Miso polievka recept: Rýchla japonská polievka, ktorá pomáha pri vysokom tlaku

Foto: shutterstock/studioUP

1.9. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/studioUP).

Japonská miso polievka je nielen chutná a rýchla na prípravu, ale aj mimoriadne prospešná pre zdravie. Vďaka fermentovanej paste miso obsahuje množstvo probiotík, minerálov a bielkovín. Podporuje činnosť čriev, posilňuje imunitu a podľa odborníkov pomáha aj pri regulácii krvného tlaku.

Miso polievka v drevenej miske s tofu, riasami wakame a nasekanou mladou cibuľkou na pozadí drevenej dosky.
Miso polievka s tofu a riasami je základom japonskej kuchyne a vďaka probiotikám prospieva aj nášmu zdraviu.
Foto: shutterstock/studioUP

Čo je miso polievka a prečo je taká zdravá?

Základom polievky je pasta miso – tradičný japonský produkt zo sóje, ryže alebo jačmeňa, ktorý prechádza prirodzenou fermentáciou. Práve tento proces jej dodáva bohatý obsah probiotík, bielkovín a minerálov, ktoré prispievajú k zdraviu srdca a ciev.

Miso polievka sa v Japonsku podáva denne – či už na raňajky, obed alebo večeru. Je ľahká, ale zároveň výživná, čo z nej robí ideálnu voľbu pre ľudí, ktorí chcú podporiť trávenie a udržať si správny krvný tlak.

Akú chuť má miso polievka?

Typická chuť miso polievky sa nazýva umami – jemne slaná, plná a uspokojujúca. Základom je miso pasta rozmiešaná v horúcom vývare (tradične rybacom dashi alebo zeleninovom pri vegetariánskej verzii).

Do polievky sa často pridávajú tofu, morské riasy wakame, shiitake huby, zelenina či ryby. Tajná prísada, ktorá zvyšuje jej zdravotný prínos, je sezam a mladá cibuľka – dodajú nielen chuť, ale aj cenné látky pre cievy a srdce.

Rýchly recept na miso polievku

Ingrediencie na prípravu miso polievky – tofu, riasy wakame, vývar, miso pasta a čerstvá zelenina pripravené na stole
Základom polievky je miso pasta, tofu, riasy a čerstvé bylinky – jednoduché suroviny, ktoré spolu tvoria jedinečnú chuť.
Foto: shutterstock/from my point of view

Na 2 porcie budete potrebovať:

  • 1 liter vody
  • 2–3 PL pasty miso
  • 1 malú hrsť sušených rias wakame
  • 100 g tofu
  • 3–4 sušené huby shiitake
  • 2 PL sójovej omáčky
  • mladú cibuľku a sezam na ozdobu

Postup:

  1. Do vody pridajte riasy a huby, priveďte k varu a nechajte 3–4 minúty variť.
  2. Pridajte nakrájané tofu.
  3. Odstavte z ohňa a vmiešajte pastu miso (nevarte, aby sa nezničili probiotiká).
  4. Dochutíme sójovou omáčkou, posypeme sezamom a mladou cibuľkou.

Kto by mal jesť miso polievku?

  • Ľudia s vysokým krvným tlakom – pravidelná konzumácia miso pasty pomáha regulovať tlak a podporuje pružnosť ciev.
  • Tí, čo majú problémy s trávením – probiotiká podporujú zdravú črevnú mikroflóru.
  • Vegetariáni a vegáni – polievka je výborným zdrojom rastlinných bielkovín.

Záver: malá miska, veľké účinky

Miso polievka s tofu a riasami v malej drevenej miske, podávaná s lyžicou
Tradične sa miso polievka podáva v menších miskách – stačí malá porcia a máte v nej veľa zdravia.
Foto: shutterstock/Nungning20

Miso polievka je dôkazom, že aj jednoduché jedlo môže mať obrovský prínos pre zdravie. Skvelá chuť, rýchla príprava a podpora správneho krvného tlaku – to sú dôvody, prečo by ste si ju mali zaradiť do jedálnička.

Mohlo by vás zaujímať aj:
– Deti pýtajú dupľu a manžel neverí, že to nie je z donášky. Ramen recept ako má byť
– Kimči má vážnu konkurenciu. Tieto kórejské uhorky vás dostanú na prvé sústo

Redakcia Slová Ženy