Egreš je plný vitamínov a v lete má svoju sezónu. Oplatí sa vyskúšať zelený aj červený
21.7. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/New Africa).
Egreš bol kedysi súčasťou každej záhrady, dnes naň takmer zabúdame. Zbytočne – v lete je totiž v plnej sezóne a obsahuje množstvo vitamínov. Navyše sa dá spracovať na desiatky spôsobov – od sladkých dezertov až po slané jedlá.

Foto: shutterstock/New Africa
Egreš bol kedysi súčasťou každého záhradného kúta. Dnes ho obchádzame v obchode bez povšimnutia – a zbytočne. Práve v lete je ideálny čas dať mu druhú šancu. Obsahuje množstvo vitamínov, dá sa spracovať na desiatky spôsobov a okrem sladkých dezertov oživí aj slané jedlá. Zelený alebo červený? Oplatí sa vyskúšať oba.
Egreš: zabudnuté ovocie plné vitamínov
Egreš (ríbezľa egrešová) si naše mamy a babky ešte pamätajú ako neodmysliteľnú súčasť záhrad. Kríky plné šťavnatých bobúľ sa v minulosti pestovali takmer všade – dnes ich však vídať len zriedkavo. Mnohí ho prestali sadiť aj zbierať, no to je podľa odborníkov veľká chyba.
Egreš totiž patrí medzi najzdravšie ovocie sezóny a vďaka svojej mierne kyslej chuti je ideálny na rôzne domáce spracovanie: kompóty, džemy, koláče či šťavy. Dá sa kúpiť aj na trhu či v supermarkete – a práve teraz je ten správny čas, keď ho nájdete čerstvý a cenovo výhodný.
Prečo sa oplatí jesť egreš práve v lete
Tento nenápadný plod má veľmi pestré výživové zloženie. Je bohatý na:
- vitamín C, A, E
- vitamíny skupiny B
- kyselinu listovú
- vápnik, horčík, draslík, fosfor, sodík
- bielkoviny, luteín a dôležité organické kyseliny
Vďaka tomu posilňuje imunitu, podporuje trávenie, zlepšuje pamäť, koncentráciu, ale aj kondíciu vlasov a nechtov. Je to malé ovocie s veľkým účinkom.
Zelený alebo červený? Oba majú čo ponúknuť
Existujú dve základné farebné varianty: zelený a červený egreš. Ktorý si vybrať?
- Zelený egreš je tvrdší a kyslejší, vďaka čomu osvieži a zároveň výborne ladí so sladkými prísadami. Je preto ideálny do kompótov či džemov.
- Červený egreš má mäkší dužinatý vnútrajšok, je sladší a vhodnejší na priamu konzumáciu. Skvele sa hodí do letných dezertov, koláčov, bublanín či ovocných šalátov.
Ako využiť egreš v kuchyni – sladké aj slané recepty

Foto: shutterstock/Mila_22 79
Možností je prekvapivo veľa. Egreš môžete:
- uvariť na kompót ako kedysi u babky
- odšťaviť na osviežujúci letný nápoj
- pridať do sladkých koláčov
- zmraziť ako ovocný ľad
- spracovať na džem alebo želé – vďaka prirodzenému obsahu pektínu krásne tuhne bez chemických prísad
A to nie je všetko – jemne kyslastý egreš výborne dopĺňa aj slané pokrmy. V moderných reštauráciách ho nájdete ako súčasť syrových mís, predjedál alebo letných šalátov. Chuťovo vyniká napríklad v kombinácii s rukolou, plesňovým syrom, orieškami a šunkou parma.
Egrešová bodka na záver: Írsky koláč, ktorý prežil stáročia
Na úplný záver si nechávame niečo špeciálne – jednoduchý a nádherne rustikálny írsky koláč z egrešov, ktorý sa stal virálnym vďaka TikToku. Pripravuje ho profil Kitchen Chapters a recept je dôkazom, že aj z pár základných surovín môže vzniknúť dezert, ktorý chutí ako z detstva.
Podľa írskej tradície sa egreše kedysi ponúkali vílam ako dar – výmenou za požehnanie. A možno práve preto majú tento magický kyslasto-sladký nádych, ktorý v koláči krásne vynikne.
Recept: Írsky egrešový koláč
Ingrediencie:
- 300 g čerstvých egrešov (očistených)
- 150 g kryštálového cukru
- kôra z 1 citróna
- 1 lyžica kukuričného škrobu
- štipka soli
- 1 plát lístkového cesta
- 1 vajíčko na potretie
- trstinový cukor na posypanie
- práškový cukor na ozdobu
- zmrzlina alebo šľahačka na podávanie
Postup:
- Predhrejte rúru na 220 °C.
- V miske zmiešajte egreše, cukor, citrónovú kôru, kukuričný škrob a soľ.
- Lístkové cesto rozvaľkajte do kruhu s priemerom približne 28–30 cm.
- Vložte plnku do stredu a nechajte 2–3 cm voľného okraja, ktorý potom prehnite dovnútra alebo vytvarujte ako kvet.
- Potrite okraje vajíčkom, posypte trstinovým cukrom a pečte 25–30 minút, kým koláč nezíska zlatistú farbu.
- Nechajte mierne vychladnúť a podávajte teplý – ideálne s kopčekom vanilkovej zmrzliny alebo s čerstvou šľahačkou.
Jednoduché, rýchle, magické. Dobrú chuť!
Mohlo by vás zaujímať aj:
– Recept na najlepšie krehké cesto od mojej babičky. Jedna ingrediencia v ňom vyvoláva vášnivé diskusie
– Pridajte lyžičku do mrkvového šalátu. K jablku sa už nevrátite
Redakcia Slová Ženy
