Ideálne na smoothies… a zároveň zradné. Prečo je lepšie nehodiť banán do mixéra?
23.7. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/ovchinnikova_ksenya).
Banán je obľúbenou ingredienciou smoothies – pre svoju krémovosť, sladkosť aj dostupnosť. No najnovší výskum naznačuje, že jeho kombinácia s bobuľovým ovocím môže výrazne znížiť ich zdravotný prínos.

Foto: shutterstock/ovchinnikova_ksenya
Banán je chutný, výživný a univerzálny. Napriek tomu sa vedci najnovšie pozreli na jeho „temnejšiu stránku“. Podľa štúdie publikovanej v odbornom časopise Food & Function môže jeho prítomnosť v smoothie znížiť vstrebateľnosť cenných polyfenolov z iných surovín – až o 84 percent. Prečo sa to deje? A znamená to, že by ste mali banány zo svojej kuchyne vyradiť?
Banán – nepriateľ polyfenolov?
Vedci z Kalifornskej univerzity v Davise a britskej University of Reading zistili, že za tento efekt môže enzým zvaný polyfenoloxidáza (PPO), ktorého majú banány mimoriadne veľa. Tento enzým urýchľuje oxidáciu a rozklad polyfenolov – konkrétne flavonolov – čo sú antioxidanty prirodzene sa vyskytujúce v bobuľovom ovocí, zelenom čaji alebo kakau.
V štúdii porovnávali vedci dve skupiny ľudí – jedni konzumovali smoothie s banánom, druhí smoothie len z bobúľ. Rozdiel v hladine flavonolov po vypití bol až 84 % v neprospech banánovej skupiny.
Čo sú to flavonoly a prečo sú dôležité?
Flavonoly patria do skupiny polyfenolov, rastlinných látok s protizápalovým, antioxidačným a ochranným účinkom. Podporujú zdravie srdca, chránia pred starnutím buniek a pomáhajú telu bojovať proti chronickým zápalom. Najviac ich nájdeme v čučoriedkach, malinách, čiernych ríbezliach, kakau či zelenom čaji.
Máme sa banánu báť? Odpoveď výživových odborníkov
Podľa odborníkov netreba panikáriť. „To, že jeden druh ovocia znižuje vstrebávanie konkrétnej látky, ešte neznamená, že ho treba z jedálnička vyradiť,“ upozorňuje výživová poradkyňa pre Eatingwell. Banány totiž sami o sebe obsahujú antioxidanty, draslík, vitamín B6 a vlákninu.
Výživa nie je o mikromanažmente každého jedla, ale o rovnováhe a rozmanitosti. Ak si však chcete z konkrétneho smoothie vyťažiť maximum – napríklad pri protizápalových alebo antioxidantových mixoch – možno sa oplatí banán vymeniť.
Čo použiť namiesto banánu v smoothie?
Ak chcete zachovať krémovú konzistenciu a sladkosť bez zníženia účinkov flavonolov, skúste tieto náhrady:
- Avokádo – jemná chuť, zdravé tuky, hebká konzistencia
- Mango – sladké a šťavnaté, bohaté na vitamín C a A
- Ľanové semienka – vláknina, omega-3; najlepšie čerstvo pomleté
- Prírodný alebo rastlinný jogurt – bielkoviny, probiotiká a krémová textúra
- Citrusové plody – pomaranče, grep – dodajú sviežosť a vitamín C
3 recepty na zdravé smoothie bez banánu
Zelený energetický kokteil
Ingrediencie:
– 1 pohár čerstvej pomarančovej šťavy
– 1 kiwi
– 2 PL nasekanej petržlenovej vňate
– 1 PL tekvicových semienok
Postup: Všetko rozmixujte dohladka.
Smoothie na podporu trávenia (vlákninové)
Ingrediencie:
– 1 pohár kefíru alebo rastlinného nápoja
– hrsť čučoriedok
– hrsť malín
– 1/2 avokáda
– 1 PL čerstvo pomletého ľanového semienka
Postup: Rozmixujte všetky suroviny do jemnej konzistencie.
Protizápalové smoothie
Ingrediencie:
– 1/2 pohára rastlinného mlieka
– 1/2 manga
– 1/2 avokáda
– 1 PL citrónovej šťavy
– 1 cm čerstvého zázvoru
– 1/4 ČL kurkumy
– štipka čierneho korenia
Postup: Mixujte do hladka a ihneď podávajte.
Záver? Banány áno, no nie vždy

Foto: shutterstock/ovchinnikova_ksenya
Banán môže byť skvelou súčasťou smoothies – najmä keď potrebujete rýchlu energiu alebo máte radi sladkú chuť. No ak cielene pripravujete kokteil bohatý na antioxidanty, oplatí sa siahnuť po inej ingrediencii. Výživa je totiž hlavne o rovnováhe – a niekedy stačí malá zmena, ktorá prinesie veľký rozdiel.
Mohlo by vás zaujímať aj:
– Vždy pridávajte k paradajkám. Budú oveľa zdravšie
– Hovorí sa, že je to zlato na tanieri. Má veľa vitamínov, zlepšuje metabolizmus a spomaľuje starnutie
Redakcia Slová Ženy
