Muchotrávka zelená patrí medzi najjedovatejšie huby sveta. Rastie aj u nás
16.7. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/Jolanda Aalbers).
Na prvý pohľad môže vyzerať ako neškodná bedľa či plávka. Problém nastáva, keď ju hubári pomýlia s jedlými druhmi– následky sú často fatálne. Muchotrávka zelená patrí medzi najnebezpečnejšie huby na svete a pravidelne rastie aj v slovenských lesoch.

Foto: shutterstock/Jolanda Aalbers
Každoročne sa počas hubárskej sezóny stávajú prípady, keď si ľudia túto nenápadnú, no mimoriadne nebezpečnú hubu pomýlia s jedlými druhmi. Výsledkom býva vážna otrava, ktorá môže končiť zlyhaním pečene a smrťou.
Ak sa chystáte do lesa s košíkom, prečítajte si, ako túto nebezpečnú hubu rozpoznať, aké má príznaky otravy a čo robiť, ak ju omylom zjete. Tento článok vám môže doslova zachrániť život.
Muchotrávka zelená – najnebezpečnejšia huba v našich lesoch
Muchotrávka zelená je považovaná za najjedovatejšiu hubu nielen na Slovensku, ale aj celosvetovo. Podľa odborníkov sa až 30 % otráv touto hubou končí smrťou, ak nie je včas poskytnutá odborná pomoc.
Nebezpečná je najmä preto, že si ju ľudia často mýlia s plávkou zelenkastou alebo bedľou. Rozpoznávacie znaky sú však veľmi špecifické:
- klobúk: biely až olivovozelený s jemnými fľakmi
- lupene: biele, husto usporiadané
- noha: biela, často s prsteňom (lemom)
- spodná časť: huba vyrastá z tzv. „pohára smrti“ – výrazného kalichovitého útvaru
Rastie predovšetkým v listnatých a zmiešaných lesoch, najmä pod dubmi a bukmi.
Jed v nej prežije aj varenie
Muchotrávka zelená obsahuje mimoriadne nebezpečné amatoxíny, predovšetkým alfa-amanitín. Táto látka je odolná voči teplu, takže nezmizne ani pri varení či sušení. Po požití začne ničiť bunky tráviaceho traktu a následne pečene a obličiek.
Je dôležité zdôrazniť, že už malé množstvo môže byť smrteľné. Preto by sme pri najmenšej pochybnosti o pôvode huby mali radšej ustúpiť a nechať ju v lese.
Ako prebieha otrava muchotrávkou zelenou?
Jed pôsobí v troch fázach:
- Skrytá fáza (6–12 hodín po požití) – objavujú sa príznaky podobné žalúdočnej chrípke: zvracanie, hnačka, bolesti brucha. Po asi 24 hodinách symptómy často ustúpia, čo je falošné zlepšenie.
- Toxická fáza (24–48 hodín po požití) – nastupuje poškodenie pečene a obličiek, poruchy vedomia, krvácanie, žltačka, niekedy až pečeňová kóma.
- Terminálna fáza – bez urgentnej liečby môže dôjsť k zlyhaniu orgánov a smrti.
Čo robiť pri podozrení na otravu?
Ak máte podozrenie, že ste zjedli muchotrávku zelenú, neváhajte ani minútu. Okamžite vyhľadajte pohotovosť.
V nemocnici sa:
- podáva aktívne uhlie,
- preplachuje žalúdok,
- nasadzujú sa podporné lieky na pečeň,
- v extrémnych prípadoch sa zvažuje transplantácia pečene.
Rozhodujúcim faktorom je rýchlosť. Každá minúta môže znamenať rozdiel medzi životom a smrťou.
Mohlo by vás zaujímať aj:
– Kvitnú ako šialené a nechytajú choroby. Záhradníci odporúčajú domácu zmes z jednej zložky
– Mama prezradila: Stačí tak málo a orchidey kvitnú ako šialené
Redakcia Slová Ženy
