Začína sa sezóna týchto húb. Nepomýľte si ich s jedovatými dvojníkmi

Rýdzik pravý rastúci v ihličnatom lese medzi machom.
Foto: shutterstock/Bukhta Yurii

Jeseň praje hubárom. No spolu s voňavými rýdzikmi sa v lesoch objavuje aj ich nebezpečný dvojník – čechračka podvinutá. Ako ich rozoznať, aby ste si domov nepriniesli namiesto lahôdky jed?

Rýdzik pravý rastúci v ihličnatom lese medzi machom.
Rýdziky už rastú! Pozor, aby ste si ich nepomýlili s jedovatou hubou
Foto: shutterstock/Bukhta Yurii

Rýdziky – jesenná lahôdka, ktorá stojí za námahu

Rýdziky patria medzi najobľúbenejšie jesenné huby. Objavujú sa od augusta, no ich hlavná sezóna prichádza v októbri, keď sa lesy sfarbia do zlata. Najlepšie sa im darí v ihličnatých lesoch, najmä pod borovicami, kde vyhľadávajú slnečné miesta a okraje porastov.

Rýdzik pravý (Lactarius deliciosus) má klobúk s priemerom 4 až 12 centimetrov, oranžový s jemnými sústrednými pruhmi. Lamely pod klobúkom majú podobný odtieň. Stonka býva tenká – približne do 2,5 cm v priemere – a dorastá do výšky 3 až 7 cm.

Typickým znakom rýdzikov je oranžová mliečna šťava, ktorá sa objaví pri narezaní dužiny. Práve táto šťava má jemnú, ovocnú vôňu, ktorá napovedá, že máte pred sebou jedlý druh.

Pozor na zámenu – jedovatá čechračka podvinutá

Jedovatá čechračka podvinutá rastúca na machu v lese.
Čechračka podvinutá je jedovatá huba, ktorú si možno pomýliť s rýdzikom.
Foto: shutterstock/Peter Milto

Rýdzik má nebezpečne podobného dvojníka – čechračku podvinutú (Paxillus involutus), ktorá patrí medzi jedovaté druhy. Obsahuje látky, ktoré môžu spôsobiť ťažké poškodenie červených krviniek a v ojedinelých prípadoch dokonca smrť.

Ako ju spoznať? Klobúk čechračky má hnedastý až okrovožltý odtieň, pričom mu chýbajú typické pruhy rýdzika. Okraje sú často zvlnené a podvinuté – odtiaľ aj jej názov. Lamely sú husté, tenké, žltkasté až hrdzavé a pri porušení huba nevylučuje oranžové mlieko ako rýdzik.

Zatiaľ čo rýdzik vonia jemne ovocne, čechračka má zemitý, nevýrazný zápach. Aj skúsení hubári sa môžu pomýliť, preto sa odporúča pozorne sledovať každý detail.

Cenná rada

Ak máte pri hubách čo i len najmenšie pochybnosti, nechajte ich v lese. Rýdziky síce patria medzi lahôdky, no nesprávna identifikácia môže mať vážne následky.

Slová na záver

Kôš plný čerstvo nazbieraných rýdzikov v ihličnatom lese počas jesennej hubárskej sezóny.
Kôš plný rýdzikov z jesenného lesa. Tieto huby sú delikatesou, no zberači by ich mali vedieť spoľahlivo rozoznať od nebezpečných druhov.
Foto: shutterstock/Mary Nikitko

Rýdziky sú dôkazom, že jesenné hubárčenie môže byť nielen chutné, ale aj krásne dobrodružstvo. Stačí poznať základné znaky a všímať si detaily. Skúsený hubár vám potvrdí – v lese sa oplatí kráčať pomaly a pozorne, pretože aj malý rozdiel v odtieni či vôni môže rozhodnúť medzi jedlom a jedom.

Redakcia Slová Ženy