Najlepší recept na polievku z čerstvých húb. Takto ju varila moja mama

Domáca polievka z čerstvých lesných húb s kúskami zeleniny a bylinkami, servírovaná v hlbokej miske na vidieckom stole
Foto: shutterstock/Marian Weyo

12.8. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/Marian Weyo).

Voňavá, domáca a plná chuti – presne taká je hubová polievka z čerstvých húb, ktorú si pamätám z detstva. Keď sa v lese objavia prvé kuriatka či hríby, viem, že je čas oprášiť tento rodinný recept.

Domáca polievka z čerstvých lesných húb s kúskami zeleniny a bylinkami, servírovaná v hlbokej miske na vidieckom stole
Klasická domáca polievka z čerstvo nazbieraných húb, akú si pamätáme z kuchýň našich mám a starých mám.
Foto: shutterstock/Marian Weyo

Prečo je táto polievka najlepšia práve počas hubovej sezóny

Polievka z lesných húb má u nás dlhú tradíciu. Hoci si ju mnohí spájajú s vianočným stolom, u nás doma sa varila celé leto aj jeseň – vždy, keď sme sa z hubárskej výpravy vracali s plným košíkom darov z lesa.

Trik mojej mamy: ako urobiť hubovú polievku voňavú a plnú chuti

Moja mama mala overený recept, ktorého tajomstvom bola zmes rôznych druhov húb – napríklad dubáky, suchohríby či masliaky – a ich predchádzajúce opraženie na masle. Práve to im dodalo výraznú vôňu a nezameniteľnú chuť.

Na prípravu budete potrebovať:

  • ½ póru
  • 1 veľkú cibuľu
  • 1 PL masla
  • 1 PL hladkej múky
  • 2 bobkové listy
  • 2 petržleny
  • 3 mrkvy
  • 6 guľôčok nového korenia
  • 800 g čerstvých lesných húb
  • tenké rezance
  • malý kúsok zeleru
  • soľ, čierne korenie
  • smotanu na zjemnenie

Tip: Tento recept je veľmi variabilný – môžete použiť aj hlúbiky húb, ktorých klobúky skončili v náleve. Polievka tak získa ešte silnejšiu vôňu.

Hubová polievka z čerstvých húb: recept krok za krokom

Príprava domácej hubovej polievky – nasekané čerstvé huby sa pridávajú do hrnca s opraženou cibuľou na sporáku
Základom dobrej hubovej polievky je poctivý začiatok – huby na masle s cibuľou rozvoňajú celú kuchyňu.
Foto: shutterstock/Igor Plakushchenko
  1. Uvarte vývar: Očistenú zeleninu nakrájajte na kúsky, vložte do hrnca, pridajte bobkový list, nové korenie, soľ a čierne korenie. Varíme, kým zelenina nezmäkne a neodovzdá chuť do vývaru.
  2. Pripravte huby: Očistite ich od piesku a ihličia, opláchnite a nakrájajte. Cibuľu nasekajte nadrobno a opražte na masle do zlatista. Pridajte huby a smažte, kým sa neodparí všetka voda. Nepripáľte ich – cieľom je získať arómu, nie horkosť.
  3. Spojte chute: Z vývaru vyberte zeleninu, do čistej tekutiny vložte huby a varte asi 10 minút.
  4. Zjemnite: Smotanu zmiešajte s múkou a horúcou polievkou, vlejte do hrnca a miešajte, aby nevznikli hrudky. Dochutíme soľou a korením.
  5. Podávajte: Rezance uvarte zvlášť a pridajte do tanierov spolu s polievkou.

Dekorácia: Niekoľko opečených kúskov húb si nechajte bokom a položte ich navrch pred servírovaním. Dodajú polievke ešte lákavejší vzhľad.

Táto polievka chutí domovom, detstvom a spomienkami na letné výpravy do lesa. Je jednoduchá, ale pritom plná hĺbky – presne taká, akú varila moja mama.

Mohlo by vás zaujímať aj:
– Moja mama ich vždy smaží takto. Kuriatka sú vďaka tomu jemné, voňavé a zlatisté
– Zamilovala som si tieto cestoviny so slaninou. Omáčka je taká krémová, že tanier vždy vylížem dočista

Redakcia Slová Ženy