Jennifer Aniston pije kávu s kolagénom. Je to zázrak pre pleť, alebo len drahá móda?
6.8. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/Kathy Hutchins).
Hviezda seriálu Priatelia opäť inšpiruje fanúšikov po celom svete – tentoraz svojím ranným rituálom, v ktorom zohráva hlavnú úlohu káva s kolagénom. No čo na to odborníci?

Foto: shutterstock/Kathy Hutchins
Jennifer Aniston dokáže spustiť celosvetový trend jednou vetou v rozhovore alebo videom na Instagrame. Preslávila sa virálnym šalátom, ktorý jedla desať rokov počas nakrúcania seriálu Priatelia, ale aj prístupom k prerušovanému pôstu či zdravým smoothie. Tentoraz sa pozornosť sústreďuje na jednoduchý ranný zvyk – horúcu kávu s kolagénovým práškom.
Ráno začína kolagénom a psami
V spolupráci so značkou Vital Proteins zverejnila Jennifer video, v ktorom ukazuje svoje každodenné rituály. Venuje sa pohybu, trávi čas s kamarátkami a psami, relaxuje pri hudbe… ale deň vždy začína šálkou kávy s kolagénom.
Práve ten je podľa nej jedným z tajomstiev mladistvého vzhľadu a pevného zdravia. No čo na to hovorí veda?
Čo je kolagén a na čo je dobrý?
Kolagén je bielkovina, ktorá sa prirodzene nachádza v našom tele – v koži, kostiach, šľachách či chrupavkách. S pribúdajúcim vekom ho však ubúda, a preto mnohí siahajú po doplnkoch výživy.
Kolagénové prášky sa v posledných rokoch stali populárne hlavne pre svoj sľubovaný vplyv na pleť, nechty, vlasy a kosti. Niektoré štúdie naznačujú ich účinnosť – najmä ak ide o hydrolyzovaný kolagén (kolagénové peptidy), ktorý telo dokáže dobre vstrebať.
Značka, ktorú propaguje Jennifer Aniston, obsahuje navyše aj vitamín C a kyselinu hyalurónovú, čo zvyšuje potenciálny efekt.
Môže kolagén nahradiť jedlo?
Nie je však nevyhnutné míňať peniaze na drahé výživové doplnky. Podľa odborníkov dokážeme podporiť tvorbu kolagénu aj bežnou stravou – najmä ak obsahuje:
- vývary z kostí
- kožu z kuraťa
- ryby a morské plody
- vajcia, mliečne výrobky, orechy a strukoviny
- vitamín C (napr. citrusy, bobuľové ovocie, brokolica)
Ako hovorí nutričná odborníčka Victoria Seaver pre EatingWell: „Nemusíte piť kolagén, aby ste vyzerali mladšie. Oveľa dôležitejšie je to, čo jete pravidelne.“
Káva s kolagénom? Pozor na teplotu

Foto: shutterstock/Imagepocket
Miešanie kolagénového prášku do kávy znie ako pohodlné riešenie, no problémom môže byť teplota.
Podľa vedkyne Brooke Russellovej (Texas A&M University) sa kolagén pri vyššej teplote rozkladá – najmä nad úrovňou telesnej teploty (cca 37 °C). To znamená, že v horúcej káve môže stratiť svoje účinky.
Ak teda milujete horúcu kávu, možno kolagén nefunguje tak, ako by ste chceli. Lepšou voľbou by bolo primiešať ho do:
- vlažného nápoja
- smoothie
- studeného mlieka alebo vody
Záver: Trend áno, ale s rozumom
Jennifer Aniston určite neškodí, keď do svojho dňa pridá dávku kolagénu – najmä ak je to súčasť vyváženého životného štýlu. No tvrdenie, že horúca káva s kolagénom je zázrak, treba brať s rezervou.
Zázraky robí najmä vyvážená strava a pravidelný pohyb, nie drahé doplnky. A ak kolagén – tak radšej do smoothie ako do vriacej kávy.
Aj v prípade zdravých trendov platí: netreba všetkému veriť slepo. Niekedy stačí dobré jedlo a zdravý rozum.
Mohlo by vás zaujímať aj:
– Táto káva vás nielen prebudí, ale aj omladí. Pridajte len jednu lyžicu
– Ideálne na smoothies… a zároveň zradné. Prečo je lepšie nehodiť banán do mixéra?
Redakcia Slová Ženy.
