Najlepšie palacinkové cesto, aké poznám. Nadýchané, pružné, neprilepí sa na panvicu

Foto: shutterstock/NataliaPopova

14. 7. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/NataliaPopova).

Palacinky, ktoré vás očaria jemnosťou a chuťou. Tento recept vás naučí robiť palacinky, ktoré sa neprilepia, sú dokonale pružné a vždy sa vydaria.

Palacinky pripravené podľa tohto receptu sú jemné a neodolateľné. Podávajte ich s ovocím, džemom či medom.
Foto: shutterstock/NataliaPopova

Palacinkové umenie: nie je to len o mlieku a múke

Možno si myslíte, že pripraviť palacinkové cesto je hračka. V skutočnosti je to však malá kuchynská alchýmia. Tajomstvo dokonalých palaciniek sa skrýva v ich konzistencii, ingredienciách a správnej technike. A tento recept prináša práve tú správnu rovnováhu všetkého.

Palacinky z tohto cesta sú neuveriteľne jemné a chutné, a navyše sa nelepia na panvicu. Prečo? Pretože obsahujú rozpustené maslo, ktoré dodáva cestu hladkosť, chuť a zároveň pôsobí ako prirodzená „nepriľnavá ochrana“.

Základ je oddych a teplota

Predtým, než začnete miešať, myslite na to, že mlieko a vajíčka musia mať izbovú teplotu. Studené suroviny môžu narušiť výslednú konzistenciu cesta. A nezabúdajte ani na to, že cesto potrebuje čas. Nechajte ho odpočívať aspoň 20 až 30 minút, aby sa všetky chute a štruktúry spojili.

Najlepšie palacinkové cesto – recept

Ingrediencie:

  • 2 šálky mlieka
  • 3 väčšie vajcia
  • 2 čajové lyžičky cukru
  • 1 šálka hladkej múky
  • 30 g rozpusteného masla
  • štipka soli

Postup:

  1. Do veľkej misy nalejte mlieko, pridajte cukor, soľ a preosiatu múku. Všetko premiešajte – ideálne metličkou alebo krátko mixérom na nízkych otáčkach.
  2. samostatnej miske rozšľahajte vajcia a pridajte ich k zmesi. Dôkladne premiešajte.
  3. Nechajte cesto odpočívať 20–30 minút.
  4. Medzitým rozpustite maslo, nechajte ho trochu vychladnúť a potom ho vmiešajte do cesta.
  5. Rozohrejte panvicu, ideálne špeciálnu na palacinky, a smažte na strednom ohni.
  6. Dávajte pozor pri obracaní – palacinky sú veľmi jemné. Ak sú príliš krehké, môžete pridať ešte 1–2 lyžice múky.

Podávajte podľa chuti

Tieto palacinky sú univerzálne a chutia výborne nasladko aj naslano. Podávajte ich s ovocím, džemom, tvarohom, medom alebo čokoládou. Ich pružná konzistencia vám umožní ich aj ľahko zrolovať alebo zložiť do tvaru trojuholníka.

Zaujímavosť na záver

Vedeli ste, že francúzska palacinka – crêpe – vznikla údajne omylom? Podľa legendy sa zrodila v Bretónsku, keď kuchár omylom vylial trošku cesta na rozpálenú platňu. Zrazu sa zrodila tenká, jemná placka, ktorá si podmanila celý svet. Odvtedy palacinky milujú ľudia na všetkých kontinentoch.

Mohlo by vás zaujímať aj:

– Recept na najlepšie krehké cesto od mojej babičky. Jedna ingrediencia v ňom vyvoláva vášnivé diskusie
– Má veľa vitamínov a takmer nikto ho neje. Teraz je jeho sezóna

Redakcia Slová Ženy.