Zbierate v lese pečiarky? Toto jedovaté „dvojča“ vás môže stáť život

Jedovatá muchotrávka zelená vyrastajúca v lese spomedzi lístia
Foto: shutterstock/Jon Ingall

6. 8. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/Jon Ingall).

Pečiarka ovčia patrí medzi najobľúbenejšie jedlé huby. No práve teraz rastie aj jej mimoriadne nebezpečná „dvojníčka“ – muchotrávka zelená var. alba. Mladé plodnice sú si navlas podobné a rozdiel často zistí len skúsený hubár. Pre neskúseného zberača však môže ísť o smrteľnú chybu.

Jedovatá muchotrávka zelená vyrastajúca v lese spomedzi lístia
Zbierať biele huby bez istoty sa nevypláca. Táto jedovatá kráska dokáže napodobniť pečiarku dokonale – a zradne.
Foto: shutterstock/Jon Ingall

Jedna chutí výborne, druhá zabíja. A obe vyzerajú rovnako

Hubárska sezóna vrcholí a medzi zberačmi sú pečiarky (Agaricus arvensis) mimoriadne obľúbené. Sú chutné, dajú sa ľahko rozpoznať – no práve v tom býva nebezpečenstvo.

Práve teraz totiž rastie aj muchotrávka zelená (Amanita phalloides var. alba), ktorá má v mladom štádiu takmer identický vzhľad. Pre laikov sú tieto huby ľahko zameniteľné – no kým jedna skončí na panvici, druhá vás môže zabiť.

Nikdy nezbierajte huby, ak si nie ste na 100 % istí

Odborníci varujú: v mladom štádiu majú pečiarka aj muchotrávka biely klobúk, hlboký golier a podobnú nohu. Rozdiel si v lese často nevšimnete – a presne to býva fatálna chyba.

Ak nie ste skúsený hubár, radšej sa vyhnite zberu mladých bielych húb. Prípadne si každú nájdenú hubu nechajte overiť u znalca.

Ako rozoznať muchotrávku zelenú?

Dve mladé muchotrávky zelené s dobre viditeľnou bielou pošvou na spodku nohy
Aj skúsení hubári sledujú spodok nohy. Biely „obal“ – pošva – je typický pre smrteľne jedovaté muchotrávky.
Foto: shutterstock/Holger Priebe

Niekoľko zásadných rozdielov, ktoré vám môžu zachrániť život:

  • Farba lupeňov:
    • pečiarka – ružové až čokoládové (tmavnú s vekom)
    • muchotrávka – vždy biele
  • Základňa nohy:
    • muchotrávka má voľnú pošvu na spodku nohy (akoby vrecko)
    • pečiarka ju nemá
  • Vôňa:
    • pečiarka – typicky príjemná, huba ako má byť
    • muchotrávka – nepríjemná, dusivá vôňa (najmä po poškodení)
@fungiifind

Amanita phalloides the death cap mushroom is a highly toxic mushroom that if eaten attacks and shuts down the liver. It is a must to familiarise yourself with as its responsibe for over 90% of mushroom poisonings here in australia #deathcapmushroom #amanitaphalloides #mushroomsafety

♬ original sound – Tom

Otrava býva zákerná a rýchla. Priebeh klame

Jed muchotrávky zelenej útočí na pečeň a je smrteľný aj v malom množstve.
Prvé príznaky sa objavujú 6 až 24 hodín po zjedení:

  • silné bolesti brucha,
  • zvracanie,
  • hnačka.

Problém je, že po niekoľkých hodinách sa stav zlepšuje – falošná nádej. Potom však prichádza druhá vlna otravy, zlyhanie pečene, kolaps. V tejto fáze už býva neskoro.

Zhrnutie? Ak váhaš, nechaj ju v lese

Osoba v lese nesie košík plný nazbieraných húb počas jesenného dňa
Každý košík môže byť plný pokladov – alebo rizík. Najväčšie nebezpečenstvo sa často skrýva v tom, čo vyzerá nevinne.
Foto: shutterstock/encierro

Aj skúsení hubári radia: nechytajte, čo nepoznáte. Ak si nie ste na 100 % istí, radšej hubu nechajte v lese. Zdravie a život za riziko nestojí.

Mohlo by vás zaujímať aj:
– Ľahko je pomýliť si ju s jedlými druhmi. Jedna z najjedovatejších húb sveta rastie aj u nás
– Bez kopania a bagra: Peň po strome zmizne sám

Redakcia Slová Ženy