Kardiológ varuje: Jedlo, ktoré považujeme za zdravé, môže ničiť vaše srdce. Pravda o ovocí vás prekvapí
Ovocie je symbolom zdravia. Jeme ho s pocitom, že robíme pre telo to najlepšie. Svetovo uznávaný kardiológ Dr. Pradip Jamnadas však tvrdí, že práve ovocie – ak ho konzumujeme príliš často a v nesprávnom čase – môže viesť k stukovatenej pečeni, viscerálnemu tuku a napokon aj na operačný stôl. Ovocie môže byť súčasťou zdravej stravy, no iba v malých množstvách a ideálne sezónne, ako tomu bolo kedysi.

Foto: shutterstock/SpeedKingz
Ovocie: priateľ aj nepriateľ
Po stáročia bolo ovocie vzácnou sezónnou pochúťkou. Jedli sme ho iba vtedy, keď dozrelo v záhrade alebo v prírode. Dnes ho máme v supermarketoch po celý rok a v obrovských množstvách. Dr. Jamnadas upozorňuje, že takýto luxus má svoju cenu. Fruktóza, ovocný cukor, sa v pečeni premieňa na tuk a ak jej je priveľa, vzniká stukovatená pečeň – tichý predstupeň závažných chorôb.
Tento proces zvyšuje hladinu inzulínu a podporuje ukladanie viscerálneho tuku, ktorý obklopuje životne dôležité orgány. A práve on je podľa kardiológa hlavnou príčinou infarktov aj u mladých ľudí, ktorí si myslia, že žijú zdravo.
Prečo je problémom aj „zdravé“ jedenie
Mnohí pacienti, ktorí končia na operačnom stole, verili, že robia všetko správne. Pili džúsy, jedli ovocie niekoľkokrát denne, dopĺňali vitamíny. Skutočný problém však nebol len v tom, čo jedli, ale že jedli neustále.
Každý kúsok ovocia, každá hrsť orieškov či müsli tyčinka spúšťa inzulín. Ak jeme každé dve až tri hodiny, inzulín nikdy neklesne, tuk sa hromadí a cievy sa poškodzujú. Podľa kardiológa je teda kľúčom k zdraviu nielen zloženie jedálnička, ale aj jeho rytmus.
Riešenie: pôst a správne načasovanie

Foto: shutterstock/Pormezz
Najrýchlejšou cestou, ako znížiť inzulín a spáliť nebezpečný tuk, je pôst. Nemusí ísť o nič extrémne. Stačí, ak po večeri už nič nebudete jesť a raňajky si doprajete až po dvanástich hodinách. Tak vznikne prirodzené pôstne okno, v ktorom telo siahne po zásobách a začne spaľovať viscerálny tuk.
Po pár týždňoch možno tento interval predĺžiť na osemnásť hodín. Takýto režim – známy ako 18/6 – je podľa Jamnadasa jedným z najsilnejších nástrojov prevencie. Telo počas neho nielen chudne, ale aj regeneruje bunky a chráni srdce pred zápalom.
Ako má vyzerať tanier, ktorý chráni srdce
Kardiológ nie je zástancom extrémnych diét. Namiesto toho odporúča pestrú stravu plnú vlákniny a živých potravín. Ideálne je zaradiť do týždňa tridsať až štyridsať druhov zeleniny a korenín. Takto nakŕmite svoj črevný mikrobióm, ktorý je podľa neho kľúčom k zdravému srdcu.
Do jedálnička patrí aj kefír či kyslá kapusta – fermentované potraviny, ktoré podporujú črevné baktérie a dodávajú telu vitamín K2. Mäso a mliečne výrobky nie sú zakázané, ale mali by byť v prirodzenej, nespracovanej podobe. Ovocie si doprajte, no s mierou, najlepšie v jeho prirodzenej sezóne a nikdy nie ako neustále snacky medzi jedlami.
Kto je Dr. Pradip Jamnadas a kde o tom hovoril
Dr. Pradip Jamnadas je renomovaný americký kardiológ, ktorý počas svojej kariéry pracoval s viac než štvrť miliónom pacientov. Zachránil nespočetné životy, no posledné roky venuje aj prevencii. Jeho cieľom je, aby ľudia nemuseli skončiť na operačnom stole, ak zmenia svoje návyky včas.
Do pozornosti širokej verejnosti sa dostal vďaka vystúpeniu v podcaste The Diary of a CEO so Stevenom Bartlettom, ktorý sleduje vyše 12 miliónov ľudí po celom svete. Práve tam odhalil, že aj ovocie – jedlo, ktoré všetci považujeme za zdravé – môže byť pri nesprávnom používaní tichým zabijakom.
Slová na záver
Ovocie nie je nepriateľ, ale ani neobmedzený zdroj zdravia. Stáva sa problémom vtedy, keď ho jeme priveľa, príliš často a mimo jeho prirodzeného sezónneho cyklu. Dr. Jamnadas pripomína, že zdravie srdca sa neodvíja od jedného ovocia či jedného jedla, ale od rytmu, v akom svoje telo kŕmime.
Ak mu doprajeme čas na odpočinok, ak budeme jesť pestrú zeleninu, fermentované potraviny a ovocie s mierou, dokážeme zvrátiť aj tie procesy, ktoré vedú k infarktu. A to je posolstvo, ktoré môže zachrániť tisíce životov.
Redakcia Slová Ženy
