Kefír, cmar, kyslé mlieko. O týchto rozdieloch sa oplatí vedieť

Foto: shutterstock/Microgen

22.7. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/Microgen).

Tri tradičné mliečne nápoje, ktoré sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, sa v skutočnosti výrazne líšia spôsobom výroby, chuťou aj účinkami na trávenie. Ktorý je pre vás ten pravý – kefír, cmar alebo kyslé mlieko?

Osoba nalieva biely mliečny nápoj z fľaše do sklenej pohára.
Nalievate kefír, cmar alebo kyslé mlieko? Na prvý pohľad vyzerajú podobne, no ich účinky aj výroba sa líšia.
Foto: shutterstock/Microgen

Čo majú spoločné a čím sa líšia?

Mliečne nápoje ako kefír, cmar a kyslé mlieko sú obľúbené najmä počas letných dní – nielenže osviežia, ale podporujú trávenie, posilňujú imunitu a majú nízky obsah kalórií. Na Slovensku sa tradične konzumujú s mladými zemiakmi.

Hoci ich mnohí považujú za zameniteľné, v skutočnosti sa líšia výrobou, konzistenciou aj chuťou. Porozumieť týmto rozdielom sa oplatí – pomôže vám to vybrať si najvhodnejší nápoj pre vaše telo i chuťové preferencie.

Kefír – intenzívna chuť a sila probiotík

Kefír vzniká fermentáciou mlieka pomocou kefírových zŕn, ktoré obsahujú zmes baktérií mliečneho kvasenia a kvasiniek. Má typickú mierne štipľavú chuť s jemným perlením, čo je výsledok prirodzeného alkoholového kvasenia.

Vyniká vysokým obsahom probiotík, ktoré pomáhajú obnoviť črevnú mikroflóru. Podľa odborníkov z Harvard Health zohrávajú probiotiká dôležitú úlohu pri prevencii zápalov a zlepšení imunity. Kefír zároveň poskytuje bielkoviny, vápnik a vitamíny skupiny B. Odporúča sa najmä pri problémoch s trávením a črevách.

Ak hľadáte silný podporný účinok pre črevá, kefír je vaša najlepšia voľba.

Cmar – jemná a osviežujúca klasika

Cmar tradične vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe masla – ako tekutina, ktorá zostane po vyšľahaní tuku z kyslej smotany. Má jemnú, redšiu konzistenciu a menej výraznú chuť než kefír.

V dnešnej dobe sa však cmar čoraz častejšie vyrába samostatne – fermentáciou odstredeného mlieka pomocou baktérií mliečneho kvasenia. Výsledkom je ľahký, osviežujúci nápoj s nízkym obsahom tuku, ktorý si zachováva dôležité živiny ako bielkoviny, vápnik a lecitín.

Má nízky obsah tuku, no zároveň poskytuje dôležité živiny ako bielkoviny, vápnik a lecitín. Cmar výborne hydratuje a je skvelým základom do smoothies. Vďaka jemnejšej chuti ho mnohí uprednostňujú pred kefírom, najmä pri citlivejšom trávení alebo letných jedlách.

Kyslé mlieko – návrat k prírodnej jednoduchosti

Kyslé mlieko je tradičný slovenský nápoj, ktorý vzniká prirodzeným zrážaním čerstvého mlieka – bez pridania kvasiniek či priemyselných kultúr.

Vyznačuje sa jemnou, kyslastou chuťou a hustou, želatínovou konzistenciou. Obsahuje prirodzene sa vyskytujúce baktérie mliečneho kvasenia, ktoré regulujú činnosť žalúdka a čriev. Ak vás zaujíma, prečo odborníci odporúčajú zaradiť fermentované potraviny do stravy, pozrite si prehľad výskumov publikovaný v odbornom magazíne Frontiers in Microbiology tu.

Kyslé mlieko je Ideálne pre tých, ktorí si vážia tradičné, minimálne spracované potraviny.

Ako si správne vybrať?

Každý z týchto nápojov má svoje miesto v zdravej strave. Pri výbere sa riaďte:

  • potrebami tráviaceho traktu (kefír pri problémoch),
  • chuťovými preferenciami (cmar je najjemnejší),
  • dôrazom na prirodzenosť a jednoduchosť (kyslé mlieko ako pôvodný produkt).

Bez ohľadu na výber, všetky tieto nápoje sú ľahko stráviteľné, nízkokalorické a bohaté na živiny – najmä na vitamíny B2, B12, vápnik a bielkoviny.

Na čo si dať pozor pri nákupe?

Happy and healthy woman with glass of kefir
Pri výbere kefíru, cmaru alebo kyslého mlieka sa oplatí pozerať nielen na chuť, ale aj na zloženie. Ideálne sú prírodné výrobky bez prídavných látok, ktoré si vychutnáte s úsmevom.
Foto: shutterstock/Pressmaster

Vyberajte si prírodné produkty bez pridaného cukru, aróm a zahusťovadiel. Ideálne sú tie s krátkym zoznamom zložiek a kratšou trvanlivosťou – to svedčí o skutočnej fermentácii a vyššej výživovej hodnote.

Kefír, cmar a kyslé mlieko sú skvelou, zdravou alternatívou sladkých a priemyselne spracovaných nápojov. Dajte šancu tradičným výrobkom a zaraďte ich do svojho jedálnička podľa chuti aj zdravotných potrieb.

Inšpirácia z TikToku: Domáci kefír od Divokej Tvorkyne

Ak vás zaujíma, ako si pripraviť kefír doma, inšpirujte sa videom slovenskej tvorkyne, ktorá sa na TikToku delí o svoje skúsenosti s tibetskou kefírovou hubou. Vo videu vysvetľuje, že domáci kefír je nielen chutný, ale aj bohatší na probiotiká, minerály a enzýmy, ktoré v pasterizovaných verziách z obchodu často chýbajú.

Tvorkyňa tiež dodáva, že fermentované potraviny jej zlepšili trávenie aj pleť a že vďaka procesu kvasenia má kefír nižší obsah laktózy, takže je vhodnejší aj pre citlivejších konzumentov.

@divokatvorkyna

Domáci kefír mi vyrába tibetská kefírová huba, ktorá premieňa mlieko na fermentáciou na veľmi zdravý a výživný nápoj plný probiotík dobrých na trávenie. 🤍 #jedlo #recept #kefir #vegetarian #tibetskakefirovahuba #potraviny #divokatvorkyna

♬ original sound – Divoká Tvorkyňa

V komentároch pod videom nájdete ďalšie zaujímavosti:

  • „Čo by sa stalo, keby si zjedla tie kefírové zrná?“ – „Nič, sú jedlé.“
  • „Môžem sa opýtať, aké mlieko používaš?“ – „Jedine čerstvé.“
  • „Odkiaľ máš tie počiatočné zrná?“ – „Cez Bazoš, niekto mi ich daroval.“
  • „Ďakujem za tipy na zdravý život.“
  • „Pozor, kefírové zrná by sa nemali dotýkať kovu a ani uzatvárať viečkom – len prekryť plátnom.“

Táto krátka ukážka pripomína, že aj tradičné potraviny môžu mať miesto v modernom zdravom životnom štýle – a výroba domáceho kefíru môže byť prekvapivo jednoduchá.

Mohlo by vás zaujímať aj:

– Vždy pridávajte k paradajkám. Budú oveľa zdravšie
– Hovorí sa, že je to zlato na tanieri. Má veľa vitamínov, zlepšuje metabolizmus a spomaľuje starnutie

Redakcia Slová Ženy