Francúzska cibuľová polievka: Recept, ktorý dobyl TikTok aj kráľovské dvory
Francúzska cibuľová polievka patrí medzi najväčšie klasiky svetovej gastronómie. Jemná, hutná a voňavá, preslávená karamelizovanou cibuľou a vrstvou syra zapekaného priamo na chlebe. Má kráľovskú históriu a dnes hviezdi aj na TikToku.

Foto: shutterstock/Nina Firsova
Kráľovská história na tanieri
Cibuľová polievka sa vo Francúzsku varila celé stáročia, no dlho ju považovali za jedlo chudobných. Zlom nastal v 18. storočí, keď sa poľský kráľ Stanisław Leszczyński stal vojvodom v Lotrinsku. Podporoval francúzsku kuchyňu a historici tvrdia, že práve on sa zaslúžil o to, aby jednoduchá polievka z cibule a vývaru získala miesto aj na kráľovských stoloch. Odtiaľ sa jej recept rozšíril do celej Európy a stal sa symbolom francúzskej kuchyne.
Ingrediencie na francúzsku cibuľovú polievku
- 2 kg sladkej bielej cibule
- 2–3 bobkové listy
- bylinky: šalvia, rozmarín, tymian
- 1 lyžica pšeničnej múky
- 150 ml bieleho vína
- 1 l hovädzieho vývaru
- maslo a olej na restovanie
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- syr (gruyère alebo ementál)
- krajce chleba alebo bagetky
Ako na to: krok za krokom
1. Cibuľu očistite, prekrojte na polovice a nakrájajte na tenké pásiky.
2. Na panvici rozohrejte maslo s kvapkou oleja, pridajte cibuľu, osoľte a restujte na silnom ohni, kým sa voda neodparí.
3. Pridajte bobkové listy a pokračujte v smažení, až kým cibuľa nezíska zlatohnedú farbu a sladkastú vôňu.
4. Prisypte múku, premiešajte a podlejte bielym vínom. Keď sa alkohol odparí, prilejte vývar. Dochutíme bylinkami a čiernym korením a varíme asi 30 minút.
5. Polievku rozdeľte do žiaruvzdorných misiek. Na povrch položte krajce chleba, posypte syrom a zapekajte pri 200 °C, kým syr nezíska zlatú kôrku.
6. Podávajte horúce – najlepšie s pohárom vína.
Ewa Szczesna a TikToková renesancia
Recept, ktorý bol kedysi symbolom francúzskej šľachty, sa dnes stal virálnym hitom na sociálnych sieťach. Postarala sa o to Ewa Szczesna, poľská food influencerka s viac než 1,3 milióna fanúšikov na TikToku. Jej videá spájajú tradíciu s modernou prezentáciou a ukazujú, že aj jedlá s dlhoročnou históriou môžu byť stále trendy. Francúzska cibuľová polievka sa tak znovu stala hviezdou – tentoraz vďaka internetu.
Redakcia Slová Ženy
