Nadýchaný koláč so slivkami a posýpkou. V auguste neexistuje nič lepšie

Nadýchaný koláč so slivkami a posýpkou po upečení v okrúhlej forme
Foto: shutterstock/Burnosova Sveta

2.8. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/Burnosova Sveta).

Každý mesiac má svoju vôňu a chuť. August je pre mňa časom sliviek – sladkých, šťavnatých a stvorených na pečenie. A keď slivky, tak jednoznačne v nadýchanom koláči s chrumkavou posýpkou. Toto je recept, ktorý dokáže zmeniť názor aj tým, čo slivky nikdy nemilovali.

Nadýchaný koláč so slivkami a posýpkou po upečení v okrúhlej forme
Domáci koláč so slivkami a zlatistou posýpkou, ešte teplý po vytiahnutí z rúry.
Foto: shutterstock/Burnosova Sveta

Prečo je tento koláč výnimočný

Každé ročné obdobie, a najmä leto, má svoje sezónne chute. V auguste sú pre mňa synonymom práve slivky. Tento koláč je presne o tom – jemné cesto, šťavnaté ovocie a posýpka, ktorá pri každom súste krásne chrumká.

Priznávam, že kedysi som slivky veľmi nemusela. Všetko sa zmenilo, keď som vyskúšala tento recept. Odvtedy patrí medzi moje najobľúbenejšie letné koláče.

Suroviny na cesto

  • 200 g polohrubej pšeničnej múky
  • 200 g masla
  • 100 g jemného kryštálového cukru
  • 3 vajcia
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 400 g sliviek
  • voliteľne lyžička vanilkovej arómy

Suroviny na posýpku

  • 150 g polohrubej pšeničnej múky
  • 100 g masla
  • 100 g cukru

Postup prípravy

Kolekcia surovín na prípravu koláča so slivkami, vrátane sliviek, múky, masla, cukru a vajíčok, rozložená na drevenej doske.
Stačí pár základných surovín a čerstvé slivky – a výsledkom je koláč, ktorý chutí ako leto.
Foto: shutterstock/Inga Nielsen
  • Slivky umyjeme, osušíme, odstránime stopky a rozkrojíme na polovice. Vyberieme kôstky.
  • Maslo s cukrom vyšľaháme do svetlej nadýchanej peny (trvá to asi 3 – 4 minúty).
  • Postupne zašľaháme vajcia a vanilku, ak ju používame.
  • Prisypeme múku zmiešanú s práškom do pečiva a znova dobre premiešame, aby v ceste nezostali hrudky.
  • Hotové cesto preložíme do formy – ideálne okrúhla tortová forma s priemerom 24 cm alebo štvorcová forma 23 × 23 cm či 24 × 24 cm.
  • Formu vystelieme papierom na pečenie alebo vymastíme a vysypeme múkou.
  • Na vrch cesta poukladáme slivky reznou stranou nahor.
  • Posýpku pripravíme tak, že v miske prstami rozmrvíme múku, cukor a maslo nakrájané na kúsky, kým nevzniknú hrudky. Rovnomerne ju nasypeme na ovocie.
  • Koláč pečieme približne 50 – 55 minút pri teplote 180 °C.

Mohlo by vás zaujímať aj:
– Recept na najlepšie krehké cesto od mojej babičky. Jedna ingrediencia v ňom vyvoláva vášnivé diskusie
– Najlepšie palacinkové cesto, aké poznám. Nadýchané, pružné, neprilepí sa na panvicu

Redakcia Slová Ženy