Šípky – zabudnuté superovocie slovenských lesov. V zime budú na nezaplatenie

Čerstvo nazbierané šípky v dlani, detail s rozkrojeným plodom a košíkom plným šípok v pozadí
Foto: shutterstock/Nastyaofly

31.8. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/Nastyaofly).

Šípky patria medzi plody, ktoré kedysi nechýbali v žiadnej domácnosti, no dnes sa na ne často zabúda. A pritom ide o superovocie slovenských lesov, plné vitamínu C a ďalších cenných látok. V zime sa stávajú nenahraditeľným zdrojom zdravia a energie.

Čerstvo nazbierané šípky v dlani, detail s rozkrojeným plodom a košíkom plným šípok v pozadí
Plody ruže šípovej patria k najväčším darom slovenských lesov – v dlani vidno, aké bohatstvo sa skrýva v každej bobuli.
Foto: shutterstock/Nastyaofly

Jesenné lesy plné darov prírody

Jeseň nie je len o hubárčení či farebných listoch. Je to aj čas, keď dozrievajú plody plné vitamínov, ktoré nám pomôžu prekonať chrípkové obdobie. Medzi nimi vynikajú šípky – jasne červené bobule na tŕnistých kríkoch ruže šípovej (Rosa canina L.), ktoré rastú na okrajoch lesov, lúkach či pri cestách.

Kríky dorastajú až do výšky troch metrov a na jar kvitnú jemnými ružovými kvetmi. Od septembra sa však obsypávajú drobnými plodmi – šípkami, ktoré sú tradičným surovinovým pokladom našich starých mám.

Čo všetko šípky obsahujú?

Červené plody ruže šípovej na kríku, detail šípok plných vitamínov
V malých červených bobuliach sa ukrýva vitamínová bomba – šípky obsahujú až desaťkrát viac vitamínu C ako čierne ríbezle.
Foto: shutterstock/Heroc

Tieto nenápadné červené bobule sú pravým superovocím.

  • Vitamín C – šípky ho majú až desaťnásobne viac ako čierne ríbezle
  • Ďalšie vitamíny – A, B1, B2, B3, E, K a kyselinu listovú
  • Prírodné látky – karotenoidy, organické kyseliny, pektíny, cukry či silice

Pravidelná konzumácia šípok podporuje imunitu, pomáha pri prechladnutí, posilňuje srdce, pôsobí protizápalovo a dokonca zmierňuje bolesti kĺbov. Napar zo šípok sa osvedčil pri problémoch s pečeňou, obličkami aj trávením.

Ako šípky spracovať?

Sušené šípky v miske a kanvica so šípkovým čajom na bielom stole
Zo sušených šípok si pripravíte voňavý čaj, ktorý posilní imunitu a zahreje počas zimných večerov.
Foto: shutterstock/irina02

Možností je neúrekom – stačí sa inšpirovať kuchyňou severnej Európy či Nemecka, kde sa šípky využívajú oveľa viac ako u nás.

  • Na surovo – ak odstránite tvrdé semienka a jemné chĺpky, môžete ich jesť priamo z kríka
  • Džemy a marmelády – klasika našich starých mám, výborná na zimu
  • Sirupy, víno a likéry – posilnia imunitu a zahrejú počas chladných dní
  • Sušenie – najčastejší spôsob spracovania, vhodný na čaje a liečivé odvary
  • Mrazenie – zachováva maximum vitamínov

Prečo sa oplatí zbierať ich práve teraz

Najlepšie obdobie na zber je koniec augusta a september, kým sú plody tvrdé a sviežo červené. Neskôr zmäknú a strácajú časť svojich vzácnych látok. Pri zbere je dobré použiť rukavice, aby ste sa vyhli škrabancom od tŕňov.

Malý tip na zimu

Miska čerstvých šípok a pohár domáceho šípkového džemu na stole
Zo šípok si ľahko pripravíte aj džem – v zime bude sladkou zásobárňou vitamínov.
Foto: shutterstock/jessicahyde

Urobte si doma zásobu sušených alebo mrazených šípok. V zime stačí zaliať hrsť plodov horúcou vodou a vznikne voňavý čaj plný vitamínov, ktorý vás postaví na nohy rýchlejšie než väčšina kupovaných doplnkov.

Mohlo by vás zaujímať aj:
– Zamilujete si ho, keď dozrie. Slovenské superovocie chráni srdce a čistí telo
– Tieto potraviny chránia mozog pred starnutím. Seniori by ich mali jesť pravidelne

Redakcia Slová Ženy