Taliani milujú taralli. Recept z troch lacných surovín si zamiluje celá rodina
6.8. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/Simone Padovani).
Vyzerajú ako malé praclíky, chutia ako niečo medzi pečivom a sušienkou – a Taliani ich milujú. Recept na taralli je pritom jednoduchý, chrumkavý a vystačíte si len s tromi surovinami, ktoré máte doma.

Foto: shutterstock/Simone Padovani
Čo sú talianske taralli a prečo ich Taliani milujú
Taralli pochádzajú z juhotalianskeho regiónu Apúlia – teda presne z tej časti „topánky“, ktorá tvorí podpätok. Hoci ich pôvod je starý a skromný, dnes ich nájdete na stoloch gurmánov po celom svete. Ich najväčšou prednosťou je dokonalý balans medzi jednoduchosťou, chrumkavosťou a chuťou.
Pripomínajú mini praclíky, ktoré sa pred pečením krátko povaria, no ich textúra je pevnejšia a chuť výnimočne návyková – najmä v kombinácii s pohárom vína, syrom alebo sušenými rajčinami.
Prečo sú taralli také dobré? Tajomstvo je v jednoduchosti
Taliani v kuchyni vedia, že menej je niekedy viac – a taralli sú toho živým dôkazom. Základná verzia si vystačí s tromi surovinami:
- hladká múka
- soľ
- kvalitný olivový olej
Aj bez kvasníc či kvásku vytvoríte vláčne, pružné cesto, ktoré sa najprv krátko povarí vo vode a potom upečie dozlatista. Výsledkom sú chrumkavé krúžky, ktoré vydržia dlhé dni a chutia stále rovnako výborne.
Chcete si ich prispôsobiť? Do cesta môžete pridať:
- nasekaný fenikel alebo semená kôpru
- hrubo mletý čierny korenie
- sušené bylinky alebo chilli
Taralli krok za krokom: tento recept sa vždy podarí
S taralli nemôžete urobiť chybu. Nech ste začiatočník alebo skúsený domáci pekár, zvládnete ich na prvýkrát.
Potrebujete:
- 3 hrnčeky (cca 400 g) hladkej pšeničnej múky
- 1 lyžičku soli
- 0,5 hrnčeka (cca 120 g) olivového oleja
Postup:
- V mise zmiešajte všetky suroviny. Môžete použiť mixér (1 minúta na nízkych otáčkach) alebo ruky a miesiť na doske cca 10 minút, kým vznikne kompaktné cesto.
- Cesto prikryte utierkou a nechajte chvíľu odpočívať.
- Z cesta odoberajte kúsky a vyvaľkajte ich na valčeky dlhé cca 12–13 cm, hrubé asi 1 cm. Konce spojte do kolieska a jemne pritlačte.
- Vo veľkom hrnci priveďte do varu vodu so soľou (2 lyžičky). Taralli varte po dávkach (5–6 ks) 1–2 minúty – keď vyplávajú, sú hotové.
- Vyberte ich dierovanou naberačkou a nechajte odkvapkať na papierovej utierke.
- Uložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte v rúre vyhriatej na 190 °C približne 30–35 minút, kým jemne nezhnednú.
Hotovo! Taralli môžete podávať hneď alebo uložiť do uzatvárateľnej nádoby – vydržia chrumkavé aj 10–14 dní.
Ako servírovať taralli k vínu či káve

Foto: shutterstock/Fabio Boccuzzi
- ako snack k vínu, syru či talianskym údeninám
- do práce, na piknik či cestovanie – nezaberú miesto a nerozdrobia sa
- namiesto krekrov k nátierkam alebo tapenáde
Taralli sú jednoducho všestranné a mimoriadne vďačné – a keď ich raz ponúknete rodine či priateľom, pripravte sa, že sa minú ešte teplé.
Mohlo by vás zaujímať aj:
– Recept na najlepšie krehké cesto od mojej babičky. Jedna ingrediencia v ňom vyvoláva vášnivé diskusie
– Najlepšie palacinkové cesto, aké poznám. Nadýchané, pružné, neprilepí sa na panvicu
Redakcia Slová Ženy
