Ľahké, nadýchané a výnimočné. Recept na vaječné obláčiky na raňajky

Vaječný obláčik na toaste so slaninou, podávaný s kávou a šalátom
Foto: shutterstock/funny face

13.8. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/funny face).

Sú nadýchané, jemné a vyzerajú tak efektné, že si ich zamilujete na prvý pohľad. Tento recept na vaječné obláčiky je ideálny na víkendové rána, rodinné raňajky alebo vždy, keď chcete pripraviť niečo netradičné.

Vaječný obláčik na toaste so slaninou, podávaný s kávou a šalátom
Takto podávané vaječné obláčiky chutia ešte lepšie, než vyzerajú.
Foto: shutterstock/funny face

Čo sú vaječné obláčiky?

Vaječné obláčiky sú pečené vajíčka v netradičnej úprave, kde bielko vytvorí nadýchanú „nadýchaný obláčik“ a žĺtok ostane jemne tekutý. Doplnok v podobe parmezánu im dodá výraznú chuť, zatiaľ čo chrumkavá slanina zabezpečí slaný kontrast.

Je to skvelý tip, ak vás už omrzela klasická praženica či volské oko. Navyše ich zvládnete pripraviť za pár minút a výsledok vyzerá ako z luxusnej kaviarne.

Čo budete potrebovať

  • 2 krajce kvalitného chleba
  • 2 vajcia veľkosti L alebo XL
  • 4 plátky slaniny
  • 2 lyžičky nastrúhaného parmezánu
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky čierneho korenia
  • čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Ako pripraviť vaječné obláčiky krok za krokom

  1. Oddelenie vajec – žĺtky oddeľte od bielkov, dávajte pozor, aby sa neporušili.
  2. Ušľahanie peny – bielky vyšľahajte so štipkou soli na tuhú penu.
  3. Tvarovanie obláčikov – na plech s papierom na pečenie vytvorte z bielkov dva kopčeky s malým priehlbinkom uprostred. Posypte ich parmezánom.
  4. Prvé pečenie – vložte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte 4 minúty.
  5. Pridanie žĺtkov – vyberte plech, vložte do stredu každého kopčeka žĺtok, osoľte, okoreňte a pečte ďalšie 3 minúty.
  6. Príprava slaniny a chleba – slaninu opečte na suchej panvici do chrumkava, chlieb zľahka podpečte v toastri.
  7. Servírovanie – na chlieb položte slaninu, navrch vaječný obláčik a posypte petržlenovou vňaťou.

Tipy, ako vylepšiť vaječné obláčiky podľa chuti

Čerstvo upečené vaječné obláčiky so žĺtkom uprostred na drevenej doske
Po upečení majú vaječné obláčiky jemnú penu z bielka a lahodne krémový žĺtok.
Foto: shutterstock/Creative Cooking
  • Podávajte vždy čerstvé a teplé – po vychladnutí strácajú svoju nadýchanosť.
  • Môžete ich pripraviť aj bez slaniny pre vegetariánsku verziu.
  • Experimentujte s korením – skúste pridať napríklad chilli alebo bylinky do bielkovej peny.

Mohlo by vás zaujímať aj:
– Najlepšie palacinkové cesto, aké poznám. Nadýchané, pružné, neprilepí sa na panvicu
– Moja mama ich vždy smaží takto. Kuriatka sú vďaka tomu jemné, voňavé a zlatisté

Redakcia Slová Ženy