Egreš je plný vitamínov a v lete má svoju sezónu. Oplatí sa vyskúšať zelený aj červený

Foto: shutterstock/New Africa

21.7. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/New Africa).

Egreš bol kedysi súčasťou každej záhrady, dnes naň takmer zabúdame. Zbytočne – v lete je totiž v plnej sezóne a obsahuje množstvo vitamínov. Navyše sa dá spracovať na desiatky spôsobov – od sladkých dezertov až po slané jedlá.

Miska so zeleným egrešovým džemom vedľa čerstvých egrešov na drevenom stole.
Egreš v posledných rokoch neuveriteľne upadol do nemilosti. Takmer nikto ho neje, a pritom je veľmi zdravý a ideálny na konzervovanie, ako sú džemy a kompóty.
Foto: shutterstock/New Africa

Egreš bol kedysi súčasťou každého záhradného kúta. Dnes ho obchádzame v obchode bez povšimnutia – a zbytočne. Práve v lete je ideálny čas dať mu druhú šancu. Obsahuje množstvo vitamínov, dá sa spracovať na desiatky spôsobov a okrem sladkých dezertov oživí aj slané jedlá. Zelený alebo červený? Oplatí sa vyskúšať oba.

Egreš: zabudnuté ovocie plné vitamínov

Egreš (ríbezľa egrešová) si naše mamy a babky ešte pamätajú ako neodmysliteľnú súčasť záhrad. Kríky plné šťavnatých bobúľ sa v minulosti pestovali takmer všade – dnes ich však vídať len zriedkavo. Mnohí ho prestali sadiť aj zbierať, no to je podľa odborníkov veľká chyba.

Egreš totiž patrí medzi najzdravšie ovocie sezóny a vďaka svojej mierne kyslej chuti je ideálny na rôzne domáce spracovanie: kompóty, džemy, koláče či šťavy. Dá sa kúpiť aj na trhu či v supermarkete – a práve teraz je ten správny čas, keď ho nájdete čerstvý a cenovo výhodný.

Prečo sa oplatí jesť egreš práve v lete

Tento nenápadný plod má veľmi pestré výživové zloženie. Je bohatý na:

  • vitamín C, A, E
  • vitamíny skupiny B
  • kyselinu listovú
  • vápnik, horčík, draslík, fosfor, sodík
  • bielkoviny, luteín a dôležité organické kyseliny

Vďaka tomu posilňuje imunitu, podporuje trávenie, zlepšuje pamäť, koncentráciu, ale aj kondíciu vlasov a nechtov. Je to malé ovocie s veľkým účinkom.

Zelený alebo červený? Oba majú čo ponúknuť

Existujú dve základné farebné varianty: zelený a červený egreš. Ktorý si vybrať?

  • Zelený egreš je tvrdší a kyslejší, vďaka čomu osvieži a zároveň výborne ladí so sladkými prísadami. Je preto ideálny do kompótov či džemov.
  • Červený egreš má mäkší dužinatý vnútrajšok, je sladší a vhodnejší na priamu konzumáciu. Skvele sa hodí do letných dezertov, koláčov, bublanín či ovocných šalátov.

Ako využiť egreš v kuchyni – sladké aj slané recepty

Ružové a zelené egreše na kríku s jasnou oblohou na pozadí
Zabudnutý ovocný poklad: egreš je v sezóne a zaslúži si miesto v našej kuchyni.
Foto: shutterstock/Mila_22 79

Možností je prekvapivo veľa. Egreš môžete:

  • uvariť na kompót ako kedysi u babky
  • odšťaviť na osviežujúci letný nápoj
  • pridať do sladkých koláčov
  • zmraziť ako ovocný ľad
  • spracovať na džem alebo želé – vďaka prirodzenému obsahu pektínu krásne tuhne bez chemických prísad

A to nie je všetko – jemne kyslastý egreš výborne dopĺňa aj slané pokrmy. V moderných reštauráciách ho nájdete ako súčasť syrových mís, predjedál alebo letných šalátov. Chuťovo vyniká napríklad v kombinácii s rukolou, plesňovým syrom, orieškami a šunkou parma.

Egrešová bodka na záver: Írsky koláč, ktorý prežil stáročia

Na úplný záver si nechávame niečo špeciálne – jednoduchý a nádherne rustikálny írsky koláč z egrešov, ktorý sa stal virálnym vďaka TikToku. Pripravuje ho profil Kitchen Chapters a recept je dôkazom, že aj z pár základných surovín môže vzniknúť dezert, ktorý chutí ako z detstva.

Podľa írskej tradície sa egreše kedysi ponúkali vílam ako dar – výmenou za požehnanie. A možno práve preto majú tento magický kyslasto-sladký nádych, ktorý v koláči krásne vynikne.

Recept: Írsky egrešový koláč

Ingrediencie:

  • 300 g čerstvých egrešov (očistených)
  • 150 g kryštálového cukru
  • kôra z 1 citróna
  • 1 lyžica kukuričného škrobu
  • štipka soli
  • 1 plát lístkového cesta
  • 1 vajíčko na potretie
  • trstinový cukor na posypanie
  • práškový cukor na ozdobu
  • zmrzlina alebo šľahačka na podávanie
@kitchenchapters

🇮🇪 Irish Gooseberry Tart – gooseberries have been eaten in Ireland for 400 years old!! Save this recipe for later 📌🙏✨ Gooseberries have long held a special place in Irish summer kitchens: sharp, bright, and bursting with nostalgia. This simple traditional Irish Gooseberry Tart is a celebration of that family tradition: rustic, quick to make, and full of that unmistakable tangy-sweet flavor we wait all year for. Made with puff pastry and just a handful of ingredients, it’s the kind of easy dessert that feels like home. Best served warm with cream or ice cream! Ingredients 300 grams of fresh gooseberries, topped and tailed 2/3 cup granulated sugar Zest of 1 lemon 1 tablespoon cornflour A pinch of salt 1 sheet of ready puff pastry 1 egg, beaten (for egg wash) Dermara brown sugar, for sprinkling Icing sugar, for dusting Ice cream or whipped cream, for serving Method Preheat the oven to 220 °C. In a bowl, gently mix the gooseberries, sugar, lemon zest, cornstarch, and salt. Roll out the puff pastry into a rough 28–30 cm circle on parchment paper. Spoon the gooseberry filling into the center, leaving a 2–3 cm border. Fold the edges over the filling or pinch together like a flower, as shown in the video. Brush the pastry with beaten egg and sprinkle with raw sugar. Transfer to a baking sheet and bake for 25–30 minutes, until golden and bubbling. Cool slightly and serve warm, optionally with cream or ice cream. #irishrecipes #traditionalrecipes #tartrecipes #gooseberries #irishfood #irishhistory

♬ original sound – Kitchen Chapters 🇮🇪🇧🇷

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 220 °C.
  2. V miske zmiešajte egreše, cukor, citrónovú kôru, kukuričný škrob a soľ.
  3. Lístkové cesto rozvaľkajte do kruhu s priemerom približne 28–30 cm.
  4. Vložte plnku do stredu a nechajte 2–3 cm voľného okraja, ktorý potom prehnite dovnútra alebo vytvarujte ako kvet.
  5. Potrite okraje vajíčkom, posypte trstinovým cukrom a pečte 25–30 minút, kým koláč nezíska zlatistú farbu.
  6. Nechajte mierne vychladnúť a podávajte teplý – ideálne s kopčekom vanilkovej zmrzliny alebo s čerstvou šľahačkou.

Jednoduché, rýchle, magické. Dobrú chuť!

Mohlo by vás zaujímať aj:

– Recept na najlepšie krehké cesto od mojej babičky. Jedna ingrediencia v ňom vyvoláva vášnivé diskusie
– Pridajte lyžičku do mrkvového šalátu. K jablku sa už nevrátite

Redakcia Slová Ženy