Chutí k čiernej káve lepšie než cheesecake. Turecký dezert bez múky a vajec

Turecký dezert sambali nakrájaný na štvorce s orechmi navrchu
Foto: shutterstock/Oumaima Bachiri

Ak už máte dosť klasických koláčov, ako je bábovka, štrúdľa či cheesecake, siahnite po niečom úplne inom. Turecký dezert sambali si získa vaše srdce – je vláčny, sladký, bez múky a vajec a dokonale sa hodí k horkej chuti čiernej kávy. Orientálna pochúťka, ktorá zmení váš víkend.

Turecký dezert sambali nakrájaný na štvorce s orechmi navrchu
Sambali sa krája na kúsky a posýpa orechmi – tak chutí najlepšie.
Foto: shutterstock/Oumaima Bachiri

Sladký poklad z Turecka

Sambali je tradičný turecký dezert pripravený z krupice (semoliny), ktorý sa po upečení polieva sladkým cukrovým sirupom. Výsledkom je husté, vláčne a mierne lepkavé cesto, ktoré sa krásne rozplýva v ústach. Práve kontrast medzi jeho sladkosťou a horkosťou kávy robí z tohto koláča neodolateľnú kombináciu.

Najčastejšie sa krája na štvorce alebo kosoštvorce a na vrch sa sypú orechy – pistácie, mandle alebo arašidy. Podávať ho môžete horúci priamo po upečení, ale aj studený chutí skvele.

Ako pripraviť sambali krok za krokom

Na prípravu potrebujete iba zopár ingrediencií, ktoré určite nájdete aj doma. Základom je semolina alebo detská krupica, jogurt a cukor. Zvyšok dodá sirup, ktorý sa do koláča vsiakne a postará sa o jeho jedinečnú textúru.

Ingrediencie:

  • 2 poháre vody
  • 3 poháre cukru
  • ½ plátku citróna
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1,5 pohára bieleho jogurtu
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 2 poháre semoliny (alebo krupice)
  • hrsť orechov na ozdobu

Postup:
Najskôr pripravte sirup – do hrnca nalejte vodu, prisypte cukor a varte, kým sa nerozpustí. Na záver pridajte kúsok citróna a nechajte vychladnúť. Jogurt vyšľahajte so zvyšným cukrom, zvlášť zmiešajte citrónovú šťavu so sódou a pridajte k jogurtovej zmesi. Vmiešajte semolinu a dobre premiešajte.

Misu na pečenie vymastite olejom, nalejte cesto a vložte do rúry vyhriatej na 170–180 °C. Pečte, kým povrch nezíska zlatistú farbu. Potom nechajte koláč tri minúty odstáť a polejte pripraveným sirupom. Posypte orechmi, nakrájajte a podávajte.

Čo si z toho vziať

Turecký semolinový dezert na tanieri.
Sladkosť sambali dokonale ladí s horkou chuťou čiernej kávy.
Foto: shutterstock/Esin Deniz

Ak túžite prekvapiť hostí alebo len sami seba netradičným dezertom, sambali je ideálna voľba. Je jednoduchý, nepotrebujete vajcia ani múku, a napriek tomu chutí božsky. Najlepšie chutí s čiernou kávou, ktorá podčiarkne jeho sladkú orientálnu chuť.

Redakcia Slová Ženy