Črevá ako druhý mozog: Praktické rady od odborníka s 50-ročnou praxou

Žena sediaca na zemi so sklonenou hlavou prežíva stres a únavu.
Foto: shutterstock/Billion Photos

Črevá nie sú len tráviacim orgánom. V ich stenách sídlia miliardy baktérií, ktoré rozhodujú o našej imunite, energii aj nálade. Ak ich zanedbáme, oslabíme celé telo. Ak ich posilníme, môžeme sa zbaviť únavy, lepšie spávať a chrániť sa pred chorobami.

Žena sediaca na zemi so sklonenou hlavou prežíva stres a únavu.
Keď črevá nefungujú správne, odrazí sa to aj na nálade a psychickej pohode.
Foto: shutterstock/Billion Photos

Čo je mikrobióm a ako nás riadi

V črevách žije obrovská komunita baktérií, kvasiniek a mikroskopických organizmov – mikrobióm. Jeho úlohou je rozkladať potravu, vyrábať vitamíny, trénovať imunitu a komunikovať s mozgom. Ak je v rovnováhe, cítime sa plní energie. Ak je narušený, prichádzajú tráviace problémy, oslabená imunita, kožné vyrážky či náladovosť.

Ako črevá hovoria s mozgom

Črevá a mozog sú prepojené nervami aj hormónmi. Keď sme v strese, okamžite to cítime v bruchu. A naopak – ak črevá nefungujú správne, môže sa objaviť úzkosť, podráždenosť či nespavosť. Lekári preto hovoria o osi črevo–mozog a označujú črevá za náš druhý mozog.

Ilustrácia spojenia medzi črevami a mozgom cez nervovú sústavu a hormóny.
Črevá a mozog komunikujú prostredníctvom nervov a hormónov – preto sa nazývajú naším druhým mozgom.
Foto: shutterstock/Anatomy Image

Najväčší nepriatelia čriev

Črevám škodí časté užívanie antibiotík, nadbytok cukru a priemyselne spracované jedlá. Fast food, sladkosti a limonády oslabujú dobré baktérie a podporujú tie škodlivé. Výsledkom je únava a častejšie choroby.

Ako podporiť svoj mikrobióm každý deň

• Jedzte „dúhu“: čím viac farieb na tanieri, tým lepšie. Červená paprika, fialová kapusta, oranžová mrkva či zelený špenát – každá farba obsahuje iné látky, ktoré kŕmia dobré baktérie.
• Pridajte fermentované jedlá: kyslá kapusta, kefír, jogurt či kimchi dopĺňajú do čriev živé kultúry.
• Stavte na vlákninu: ovsené vločky, strukoviny, orechy a celozrnné výrobky udržia črevá aktívne a zdravé.
Obmedzte cukor a polotovary: dobré baktérie milujú rastliny, nie sladkosti a chipsy.
• Pite bylinkové čaje: mäta, harmanček či fenikel upokojujú trávenie a podporujú rovnováhu v črevách.

Kto je Dr. Simon Mills

Dr. Simon Mills patrí medzi najuznávanejších bylinkárov a priekopníkov modernej fytoterapie. Viac než 50 rokov skúma účinky rastlín na zdravie a pôsobil ako poradca Európskej komisie pri projektoch o rastlinnej medicíne. Viedol stovky klinických štúdií a pomohol tisícom pacientov s chronickými problémami, pri ktorých si bežná medicína často nevedela rady.

Mills sa preslávil tým, že dokáže prepojiť staré bylinkárske múdrosti s modernou vedou. Upozorňuje, že črevá sú „druhým mozgom“ a že ak je mikrobióm v rovnováhe, telo sa dokáže lepšie brániť nielen proti infekciám, ale aj proti civilizačným chorobám.

Jeho myšlienky zazneli aj v jednom z najpočúvanejších podcastov na svete – Diary of a CEO so Stevenom Bartlettom, ktorý má viac než 12 miliónov odberateľov. V epizóde, ktorá oslovila milióny poslucháčov, Mills zdôraznil, že starostlivosť o črevá je najlepšia investícia do zdravia, akú môžeme urobiť.

Prečo sa oplatí začať dnes

Fermentované potraviny prospešné pre črevný mikrobióm – kimchi, cvikla, jogurt, uhorky, kapusta a jablčný ocot.
Fermentované potraviny prospešné pre črevný mikrobióm – kimchi, cvikla, jogurt, uhorky, kapusta a jablčný ocot.
Foto: shutterstock/marekuliasz

Črevá sa nám odvďačia rýchlejšie, než čakáme. Už po niekoľkých týždňoch pestrej stravy a menších obmedzení sladkostí cíti mnoho ľudí viac energie, lepší spánok a pokojnejšiu náladu. A to všetko bez drahých doplnkov – iba vďaka každodenným rozhodnutiam na tanieri.

Redakcia Slová Ženy