Väčšina z nás to pridáva k zemiakom. A pritom je to najhoršia kombinácia

varené rané zemiaky s maslom a čerstvým kôprom v miske na drevenom stole
Foto: shutterstock/Peredniankina

Zemiaky patria medzi najobľúbenejšie prílohy v našej kuchyni – sú lacné, sýte a chutia snáď každému. No len málokto vie, že v kombinácii s niektorými potravinami sa z nich môže stať nežiaduce jedlo, ktoré tráveniu vôbec neprospieva.

varené rané zemiaky s maslom a čerstvým kôprom v miske na drevenom stole
S čím nikdy nekombinovať zemiaky?
Foto: shutterstock/Peredniankina

Zemiaky sa objavujú takmer v každej kuchyni – či už vo forme pyré, opekané, pečené, alebo varené v šupke. Aby však mali pre telo naozaj priaznivý účinok, je dôležité vedieť, s čím ich nekombinovať a ako ich správne pripraviť, aby si zachovali všetky výživné látky.

Prečo sa oplatí jesť zemiaky

Zemiaky nie sú len chutné, ale aj plné cenných živín. Sú bohatým zdrojom komplexných sacharidov, ktoré telu dodávajú energiu počas celého dňa. Obsahujú aj škrob, ktorý pri trávení uvoľňuje glukózu – palivo pre mozog aj svaly.

Okrem toho zemiaky ukrývajú vitamín C, vitamín B6 a draslík, ktorý podporuje činnosť srdca a svalov. Vďaka obsahu vlákniny napomáhajú tráveniu a regulujú črevnú mikroflóru.

Zemiaky sú navyše nízkotučné a nízkokalorické, pokiaľ ich nevaríme v oleji ani nepolievame maslom. Obsahujú tiež antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť pokožku pred voľnými radikálmi a predčasným starnutím.

Cenná rada: Ak chceš zemiaky pripraviť čo najzdravšie, uvar ich v šupke alebo na pare. Práve v šupke sa nachádza najviac prospešných látok.

Najhoršia kombinácia: zemiaky a tuk

Varené zemiaky s kúskom masla v hrnci, z ktorého stúpa para
Varené zemiaky s maslom sú klasika, ktorú milujeme. No práve táto kombinácia patrí medzi tie najmenej zdravé.
Foto: shutterstock/Zapylaiev Kostiantyn

Zemiaky sú samy osebe ľahko stráviteľné – no len vtedy, ak ich nejeme s ťažkým mäsom alebo maslom. Práve táto kombinácia je pre trávenie najväčšou záťažou.

Spojenie zemiakov s tučným mäsom (ako je bravčové, klobásy či kačacie stehno) spôsobuje, že jedlo sa v žalúdku trávi veľmi pomaly. Tuk brzdí tráviace enzýmy a škrob zo zemiakov začne kvasiť. Výsledkom býva pocit nafúknutia, ťažoby, pálenie záhy či plynatosť.

Podobne to platí aj pri masle alebo smotane. Hoci zemiaky s maslom chutia výborne, táto kombinácia je ťažká, kalórická a nevhodná pre ľudí s citlivým tráviacim traktom. Ak chceš chuť masla, nahraď ho kvapkou olivového oleja alebo bylinkovým dressingom.

Ako zemiaky pripraviť, aby telu prospievali

Najzdravšou voľbou sú varené alebo dusené zemiaky v šupke – vtedy si uchovávajú maximum vitamínov. Vyhýbaj sa ich vyprážaniu – počas toho sa v škrobe vytvárajú nežiaduce zlúčeniny (napríklad akrylamid), ktoré zaťažujú pečeň a môžu mať dlhodobý negatívny vplyv na zdravie.

Ak chceš jedlo urobiť výživnejšie, pridaj k zemiakom zeleninu alebo ľahké bielkoviny, ako je grilované kuracie mäso, ryba či tofu. Tak vznikne vyvážené jedlo, ktoré nezaťaží žalúdok.

Čo si z toho vziať

Varené zemiaky v šupke v hlinenom hrnci, ozdobené vetvičkou kôpru
Najzdravšie sú zemiaky varené v šupke – zachovávajú si vitamíny aj minerály, ktoré by sa inak stratili.
Foto: shutterstock/Geiger

Zemiaky môžu byť skutočne zdravou a výživnou prílohou, no iba vtedy, ak ich nepreťažíš zbytočným tukom. Vynechaj teda maslo a tučné mäso – tvoje trávenie sa ti poďakuje a ty si vychutnáš zemiaky tak, ako ich príroda zamýšľala: jednoducho, ľahko a zdravo.

Redakcia Slová Ženy