Hloh a jeho účinky na zdravie: zbierali ho už naši predkovia, oplatí sa aj dnes

Červené plody hlohu dozrievajúce na vetvičke medzi zelenými listami
Foto: shutterstock/nnattalli

30.8. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/nnattalli).

Už naši predkovia vedeli, že príroda ponúka liečivé dary. Medzi nimi vynikal hloh – nenápadný krík s červenými plodmi, ktoré dozrievajú na jeseň. V ľudovej medicíne sa používal celé stáročia a dnes jeho účinky na zdravie potvrdzuje aj moderná veda. Hloh posilňuje srdce, znižuje tlak a upokojuje nervy, preto sa oplatí zaradiť ho do jesenného zberu.

Červené plody hlohu dozrievajúce na vetvičke medzi zelenými listami
Plody hlohu posilňujú srdce, upokojujú nervy a sú cenným darom jesennej prírody.
Foto: shutterstock/nnattalli

Čo by sme mali vedieť o hlohu

Hloh obyčajný (Crataegus) je tŕnitý krík alebo malé stromčeky z čeľade ružovitých, ktoré môžeme nájsť v Európe, Ázii aj v Amerike. U nás rastú predovšetkým hloh jednosemenný a hloh dvojsemený. Dorastajú do niekoľkých metrov a vytvárajú husté porasty s charakteristickými bielymi kvetmi a drobnými červenými plodmi.

Hloh v tradičnej medicíne

Naši predkovia po hlohu siahali vždy, keď chceli posilniť organizmus. Sušené kvety a plody sa využívali ako:

  • prostriedok na posilnenie srdca,
  • pomoc pri nespavosti a úzkosti,
  • bylina na podporu trávenia,
  • doplnok pri vysokom krvnom tlaku.

Tieto účinky sa tradovali po celé generácie – a viaceré z nich dnes potvrdzuje aj moderná fytoterapia.

Kedy zbierať kvety a kedy plody?

Kvitnúce biele kvety hlohu počas jari na zelenej vetvičke
Hloh rozkvitá na jar bielymi kvetmi, ktoré naši predkovia sušili na čaj posilňujúci srdce.
Foto: shutterstock/Vivid Impressions LT

Kvety hlohu sa zbierajú na jar, najmä v máji a júni, na začiatku kvitnutia. Najlepšie počas slnečného, suchého dňa. Potom sa sušia na vzdušnom mieste bez priameho slnka.

Plody hlohu dozrievajú koncom leta a na jeseň – zberá sa od septembra do októbra, keď získajú sýtu červenú farbu.

Možno ich jesť aj čerstvé, no častejšie sa sušia alebo spracovávajú do sirupov, džemov a čajových zmesí.

Liečivé účinky hlohu

Hloh obsahuje flavonoidy, fenolové kyseliny, vitamíny a antioxidanty. Vďaka nim:

  • zlepšuje činnosť srdcového svalu a zvyšuje jeho výkonnosť,
  • môže jemne znižovať krvný tlak,
  • upokojuje nervovú sústavu a zlepšuje spánok,
  • pôsobí proti voľným radikálom a spomaľuje starnutie,
  • podporuje správne prekrvenie tela.

Aj preto sa zaraďuje medzi najcennejšie „byliny pre srdce“.

Ako hloh využiť v praxi

Sušené plody hlohu pripravené na čaj alebo domáce tinktúry
Z hlohu si môžete pripraviť nielen čaj, ale aj sirup či tinktúru – všetko s jemnou, ovocnou chuťou a liečivými účinkami.
Foto: shutterstock/ZCOOL HelloRF

Možnosti použitia hlohu sú veľmi pestré:

  • Čaj z kvetov – pôsobí upokojujúco a posilňuje srdce.
  • Napar z plodov – zlepšuje imunitu a podporuje krvný obeh.
  • Sirup – účinný spojenec pri nachladnutí a chrípke.
  • Džemy a konfitúry – plody hlohu chutia výborne s jablkami či šípkami.

Hloh – dar prírody, ktorý pretrval stáročia

Naši predkovia ho považovali za všestrannú liečivú rastlinu. Dnes vieme, že hloh má vedecky podložené účinky a môže byť nenahraditeľným doplnkom jesennej domácej lekárničky. Ak máte možnosť, vyberte sa na jeho zber – v čaji, sirupe či voňavej konfitúre vám pripomenie silu prírody počas celej zimy.

Kôš s čerstvými plodmi hlohu a domáci džem z hlohu
Hloh sa oplatí zbierať aj dnes – okrem čajov z neho pripravíte aj džemy či likéry plné vitamínov a zdravia.
Foto: shutterstock/LN team

Mohlo by vás zaujímať aj:
– Slivky posilnia kosti, znížia tlak a pomôžu tráveniu. Ideálne pre seniorov
– Čierne ríbezle podporia srdce aj imunitu. Teraz je čas pripraviť si z nich domácu šťavu

Redakcia Slová Ženy