Bravčové karé pod perinkou. Recept, ktorý je chutnejší než rezne a hodí sa na nedeľu

Bravčové karé pod syrovo-zeleninovou perinkou zapečené v rúre
Foto: shutterstock/Roman Tsymbal

25.8. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/Roman Tsymbal).

Bravčové rezne patria medzi klasiku, no raz za čas sa oplatí skúsiť niečo iné. Mäso zapečené pod zeleninovo-syrovou perinkou je šťavnaté, aromatické a tak chutné, že ho budete pripravovať znova a znova. Je jednoduché, nenáročné a dokonale sa hodí na nedeľný obed s rodinou.

Bravčové karé pod syrovo-zeleninovou perinkou zapečené v rúre
Bravčové karé zapečené pod perinkou zo zeleniny a syra je šťavnaté, jemné a chutnejšie než klasické rezne.
Foto: shutterstock/Roman Tsymbal

Namiesto vyprážania siahnite po zapekaní

Bravčové karé v plátkoch sa u nás väčšinou spája s klasickým reznom v strúhanke alebo duseným mäsom v omáčke. Tentoraz sa však oplatí skúsiť inú verziu – zapekanie v rúre pod vrstvou zeleniny, syra a jemného majonezového náteru. Výsledkom je mäso, ktoré si zachová šťavnatosť a dostane úplne nový, nezameniteľný nádych.

Čo budete potrebovať?

  • 900 g bravčového karé (asi 12 plátkov),
  • 3 cibule,
  • 2 mrkvy,
  • 1 bielu časť póru,
  • 2 červené papriky,
  • 200 g šampiňónov,
  • 1 cuketu,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 400 g krájaných paradajok alebo 300 ml pasírovanej,
  • 3 PL paradajkového pretlaku,
  • 200 g strúhanej mozzarelly,
  • 150 g tvrdého syra (napr. gouda),
  • 6 PL majonézy,
  • 4 PL oleja alebo olivového oleja,
  • 1 ČL oregana,
  • 1 ČL bazalky,
  • 1 ČL sladkej papriky,
  • ½ ČL štipľavej papriky,
  • soľ a čierne korenie podľa chuti,
  • hrsť čerstvej petržlenovej vňate.

Ako pripraviť mäso krok za krokom

Mäso pokryté nastrúhaným syrom a zeleninou na plechu pred pečením.
Plátky karé sme potreli majonézou, prikryli zeleninou a zasypali syrom. Už len šupnúť do rúry.
Foto: shutterstock/Roman Tsymbal
  1. Bravčové karé nakrájajte na plátky hrubé asi 1 cm, jemne naklepte, osoľte, okoreňte a posypte sladkou paprikou. Nechajte chvíľu odpočívať.
  2. Cibuľu, mrkvu, pór, papriku, cuketu a šampiňóny nasekajte najemno. Cesnak prelisujte.
  3. Na panvici rozohrejte olej a krátko orestujte cibuľu s mrkvou. Potom pridajte ostatnú zeleninu, cesnak a krátko poduste.
  4. Vmiešajte paradajky, pretlak a všetky bylinky. Varíme 10–15 minút, kým sa vytvorí hustejší omáčkový základ. Dochutíme soľou a korením.
  5. Do zapekacej misy uložte plátky karé, potrite ich tenkou vrstvou majonézy.
  6. Na každý kúsok mäsa pridajte zeleninovú zmes a posypte oboma druhmi syra.
  7. Zapekajte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 35–40 minút. Na posledných 5 minút zapnite funkciu grilu, aby syr získal krásnu zlatistú farbu.
  8. Pred podávaním posypte čerstvou petržlenovou vňaťou.

V akej teplote piecť, aby mäso zostalo šťavnaté?

Ideálna teplota je 180 °C. Mäso sa stihne prepiecť, ale nevysuší sa. Syr sa rovnomerne roztopí a na konci získa chrumkavú krustu. Príliš vysoká teplota by spálila syr skôr, než by mäso zmäklo.

S čím podávať bravčové karé pod perinkou?

Najlepšie chutí s jemnou zemiakovou kašoupečenými zemiakmi alebo aj s ľahkými cestovinami. Ak hľadáte modernejšiu verziu, skúste kašu z karfiolu či sladkých zemiakov.

Mohlo by vás zaujímať aj:
– Zvonka chrumkavé, zvnútra šťavnaté. Pred vyprážaním ponorte mäso do tohto
– Pripravte si hovädzie líčka na obed a budete sa cítiť ako v reštaurácii. Recept na najjemnejšiu časť mäsa

Redakcia Slová Ženy