Zamilujete si ho, keď dozrie. Slovenské superovocie chráni srdce a čistí telo

čerstvé plody drieňa obyčajného v drevenej miske na stole
Foto: shutterstock/Anastasia_Panait

11.8. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/Anastasia_Panait).

Naše babičky ho poznali ako liek z prírody, no dnes naň takmer zabúdame. A pritom drieň obyčajný dokáže zázraky – pôsobí protizápalovo, podporuje pečeň, znižuje tlak aj cukor. A navyše výborne chutí.

čerstvé plody drieňa obyčajného v drevenej miske na stole
Plody drieňa obyčajného sú u nás zatiaľ málo známe, no v skutočnosti ide o jedno z najzdravších ovocí.
Foto: shutterstock/Anastasia_Panait

Drieň obyčajný rastie bežne v našich sadoch a záhradách, no málokto pozná jeho skutočný potenciál. Jeho plody dozrievajú koncom leta a sú doslova nabité antioxidantmi, vitamínmi aj minerálmi. Toto slovenské superovocie má schopnosť čistiť telo, zlepšovať imunitu a podporovať zdravie srdca. Kto ho raz ochutná v kompóte či marmeláde, ten sa k nemu bude vracať každý rok.

Drieň obyčajný – slovenský superfood

Tento nenápadný ker s výrazne červenými plodmi býval kedysi súčasťou takmer každej vidieckej záhrady. Dnes je skôr raritou – a to je škoda. Drieň obyčajný (Cornus mas) si právom zaslúži pozornosť: jeho ovocie je sladkokyslé, plné chuti a vitamínov, a zberá sa od konca augusta do konca septembra.

Obsahuje bohaté množstvo polyfenolov, ktoré pôsobia ako antioxidanty. Znamená to, že pomáha telu bojovať proti voľným radikálom, spomaľuje starnutie a znižuje riziko civilizačných ochorení.

Chráni srdce, čistí pečeň, znižuje tlak

červený džem z drieňa obyčajného v miske v tvare srdca obklopenej ovocím
Drieň obsahuje množstvo antioxidantov a pomáha chrániť zdravie srdca – nielen symbolicky, ale najmä účinkami.
Foto: shutterstock/LS92

Drieň nie je len chutný, ale aj mimoriadne liečivý. Podporuje funkciu ciev a pomáha znižovať krvný tlak. Má tiež protizápalové a protivírusové účinky, a využíval sa už v tradičnej ľudovej medicíne.

Okrem toho:

  • podporuje detoxikáciu pečene,
  • má močopudné účinky,
  • zlepšuje trávenie,
  • znižuje hladinu cukru v krvi.

Ak hľadáte prírodnú cestu k lepšiemu zdraviu, drieň si rozhodne zaslúži miesto vo vašom jedálničku.

Ako drieň využiť v kuchyni?

Plody drieňa sú kyslé, preto sa najlepšie konzumujú až po úplnom dozretí. Vtedy zmäknú a získajú lahodnejšiu chuť. Konzumovať ich môžete aj surové, no omnoho obľúbenejšie sú v podobe kompótov, džemov, sirupov a lekvárov. Ich chuť je nezameniteľná – kombinácia kyslosti, sladkosti a sviežosti.

Ďalšie možnosti využitia:

  • kvasený drieň – netradičný, no zdravý spôsob spracovania,
  • sušený drieň – ako zdravé ovocné chipsy alebo doplnok k mäsu.

Kedy drieň zbierať?

domáce zavárané plody drieňa obyčajného v sklenených pohároch
Z drieňa si môžete pripraviť chutné džemy alebo kompóty.
Foto: shutterstock/Art_Pictures

Zber závisí od lokality a nadmorskej výšky. Na juhu Slovenska dozrieva už koncom augusta, vo vyšších oblastiach a na severe až koncom septembra. Dôležité je zachytiť ten správny moment – plody musia byť zrelé, ale ešte nie mäkké. Zbierať môžete ručne alebo ich opatrne striasať na plachtu.

Mohlo by vás zaujímať aj:
– Obklopuje črevá ako deka. Je to vitamínová bomba, ale na Slovensku ju málokto konzumuje
– Tieto potraviny chránia mozog pred starnutím. Seniori by ich mali jesť pravidelne