Jemné, pružné a s jesenným nádychom. Týmto palacinkám sa nedá odolať

Foto: shutterstock/OlgaBombologna

Palacinky milujeme všetci – bez ohľadu na to, či patria do kategórie sladkých, alebo slaných. Tentoraz tu však máme recept, ktorý si získa srdce každého milovníka jesene. Jemné, pružné, voňavé po škorici a kardamóne – a také chutné, že k nim už nič netreba.

Tieto palacinky voňajú ako jeseň. Stačia tri prísady navyše.
Foto: shutterstock/OlgaBombologna

Palacinky, ktoré rozvoniavajú celým domom

Recept na palacinky pozná takmer každý. No urobiť ich tak, aby boli naozaj jemné, elastické a nepopraskali, je umenie.

Tento jesenný variant však všetko mení – vďaka pudingovému prášku s vanilkovou príchuťou, škorici a kardamónu vznikne vláčne cesto, ktoré nádherne vonia a ešte lepšie chutí.

A tajomstvo dokonalého výsledku? Dostatok masla. Práve ono im dodá jemnosť, pružnosť a tú charakteristickú zlatistú farbu.

Tri prísady, ktoré robia zázraky

Základ palaciniek je klasický – mlieko, vajíčka, múka, trochu cukru. No tieto tri prísady ich posunú na úplne iný level:

  • vanilkový pudingový prášok – postará sa o ich krémovú vôňu a nadýchanosť,
  • mletá škorica – dodá teplo a typickú jesennú vôňu,
  • mletý kardamón – podčiarkne chuť a premení obyčajné palacinky na dezert ako z kaviarne.

Cesto nechajte po zmiešaní odpočívať aspoň 10–15 minút, aby sa spojili všetky chute a lepok v múke spevnil cesto.

Recept na jesenné palacinky s pudingom, škoricou a kardamónom

Miešanie cesta na palacinky v miske s metličkou, vajíčkami a múkou
Vznik dokonalého cesta začína pri správnych prísadách – pudingový prášok, škorica a kardamón premenia obyčajné palacinky na jesenný zázrak.
Foto: shutterstock/SashaMagic

Ingrediencie:

  • 2 balíčky vanilkového pudingového prášku
  • 250 ml mlieka
  • 150 ml perlivej vody
  • ¾ šálky hladkej múky
  • 3 vajíčka
  • 1 lyžica práškového cukru
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1 lyžička mletého kardamónu
  • 3 lyžice roztopeného masla
  • štipka soli

Postup:

  1. Všetky suroviny vyberte z chladničky, aby mali izbovú teplotu.
  2. Roztopte maslo a nechajte ho vychladnúť.
  3. V miske zmiešajte vajíčka, mlieko a perlivú vodu.
  4. Pridajte múku, cukor, pudingové prášky, škoricu a kardamón.
  5. Všetko spolu krátko premiešajte alebo vyšľahajte mixérom.
  6. Cesto nechajte odpočívať 10–15 minút.
  7. Panvicu potrite kúskom masla a dobre rozohrejte.
  8. Naberačkou nalejte tenkú vrstvu cesta a smažte z oboch strán do zlatista.

Palacinky podávajte s obľúbenou plnkou – napríklad tvarohom so smotanou a cukrom alebo domácim džemom. Ale verte, že aj bez náplne sú dokonalé.

Dokonalé palacinky? Tip od babičky

Ak sa vám palacinky zvyknú trhať, skúste pridať o lyžicu roztopeného masla navyše. A namiesto oleja používajte pri pečení vždy kúsok masla na štetec alebo papierový obrúsok – dodá im jemnosť, ale nezamastí panvicu.

A ak chcete, aby mali ešte výraznejšiu vôňu, pridajte kvapku vanilkového extraktu alebo hnedý cukor.

Palacinky, ktoré zahrejú dušu

Palacinky plnené tvarohovou plnkou a ozdobené čerstvým ovocím
Tvarohová plnka a jemné palacinky – kombinácia, ktorá nikdy nesklame.
Foto: shutterstock/Elena Hramova

Tieto palacinky sú stelesnením jesene – teplé, jemné, voňavé a plné pohodlia. Skvelo sa hodia k šálke čaju alebo kávy, k rodinným raňajkám aj k popoludňajšiemu maškrteniu. Nie je nič krajšie, než keď sa po byte šíri vôňa masla, vanilky a škorice – a vy viete, že vás čaká tanier sladkého šťastia.

Redakcia Slová Ženy