Tajomstvo čínskeho šalátu. Stačí pár surovín a chutí ako z reštaurácie

Čínsky šalát z kapusty a mrkvy servírovaný na čiernom tanieri na bielom pozadí.
Foto: shutterstock/Vladimir A Veljanovski

V ázijských reštauráciách často podávajú k hlavnému jedlu ľahký, chrumkavý a osviežujúci šalát z kapusty a mrkvy. Má dokonale vyváženú chuť – jemne sladkastú, kyslú a sviežu. Dobrá správa? Rovnaký šalát si viete pripraviť doma, a to za pár minút. Stačí poznať jeden jednoduchý trik.

Čínsky šalát z kapusty a mrkvy servírovaný na čiernom tanieri na bielom pozadí.
Jednoduchý šalát s kapustou a mrkvou so sladkokyslou chuťou – svieži, chrumkavý a hotový za pár minút.
Foto: shutterstock/Vladimir A Veljanovski

Ak hľadáte sviežu prílohu k mäsu, ryži alebo rezancom, inšpirujte sa čínskou kuchyňou. Práve tam sa podáva nenápadný, no mimoriadne chutný šalát, ktorý dokonale dopĺňa aj tie najvýraznejšie jedlá. Tajomstvo jeho úspechu spočíva v jednom – v dokonale pripravenom sladkokyslom dresingu.

Tajomstvo chuti ako z čínskej reštaurácie

Základ šalátu tvoria len dve suroviny – biela kapusta a mrkva. No práve omáčka im dodá tú charakteristickú hĺbku chuti. Kľúčom je správna rovnováha medzi sladkým, kyslým a jemne pikantným.

Cukor pri varení dresingu mierne skaramelizuje zeleninu, čím jej dodá orieškovú, plnú chuť. Ryžový ocot zasa pridá sviežosť a čerstvosť, zatiaľ čo pretlačený cesnak prinesie jemnú ostrosť. V niektorých verziách sa pridávajú aj huby mung, klíčky fazule alebo pražený sezam, ktoré šalát ešte viac ozvláštnia.

Tip na dokonalý výsledok

Aby bol šalát naozaj ako z reštaurácie, treba dbať na veľkosť rezných kúskov – kapustu nakrájajte čo najjemnejšie. Vďaka tomu sa dresing krásne vsiakne do každej časti a chuť sa rovnomerne rozloží. Dôležité je aj dodržať pomery surovín – práve tie vytvoria harmóniu medzi sladkým a kyslým tónom.

Recept na chrumkavý čínsky šalát

Ruky premiešavajú nastrúhanú kapustu a mrkvu v miske pri príprave čínskeho šalátu.
Základ šalátu tvorí jemne nastrúhaná kapusta a mrkva – práve v tejto jednoduchosti spočíva jeho dokonalá chuť.
Foto: shutterstock/Marika Kosheleva

Ingrediencie:

  • 400 g bielej kapusty
  • 1 väčšia mrkva
  • 5 lyžíc trstinového cukru
  • 100 ml oleja (najlepšie repkového alebo slnečnicového)
  • 6 lyžíc ryžového octu
  • 2 lyžičky soli
  • 2 strúčiky cesnaku

Postup:

1. Kapustu nakrájajte na veľmi tenké prúžky. Mrkvu nastrúhajte nahrubo a zmiešajte ju s kapustou vo veľkej mise.

2. V menšom hrnci spojte ocot, cukor, olej a soľ. Zmes priveďte do varu a pridajte pretlačený cesnak. Keď začne dresing vrieť, zložte ho z ohňa.

3. Ešte horúci dressing nalejte na zeleninu a dôkladne premiešajte. Preložte do uzatvárateľnej nádoby a nechajte odpočívať v chladničke aspoň 12 hodín, aby sa chute spojili.

4. Pred podávaním nechajte šalát pol hodiny postáť pri izbovej teplote. Výborne sa hodí k ryži, kuraciemu mäsu, grilovanej bravčovine či ázijským rezancom.

Cenná rada: Ak chcete šalát ozvláštniť, pridajte pražený sezam alebo trochu čili oleja. Získa tak jemnú exotickú iskru, akú poznáte z obľúbených bistro jedál.

Čo si z toho vziať

Jednoduché suroviny, pár minút práce a výsledok, ktorý chutí ako z čínskej reštaurácie. Tento šalát sa stane vaším favoritom – svieži, ľahký a vždy dokonale ochutený.

Redakcia Slová Ženy