Hloh a jeho účinky na zdravie: zbierali ho už naši predkovia, oplatí sa aj dnes
30.8. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/nnattalli).
Už naši predkovia vedeli, že príroda ponúka liečivé dary. Medzi nimi vynikal hloh – nenápadný krík s červenými plodmi, ktoré dozrievajú na jeseň. V ľudovej medicíne sa používal celé stáročia a dnes jeho účinky na zdravie potvrdzuje aj moderná veda. Hloh posilňuje srdce, znižuje tlak a upokojuje nervy, preto sa oplatí zaradiť ho do jesenného zberu.

Foto: shutterstock/nnattalli
Čo by sme mali vedieť o hlohu
Hloh obyčajný (Crataegus) je tŕnitý krík alebo malé stromčeky z čeľade ružovitých, ktoré môžeme nájsť v Európe, Ázii aj v Amerike. U nás rastú predovšetkým hloh jednosemenný a hloh dvojsemený. Dorastajú do niekoľkých metrov a vytvárajú husté porasty s charakteristickými bielymi kvetmi a drobnými červenými plodmi.
Hloh v tradičnej medicíne
Naši predkovia po hlohu siahali vždy, keď chceli posilniť organizmus. Sušené kvety a plody sa využívali ako:
- prostriedok na posilnenie srdca,
- pomoc pri nespavosti a úzkosti,
- bylina na podporu trávenia,
- doplnok pri vysokom krvnom tlaku.
Tieto účinky sa tradovali po celé generácie – a viaceré z nich dnes potvrdzuje aj moderná fytoterapia.
Kedy zbierať kvety a kedy plody?

Foto: shutterstock/Vivid Impressions LT
Kvety hlohu sa zbierajú na jar, najmä v máji a júni, na začiatku kvitnutia. Najlepšie počas slnečného, suchého dňa. Potom sa sušia na vzdušnom mieste bez priameho slnka.
Plody hlohu dozrievajú koncom leta a na jeseň – zberá sa od septembra do októbra, keď získajú sýtu červenú farbu.
Možno ich jesť aj čerstvé, no častejšie sa sušia alebo spracovávajú do sirupov, džemov a čajových zmesí.
Liečivé účinky hlohu
Hloh obsahuje flavonoidy, fenolové kyseliny, vitamíny a antioxidanty. Vďaka nim:
- zlepšuje činnosť srdcového svalu a zvyšuje jeho výkonnosť,
- môže jemne znižovať krvný tlak,
- upokojuje nervovú sústavu a zlepšuje spánok,
- pôsobí proti voľným radikálom a spomaľuje starnutie,
- podporuje správne prekrvenie tela.
Aj preto sa zaraďuje medzi najcennejšie „byliny pre srdce“.
Ako hloh využiť v praxi

Foto: shutterstock/ZCOOL HelloRF
Možnosti použitia hlohu sú veľmi pestré:
- Čaj z kvetov – pôsobí upokojujúco a posilňuje srdce.
- Napar z plodov – zlepšuje imunitu a podporuje krvný obeh.
- Sirup – účinný spojenec pri nachladnutí a chrípke.
- Džemy a konfitúry – plody hlohu chutia výborne s jablkami či šípkami.
Hloh – dar prírody, ktorý pretrval stáročia
Naši predkovia ho považovali za všestrannú liečivú rastlinu. Dnes vieme, že hloh má vedecky podložené účinky a môže byť nenahraditeľným doplnkom jesennej domácej lekárničky. Ak máte možnosť, vyberte sa na jeho zber – v čaji, sirupe či voňavej konfitúre vám pripomenie silu prírody počas celej zimy.

Foto: shutterstock/LN team
Mohlo by vás zaujímať aj:
– Slivky posilnia kosti, znížia tlak a pomôžu tráveniu. Ideálne pre seniorov
– Čierne ríbezle podporia srdce aj imunitu. Teraz je čas pripraviť si z nich domácu šťavu
Redakcia Slová Ženy
