vďaka vysokému obsahu aromatických látok je skvelá do omáčok, rizota či polievok.

Mohlo by vás zaujímať aj: Takmer nikto ich nezbiera, pretože vyzerajú ako zhnité kuriatká. V skutočnosti sú lahôdkou

Čo si z novembrových húb pripraviť?

Zemiakové placky podávané s krémovou hubovou omáčkou z podpňoviek na tmavomodrom tanieri
Voňavá hubová omáčka z novembrových húb podávaná s chrumkavými zemiakovými plackami – ideálne jedlo po návrate z lesa.
Foto: shutterstock/Arkadiusz Fajer

Huby z neskorej jesene majú bohatšiu chuť a intenzívnejšiu vôňu ako tie z leta.

Ideálne sú do hustých omáčok, polievok a zmesí na zimu.

  • Suchohríby sa výborne hodia do tradičného guláša alebo k zemiakom so smotanou.
  • Čírovky sú ideálne na nakladanie v octe – s bobkovým listom, korením a zrnkom horčice.
  • Podpňovky možno sušiť alebo mraziť – po pridaní do kapustnice nádherne prevoňajú celý dom.
  • Lieviky trúbkovité sú výborné do domáceho masla s cesnakom – uložené v malých pohároch vydržia celú zimu.

Cenná rada

V novembri sa oplatí sledovať huby rastúce na pňoch a kmeňoch stromov – práve tie zvládnu aj chlad a prvé mrazy. A ak sa objaví pár teplých dní, môžu vás prekvapiť aj neskoré kuriatka alebo mladé rýdziky.

Les má v novembri svoj osobitý pokoj – a odmení tých, ktorí sa neponáhľajú.

Čo si z toho vziať

Hubárska sezóna sa nekončí prvým mrazom. Práve v novembri prichádza čas na pokojné prechádzky, teplý čaj v termoske a plný košík pevných, voňavých húb. Skúsení hubári vedia, že les má svoje tajomstvá – aj keď sa zdá, že spí.

Redakcia Slová Ženy