Muchotrávka zelená patrí medzi najjedovatejšie huby sveta. Rastie aj u nás

Huba Amanita Phalloides, muchotrávka zelená huby
Foto: shutterstock/Jolanda Aalbers

16.7. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/Jolanda Aalbers).

Na prvý pohľad môže vyzerať ako neškodná bedľa či plávka. Problém nastáva, keď ju hubári pomýlia s jedlými druhmi– následky sú často fatálne. Muchotrávka zelená patrí medzi najnebezpečnejšie huby na svete a pravidelne rastie aj v slovenských lesoch.

Skupina muchotrávok zelených rastúcich v lesnom prostredí, obklopená listím.
Muchotrávka zelená (Amanita phalloides) patrí medzi najjedovatejšie huby sveta. Na Slovensku ju možno nájsť najmä v listnatých lesoch – pod dubmi a bukmi.
Foto: shutterstock/Jolanda Aalbers

Každoročne sa počas hubárskej sezóny stávajú prípady, keď si ľudia túto nenápadnú, no mimoriadne nebezpečnú hubu pomýlia s jedlými druhmi. Výsledkom býva vážna otrava, ktorá môže končiť zlyhaním pečene a smrťou.

Ak sa chystáte do lesa s košíkom, prečítajte si, ako túto nebezpečnú hubu rozpoznať, aké má príznaky otravy a čo robiť, ak ju omylom zjete. Tento článok vám môže doslova zachrániť život.

Muchotrávka zelená – najnebezpečnejšia huba v našich lesoch

Muchotrávka zelená je považovaná za najjedovatejšiu hubu nielen na Slovensku, ale aj celosvetovo. Podľa odborníkov sa až 30 % otráv touto hubou končí smrťou, ak nie je včas poskytnutá odborná pomoc.

Nebezpečná je najmä preto, že si ju ľudia často mýlia s plávkou zelenkastou alebo bedľou. Rozpoznávacie znaky sú však veľmi špecifické:

  • klobúk: biely až olivovozelený s jemnými fľakmi
  • lupene: biele, husto usporiadané
  • noha: biela, často s prsteňom (lemom)
  • spodná časť: huba vyrastá z tzv. „pohára smrti“ – výrazného kalichovitého útvaru
@fungiifind

Amanita phalloides the death cap mushroom is a highly toxic mushroom that if eaten attacks and shuts down the liver. It is a must to familiarise yourself with as its responsibe for over 90% of mushroom poisonings here in australia #deathcapmushroom #amanitaphalloides #mushroomsafety

♬ original sound – Tom

Rastie predovšetkým v listnatých a zmiešaných lesoch, najmä pod dubmi a bukmi.

Jed v nej prežije aj varenie

Muchotrávka zelená obsahuje mimoriadne nebezpečné amatoxíny, predovšetkým alfa-amanitín. Táto látka je odolná voči teplu, takže nezmizne ani pri varení či sušení. Po požití začne ničiť bunky tráviaceho traktu a následne pečene a obličiek.

Je dôležité zdôrazniť, že už malé množstvo môže byť smrteľné. Preto by sme pri najmenšej pochybnosti o pôvode huby mali radšej ustúpiť a nechať ju v lese.

Ako prebieha otrava muchotrávkou zelenou?

Jed pôsobí v troch fázach:

  1. Skrytá fáza (6–12 hodín po požití) – objavujú sa príznaky podobné žalúdočnej chrípke: zvracanie, hnačka, bolesti brucha. Po asi 24 hodinách symptómy často ustúpia, čo je falošné zlepšenie.
  2. Toxická fáza (24–48 hodín po požití) – nastupuje poškodenie pečene a obličiek, poruchy vedomia, krvácanie, žltačka, niekedy až pečeňová kóma.
  3. Terminálna fáza – bez urgentnej liečby môže dôjsť k zlyhaniu orgánov a smrti.

Čo robiť pri podozrení na otravu?

Ak máte podozrenie, že ste zjedli muchotrávku zelenú, neváhajte ani minútu. Okamžite vyhľadajte pohotovosť.

V nemocnici sa:

  • podáva aktívne uhlie,
  • preplachuje žalúdok,
  • nasadzujú sa podporné lieky na pečeň,
  • v extrémnych prípadoch sa zvažuje transplantácia pečene.

Rozhodujúcim faktorom je rýchlosť. Každá minúta môže znamenať rozdiel medzi životom a smrťou.

Mohlo by vás zaujímať aj:

– Kvitnú ako šialené a nechytajú choroby. Záhradníci odporúčajú domácu zmes z jednej zložky
– Mama prezradila: Stačí tak málo a orchidey kvitnú ako šialené

Redakcia Slová Ženy