Vždy pridávajte k paradajkám olivový olej. Takto budú ešte zdravšie

Foto: shutterstock/Media_Photos

23.7. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/Media_Photos).

Paradajky patria medzi najobľúbenejšie suroviny v kuchyni. Sú plné antioxidantov a cenných živín, no ak ich chcete využiť naplno, pridajte k nim olivový olej. Práve ten pomáha telu lepšie vstrebať látky, ktoré robia paradajky takým výnimočným jedlom.

Ručné krájanie čerstvých paradajok na drevenej doske kuchynskej linky.
K paradajkám vždy pridajte pár kvapiek. Vaše telo sa poďakuje.
Foto: shutterstock/Media_Photos

Paradajky: malé červené poklady

Paradajky (z botanického hľadiska ovocie, hoci ich bežne radíme medzi zeleninu) sú súčasťou nespočetného množstva receptov. Polievky, omáčky, kečup, šaláty – len málokto si bez nich vie predstaviť bežné varenie.

Ich obľuba však nekončí pri chuti. Paradajky sú bohaté na množstvo dôležitých látok:

  • vitamín A, C, E a K,
  • minerály ako draslík, železo, vápnik, mangán či zinok.

Tieto látky sú nevyhnutné pre správne fungovanie nášho tela, imunitu, stav pokožky, nervov aj kostí.

Likopén – silný antioxidant v paradajkách

Práve likopén je ten zázračný karotenoid, ktorý paradajkám dáva ich červenú farbu. Zároveň ide o mimoriadne silný antioxidant, ktorý:

  • pomáha bojovať proti voľným radikálom,
  • znižuje oxidačný stres,
  • chráni srdce a cievy,
  • podporuje zdravie pokožky,
  • môže znižovať riziko niektorých civilizačných ochorení.

Ale pozor – likopén sa vstrebáva omnoho lepšie, keď ho konzumujete spolu s tukom.

Tajomstvo maximálneho účinku? Olivový olej

Ak si chcete z paradajok odniesť čo najviac benefitovvždy k nim pridajte trochu kvalitného olivového oleja. Práve tuk umožňuje telu lepšie absorbovať likopén.

Čerstvé paradajky s kvapkou olivového oleja na drevenom stole.
Spojenie paradajok s olivovým olejom zvyšuje vstrebávanie likopénu – silného antioxidantu, ktorý podporuje srdce, imunitu aj zdravie pokožky.
Foto: shutterstock/Mariia Tselykh

A nielen to – olivový olej sám o sebe:

  • obsahuje kyselinu olejovú, ktorá znižuje zlý cholesterol (LDL),
  • má protizápalové účinky,
  • podporuje zdravie srdca.

Výsledok? Jednoduchá kombinácia – paradajky + olivový olej – sa mení na výživovú bombu.

Bonusový tip: tepelne upravujte

Vedeli ste, že likopén sa stáva lepšie vstrebateľným aj po tepelnej úprave? Varenie, pečenie či dusenie paradajok zvyšuje jeho biologickú dostupnosť. Aj preto je domáci paradajkový pretlak, omáčka či pečené paradajky ideálnou voľbou.

A ak hľadáte chutný spôsob, ako to spojiť všetko do jedného dokonalého jedla – inšpirujte sa týmto virálnym TikTok receptom:

Pečený paradajkový dip s jogurtom podľa Dr. Vegan

Známy TikTok tvorca @dr.vegan (státisíce fanúšikov) zverejnil jednoduchý recept, ktorý spája všetky benefity paradajok, olivového oleja, cesnaku a byliniek v jednom chode.

Ingrediencie:

Na pečenú paradajkovú zmes:

  • cherry paradajky
  • červená cibuľa
  • celá hlavička cesnaku (prekrojená)
  • paradajkový pretlak
  • olivový olej
  • soľ, čierne korenie, oregano, chilli

Na jogurtový základ:

  • hustý biely jogurt
  • čerstvá petržlenová vňať
  • citrónová šťava a kôra
  • tahini (sezamová pasta)
  • soľ a korenie
@dr.vegan

Roasted Tomato & Yogurt Dip 𝐅𝐔𝐋𝐋 𝐑𝐄𝐂𝐈𝐏𝐄 𝐎𝐍 𝐌𝐘 𝐁𝐋𝐎𝐆 𝐃𝐫𝐯𝐞𝐠𝐚𝐧𝐛𝐥𝐨𝐠 𝐝𝐨𝐭 𝐜𝐨𝐦 (𝐋𝐈𝐍𝐊 𝐈𝐍 𝐌𝐘 𝐁𝐈𝐎) #veganmeal #veggierecipes #sidedish #garlicsauce #vegan #veggie #veganrecipes #veggies #dip #sauce #healthyfood #easyrecepies #easyrecipes #healthysnack #plantbasedfood #lazymeal #veganfood #veganrecipe #vegetable #easyrecipe #veganfoodporn #quickrecipe #vegetarianrecipes #easyfood #healthysnackideas #vegetarian #lazyvegan #easyrecipes #easyveganmeals #vegandinner

♬ original sound – dr.vegan

Postup:

  1. Do zapekacej misy vložte rozpolené cherry paradajky, cibuľu, cesnak, paradajkový pretlak a korenie. Polejte olivovým olejom.
  2. Pečte pri 200 °C asi 30 minút – kým paradajky zmäknú a zhnednú na okrajoch.
  3. Medzitým si v mise zmiešajte jogurt, nasekanú vňať, citrónovú šťavu a kôru, tahini a soľ.
  4. Na tanier naneste vrstvu jogurtového krému a na ňu lyžicu pečených paradajok.
  5. Podávajte s čerstvou bagetou alebo pita chlebom.

Inšpirácia, ktorá chutí a lieči

Tento recept je krásnym príkladom toho, ako môže jednoduché spojenie čerstvých paradajok, olivového oleja, tepelnej úpravy a pár byliniek priniesť nielen úžasnú chuť, ale aj zdravotné benefity. A keď sa do toho pustíte, možno zistíte, že ste sa práve zamilovali do najzdravšieho dipu tohto leta.

Mohlo by vás zaujímať aj:

– Výskum potvrdzuje, že tieto cvičenia môžu znížiť váš biologický vek o 9 rokov
– Táto káva vás nielen prebudí, ale aj omladí. Pridajte len jednu lyžicu

Redakcia Slová Ženy