Šípky – zabudnuté superovocie slovenských lesov. V zime budú na nezaplatenie
31.8. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/Nastyaofly).
Šípky patria medzi plody, ktoré kedysi nechýbali v žiadnej domácnosti, no dnes sa na ne často zabúda. A pritom ide o superovocie slovenských lesov, plné vitamínu C a ďalších cenných látok. V zime sa stávajú nenahraditeľným zdrojom zdravia a energie.

Foto: shutterstock/Nastyaofly
Jesenné lesy plné darov prírody
Jeseň nie je len o hubárčení či farebných listoch. Je to aj čas, keď dozrievajú plody plné vitamínov, ktoré nám pomôžu prekonať chrípkové obdobie. Medzi nimi vynikajú šípky – jasne červené bobule na tŕnistých kríkoch ruže šípovej (Rosa canina L.), ktoré rastú na okrajoch lesov, lúkach či pri cestách.
Kríky dorastajú až do výšky troch metrov a na jar kvitnú jemnými ružovými kvetmi. Od septembra sa však obsypávajú drobnými plodmi – šípkami, ktoré sú tradičným surovinovým pokladom našich starých mám.
Čo všetko šípky obsahujú?

Foto: shutterstock/Heroc
Tieto nenápadné červené bobule sú pravým superovocím.
- Vitamín C – šípky ho majú až desaťnásobne viac ako čierne ríbezle
- Ďalšie vitamíny – A, B1, B2, B3, E, K a kyselinu listovú
- Prírodné látky – karotenoidy, organické kyseliny, pektíny, cukry či silice
Pravidelná konzumácia šípok podporuje imunitu, pomáha pri prechladnutí, posilňuje srdce, pôsobí protizápalovo a dokonca zmierňuje bolesti kĺbov. Napar zo šípok sa osvedčil pri problémoch s pečeňou, obličkami aj trávením.
Ako šípky spracovať?

Foto: shutterstock/irina02
Možností je neúrekom – stačí sa inšpirovať kuchyňou severnej Európy či Nemecka, kde sa šípky využívajú oveľa viac ako u nás.
- Na surovo – ak odstránite tvrdé semienka a jemné chĺpky, môžete ich jesť priamo z kríka
- Džemy a marmelády – klasika našich starých mám, výborná na zimu
- Sirupy, víno a likéry – posilnia imunitu a zahrejú počas chladných dní
- Sušenie – najčastejší spôsob spracovania, vhodný na čaje a liečivé odvary
- Mrazenie – zachováva maximum vitamínov
Prečo sa oplatí zbierať ich práve teraz
Najlepšie obdobie na zber je koniec augusta a september, kým sú plody tvrdé a sviežo červené. Neskôr zmäknú a strácajú časť svojich vzácnych látok. Pri zbere je dobré použiť rukavice, aby ste sa vyhli škrabancom od tŕňov.
Malý tip na zimu

Foto: shutterstock/jessicahyde
Urobte si doma zásobu sušených alebo mrazených šípok. V zime stačí zaliať hrsť plodov horúcou vodou a vznikne voňavý čaj plný vitamínov, ktorý vás postaví na nohy rýchlejšie než väčšina kupovaných doplnkov.
Mohlo by vás zaujímať aj:
– Zamilujete si ho, keď dozrie. Slovenské superovocie chráni srdce a čistí telo
– Tieto potraviny chránia mozog pred starnutím. Seniori by ich mali jesť pravidelne
Redakcia Slová Ženy
