Zbierate v lese pečiarky? Toto jedovaté „dvojča“ vás môže stáť život
6. 8. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/Jon Ingall).
Pečiarka ovčia patrí medzi najobľúbenejšie jedlé huby. No práve teraz rastie aj jej mimoriadne nebezpečná „dvojníčka“ – muchotrávka zelená var. alba. Mladé plodnice sú si navlas podobné a rozdiel často zistí len skúsený hubár. Pre neskúseného zberača však môže ísť o smrteľnú chybu.

Foto: shutterstock/Jon Ingall
Jedna chutí výborne, druhá zabíja. A obe vyzerajú rovnako
Hubárska sezóna vrcholí a medzi zberačmi sú pečiarky (Agaricus arvensis) mimoriadne obľúbené. Sú chutné, dajú sa ľahko rozpoznať – no práve v tom býva nebezpečenstvo.
Práve teraz totiž rastie aj muchotrávka zelená (Amanita phalloides var. alba), ktorá má v mladom štádiu takmer identický vzhľad. Pre laikov sú tieto huby ľahko zameniteľné – no kým jedna skončí na panvici, druhá vás môže zabiť.
Nikdy nezbierajte huby, ak si nie ste na 100 % istí
Odborníci varujú: v mladom štádiu majú pečiarka aj muchotrávka biely klobúk, hlboký golier a podobnú nohu. Rozdiel si v lese často nevšimnete – a presne to býva fatálna chyba.
Ak nie ste skúsený hubár, radšej sa vyhnite zberu mladých bielych húb. Prípadne si každú nájdenú hubu nechajte overiť u znalca.
Ako rozoznať muchotrávku zelenú?

Foto: shutterstock/Holger Priebe
Niekoľko zásadných rozdielov, ktoré vám môžu zachrániť život:
- Farba lupeňov:
- pečiarka – ružové až čokoládové (tmavnú s vekom)
- muchotrávka – vždy biele
- Základňa nohy:
- muchotrávka má voľnú pošvu na spodku nohy (akoby vrecko)
- pečiarka ju nemá
- Vôňa:
- pečiarka – typicky príjemná, huba ako má byť
- muchotrávka – nepríjemná, dusivá vôňa (najmä po poškodení)
Otrava býva zákerná a rýchla. Priebeh klame
Jed muchotrávky zelenej útočí na pečeň a je smrteľný aj v malom množstve.
Prvé príznaky sa objavujú 6 až 24 hodín po zjedení:
- silné bolesti brucha,
- zvracanie,
- hnačka.
Problém je, že po niekoľkých hodinách sa stav zlepšuje – falošná nádej. Potom však prichádza druhá vlna otravy, zlyhanie pečene, kolaps. V tejto fáze už býva neskoro.
Zhrnutie? Ak váhaš, nechaj ju v lese

Foto: shutterstock/encierro
Aj skúsení hubári radia: nechytajte, čo nepoznáte. Ak si nie ste na 100 % istí, radšej hubu nechajte v lese. Zdravie a život za riziko nestojí.
Mohlo by vás zaujímať aj:
– Ľahko je pomýliť si ju s jedlými druhmi. Jedna z najjedovatejších húb sveta rastie aj u nás
– Bez kopania a bagra: Peň po strome zmizne sám
Redakcia Slová Ženy
