Francúzska cibuľová polievka: Recept, ktorý dobyl TikTok aj kráľovské dvory

Tradičná francúzska cibuľová polievka so zapekaným syrom a chlebom v miske.
Foto: shutterstock/Nina Firsova

Francúzska cibuľová polievka patrí medzi najväčšie klasiky svetovej gastronómie. Jemná, hutná a voňavá, preslávená karamelizovanou cibuľou a vrstvou syra zapekaného priamo na chlebe. Má kráľovskú históriu a dnes hviezdi aj na TikToku.

Tradičná francúzska cibuľová polievka so zapekaným syrom a chlebom v miske.
Francúzska cibuľová polievka je kráľovská klasika, ktorá sa dnes vracia do kuchýň po celom svete.
Foto: shutterstock/Nina Firsova

Kráľovská história na tanieri

Cibuľová polievka sa vo Francúzsku varila celé stáročia, no dlho ju považovali za jedlo chudobných. Zlom nastal v 18. storočí, keď sa poľský kráľ Stanisław Leszczyński stal vojvodom v Lotrinsku. Podporoval francúzsku kuchyňu a historici tvrdia, že práve on sa zaslúžil o to, aby jednoduchá polievka z cibule a vývaru získala miesto aj na kráľovských stoloch. Odtiaľ sa jej recept rozšíril do celej Európy a stal sa symbolom francúzskej kuchyne.

Ingrediencie na francúzsku cibuľovú polievku

  • 2 kg sladkej bielej cibule
  • 2–3 bobkové listy
  • bylinky: šalvia, rozmarín, tymian
  • 1 lyžica pšeničnej múky
  • 150 ml bieleho vína
  • 1 l hovädzieho vývaru
  • maslo a olej na restovanie
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • syr (gruyère alebo ementál)
  • krajce chleba alebo bagetky

Ako na to: krok za krokom

@ewa.masterchef

W Polsce to zupa cebulowa, we Francji Onion Soup, ale rozsławiona przez naszego króla Leszczyńskiego🥰 Składniki: 2 kg cebuli najlepiej białej słodkiej 2-3 liście laurowe Zioła ( szałwia, rozmaryn, tymianek) 1 łyżka mąki pszennej 150 ml wina białego 1 l rosołu Sól pieprz Ser Kromki chleba lub bagietki #onionsoup #cebula #zupa #zupacebulowa #obiad #obiadydomowe #ser #przepis #przepisy #kuchniafrancuska #jedzenie #gotowanie

♬ L.Boccherini, Minuet from String Quartet No.5 in F major – AllMusicGallery

1. Cibuľu očistite, prekrojte na polovice a nakrájajte na tenké pásiky.
2. Na panvici rozohrejte maslo s kvapkou oleja, pridajte cibuľu, osoľte a restujte na silnom ohni, kým sa voda neodparí.
3. Pridajte bobkové listy a pokračujte v smažení, až kým cibuľa nezíska zlatohnedú farbu a sladkastú vôňu.
4. Prisypte múku, premiešajte a podlejte bielym vínom. Keď sa alkohol odparí, prilejte vývar. Dochutíme bylinkami a čiernym korením a varíme asi 30 minút.
5. Polievku rozdeľte do žiaruvzdorných misiek. Na povrch položte krajce chleba, posypte syrom a zapekajte pri 200 °C, kým syr nezíska zlatú kôrku.
6. Podávajte horúce – najlepšie s pohárom vína.

Ewa Szczesna a TikToková renesancia

Recept, ktorý bol kedysi symbolom francúzskej šľachty, sa dnes stal virálnym hitom na sociálnych sieťach. Postarala sa o to Ewa Szczesna, poľská food influencerka s viac než 1,3 milióna fanúšikov na TikToku. Jej videá spájajú tradíciu s modernou prezentáciou a ukazujú, že aj jedlá s dlhoročnou históriou môžu byť stále trendy. Francúzska cibuľová polievka sa tak znovu stala hviezdou – tentoraz vďaka internetu.

Redakcia Slová Ženy